Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mire figyeljünk az adásvételi szerződésben vevőként?

2015. május 15. - Az értékbecslő

Ha sikeresen megtaláltuk a számunkra megfelelő ingatlant, akkor már ugyan túl vagyunk az ügy nehezén, de nem szabad még szusszannunk! Még hátra van az adásvételi szerződés, amivel kapcsolatban fokozottan felkészültnek kell lennünk, ha nem akarjuk, hogy a rosszindulatú csalók valamilyen buktatót rejtsenek el benne számunkra. Ebben a bejegyzésben pár tippet adok, mire érdemes figyelni a szerződéskor, de ajánlom az alapos forrásolvasást, ha teljesen felkészült szeretnél lenni!

Az írott vételi ajánlat lényege, hogy rögzítsük a legfontosabb dolgokat: mennyiért vesszük meg az ingatlant, és milyen határidőn belül teljesítjük a fizetést, mikor költözik ki az előző lakó. Ebbe a szándéknyilatkozatba már azok a feltételek kerülnek, melyekben szóban már megállapodtak a felek. A kialakult szokás szerint a vevő dolga fizetni és hozni a jogi képviselőjét, ha csak nem máshogy egyeztek meg. A jogi képviselő egyformán képviseli az érintett feleket, és ő készíti el az adásvételi szerződést. Az első lépés a hiteles tulajdoni lap lekérése, amit sok esetben szintén a jogi képviselő tesz meg.

shutterstock_236029696_k.jpg

Mit kell tartalmaznia egy adásvételi szerződésnek?

A legfontosabb adatok, melyeket feltétlenül tartalmaznia kell a szerződésnek az eladó és a vevő neve, főbb azonosítói. Ezeket szükséges ellenőriznünk is, nézzük át az eladó személyi számát, és egyéb megadott adatainak helyességét. Az adásvétel tárgyát, pontos címét, helyrajzi számát, tulajdonos nevét, a tulajdoni hányadot, vételárat és más egyedi jellemzőket is mind fektessük le.

A foglaló nagyságát, a fizetési feltételeket, az ingatlanon lévő terheket (és azokkal kapcsolatos rendelkezéseket), szerződéskötéssel kapcsolatosa költségek viselésének módját, a birtokbaadás körülményeit, az ingatlan állagára vonatkozó kijelentést is tisztázzátok megfelelően. Az ellenjegyző ügyvéd megbízása és neve, az ingatlan átírási hozzájárulása, jogvita esetén az illetékes bíróság neve is legyen mindenképp feltüntetve.

Birtokbaadási jegyzőkönyvet is írj!

Az aláírás előtt mindig figyelmesen olvasd el, és ne félj kérdezni a nem egyértelmű pontokra. Előtte küldd el átolvasásra a saját jogi képviselődnek is, hogy biztosra menj. A birtokbaadásnál nagyon fontos, hogy vegyünk fel birtokbaadási jegyzőkönyvet, amely szerepeljen a víz, villany, gáz mérőórák állása is! A tapasztalt rendellenességeket is itt kell jelezni. Tanúnak szoktuk ajánlani a szomszédok áthívását. Ha a jegyzőkönyv felvételét nem teszed meg, később kellemetlen helyzetekbe kerülhetsz!

Titeket próbáltak már átvágni nem megfelelően megírt adásvételi szerződéssel? Meséld el történetedet a cikkem alatt!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr667461254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingatlanműhely (törölt) · https://www.facebook.com/ingatlanmuhely 2015.05.15. 13:45:06

A vevőnek kötelező az ügyvédi eljárás, ez kimaradt. Vagyis vevőként teljesen védve vagyunk elvileg, hiszen az ügyvédünk készíti elő az adásvételi szerződést, jegyzi ellen és adja be a Földhivatalhoz. Mi mint magánszemély, vagy cég nem tudunk ingatlant vásárolni jogi képviselő nélkül. Vevőként ezért inkább az a fontos, hogy az ügyvédünk független legyen az eladó ügyvédjétől (ha van neki, mert neki viszont már nem kötelező, hogy legyen).

A birtokbaadási jegyzőkönnyvel együtt fontos a közüzemi díjakról és a közös költségről nullás igazolás. Ha ez éppen nem megoldahtó, akkor olyan utolsó számla, amin látszik, hogy milyen óraállásig van megfizetve a víz, villany és gáz díj.

Azt is érdemes tudni, hogy átíráskor a birtokbaadási jegyzőkönyv alapján írják át az órákat (ezért olyan fontos, hogy legyen). Az addig tartó fogyasztást (ha van) az előző tulajdonosnak számlázza ki a szolgáltató. Az új tulajdonosnak, a megadott birtokaadási jegyzőkönyvben szereplő óraállástól számláz.nak. Az átírást érdemes azonnal megcsinálni, ahogy átvesszük az ingatlant.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.

Farkas Erzsébet 2018.11.09. 09:37:04

Jó napot!

Kérdésem lenne a következő:
Az adás-vételi szerződésben benne van, hogy a birtokbaadási nap a kifizetéstől számitott 60 napon belül meg kell történjen, ez adott esetben a kifizetés okt. 8. , a birtokbaadási nap dec. 7.
Van benne egy olyan, hogy " A Felek rögzítik, hogy jelen szerződésben rögzített bármely határidővel kapcsolatos 30 napnál nem hosszabb késedelem nem tekinthető a jelen szerződés meghiúsulásának , és erre vonatkozóan Felek nem támasztanak egymással szemben - jelen szerződésben rögzitetteken kívüli - követelést."
Vonatkozik e a 30 napos késedelem az eladóra is illetve az elmulasztott birtokbaadás napja után élhet e a vevő Ptk. által biztositott törvényes jogaival?
Ha a 30 napos késedelem eladóra is érvényes, a vevő - mint új tulajdonos - megszabhatja e, hogy az ingatlanon belül hol tartózkodhat az eladó abban a 30 napban?
Mit tehet a vevő, ha eladó semilyen formában nem kompromisszumképes?

Válaszukat előre is köszönöm!

Az értékbecslő 2018.11.09. 09:44:42

@Farkas Erzsébet: Nem vagyok ügyvéd, nem ismerem a szerződést és a körülményeket. Az eladáskor eljáró ügyvédhez forduljon, hisz ő Önt is képviselte.A legfontosabb, hogy a szerződésben leírtak szerint kell eljárni.
süti beállítások módosítása