Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Tavaszi zsongás az ingatlanpiacon

2015. április 06. - Az értékbecslő

shutterstock_175991951_kicsi.jpgA tavaszi időszak általában fellendülést hoz az ingatlanpiacon, a téli álom után többen is most kezdik aktivizálni magukat, akár nyaralót vagy meleg otthont keresnek. Télen inkább az információgyűjtés jellemző, a hideg idő bekövetkeztével és az év vége felé már nem nagy a mozgolódás az őszi szezon után, mindenki a pihenésre koncentrál. A húsvét az ünnep, ami a legjobban sejteti, hogy már valóban itt a nyakunkon a megújulás évszaka, így az ünnep közeledtével elkezd mocorogni az ingatlan piac is, vásárlói és eladói oldalon is.

Vannak évek, mikor ezt a zsongást inkább a tavaszi fáradtság váltja fel: az ingatlanpiacot sok más gazdasági tényező is érinti, sokszor hátrányosan. Az egyik fő gátat szabható külső tényező főként a bankok hitelezési hajlandósága: a magyar vásárlók túlnyomórésze hitelből vásárol ingatlant, és ha nehezen jutnak kölcsönhöz, a piaci mozgások is csappannak. A kilakoltatási moratórium lejárta is érezteti hatását a tavaszi időszakban, ekkor lendül fel a lakáseladási folyamat is.

Ilyenkor döntenek úgy a családok, hogy a nyár jó időszak lesz az építkezésre, ezért a telkek iránti kereslet ilyenkor nő meg leginkább. A kertes, családi házra vágyók is ilyenkor kezdenek keresgélni, illetve eladásra kínálni ingatlanjaikat. Minden évben ekkor lendül fel a nyaralók iránti érdeklődés, sokan a befektetett pénzüket egy Balatonhoz közeli kis nyaralóba fektetnék, hogy a nyaralást már a tóparton kezdhessék. A 2014-es év tavaszi szezonja Balatonon jelentősen megélénkült a hosszú évek stagnálása után, köszönhetően egyrészt a mérsékelt banki kamatoknak, és a forint alapú banki hitelezésnek.

Bár furcsa, de az időjárás is befolyásolja a vásárlási kedvet: az első napsugarak előbukkanásával az érdeklődés is megélénkül. A rossz időjárású évszakokban jellemzően senkinek nincs kedve lakást keresni. Komolyabb vételi szándékokkal általában minden ingatlan szakember jellemzően tavasszal találkozik, bár az ingatlanosok véleménye is eltér a szezonalitás kérdésében.

A tavasz a legkedveltebb lakáskeresési időszak, ezután a nyarat inkább a csend jellemzi, ősszel pedig ismét fontos szezon érkezik. Titeket mennyire befolyásol az, hogy milyen évszak van, mikor vásárolnátok vagy adnátok el legszívesebben ingatlant?

Hogyha tetszett a fenti bejegyzésem, oszd meg másokkal is, hátha hasznukra válik!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr317343610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása