Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Burkolóm Bécsből készít „szelfit”

Csak mekk mesterek maradtak?

2018. február 11. - Az értékbecslő

Noha rengeteget beszélünk arról, hogy az ingatlanpiac a ki tudja hányadik fénykorát éli, noha a lakásárak rég nem látott mértékben kúsznak az egek felé, noha a kínálat és a kereslet egyáltalán nincsen összhangban, nem árt arra is figyelmet fordítani, hogy lassan nem lesz mit eladni.

Kicsit szélsőség – bevallom – amit itt kifejezésre juttatok, mégis úgy érzem, érdemes komolyan venni és végre valóban nyitott szemmel járni, tovább megyek…talán tenni is valamit, hogy fenti állításom minden félelmünk ellenére sose igazolódjon be.

szakmunkasok_kulfoldre.jpg

 

Tudnék-e egyáltalán építeni, ha feltett szándékom lenne?

Nem is volt olyan régen, nagyjából az ezredforduló környékén, amikor a tulajdonomban lévő vállalkozás 4-6 lakásos társasházakat épített, a mostani irodám környékén, Budapest XI. kerületében.

Munkatársaimmal valódi, jól összekovácsolódott csapatban dolgoztunk, kiválóan együttműködő alvállalkozókkal. A tervek szépen és zökkenőmentesen váltak kézzelfoghatóvá, büszke szemlélői voltunk munkánk eredményeinek.

Míg nem aztán 2008-ban megéltünk a mindannyiunk által rettegett válságot, melynek „köszönhetően” alvállalkozóim rendre szétszéledtek.

Már csak emlék a jól működő, összeszokott csapat, ma csak a fényképek bizonyítják a zökkenőmentes,  valódi, tanult szakemberek általi munkák jó hangulatát. Ma már régi kollégáim Bécsből készítenek önarcképet…..és nem kiránduláson, hanem állandó lakhelyükről. A bádogosom, Kanadában keresi kenyerét. Több szerkezetépítőm Münchenben él, és nem célja a hazaköltözés, ott alapítottak családot is.

Szomorú és egyben ijesztő is. Mármint a hazai munkaerőpiacra, építőiparra nézve.

Persze nem ismeretlen a helyzet, tisztában vagyunk vele, hogy képzett, tisztességes és munkájához valóban értő szakembert manapság igen nehéz – ha nem lehetetlen találni, ha valaki mondjuk építőipari vállalkozásba kezdene. Lassan egy külön szakma kell ahhoz, hogy valaki kőművest, burkolót, ácsot, vagy mondjuk festőt toborozzon, ha ingatlan kivitelezésre adná a fejét.

A szakmunkások külföldre vándorlása óriási problémát generált a hazai építőiparban. Hiszen, ha ez még nem lenne elég, akkor ott a másik gond, mégpedig az utánpótlás hiánya. Ami pedig ezt a tényt megmásíthatatlanul a felszínre hozta, az az építési piacon történt óriási bővülés. Világossá vált az építőipari szakmunkások hiánya, illetve az ilyen irányú képzés hiányosságai is. Az elmúlt években egy felmérésből az derült ki, hogy – noha a megrendelések száma alacsony – nincsen a piacon szakképzett munkaerő. Az összes – ebben a szegmensben létező – szakma hiányszakmának számít. (Úgy mint ács, burkoló, vasbeton szerelő, fűtés szerelő, villanyszerelő, asztalos, ács, kőműves, vagy akár szerkezetlakatos.)

Még, ha az oktatás megfelelő mértékű és zökkenőmentes lenne is, és nem hagyna kívánnivalót maga után annak minősége sem, a vállalkozók nagy százaléka mégis tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező szakembereket kívánna alkalmazni – érthető módon persze. Viszont jó szakemberré az évek alatt megszerzett tapasztalat teszi a „mestert”, de hogyan szerez tapasztalatot egy gyakornok, ha nem alkalmazzák.

Ismét elérkeztünk a 22-es csapdájához.

Ha valaki mégis alkalmazná őket, akkor fizetésükkel arányos lenne motiváltságuk és ennek köszönhetően szakmai fejlődésük is. Az igazság ugyanis az, hogy egy kezdő szakmunkás gyakorlati tudását (vagy nem tudását) a legtöbb helyen meglehetősen karcsú fizetéssel honorálják.

Van-e megoldás? Létezik-e valóban hatékony orvoslása ennek a tarthatatlan állapotnak, vagy marad a kétségbeesett kiáltozás? : Gyertek haza!

Utóbbi kérésre nem igen hallgatnak már évek óta. Sokan a három-négyszeresét viszik haza az itthoni béreknek. (….és már a megélhetésben sem mutatkoznak eget rengető különbségek…..)

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9813656378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2018.02.12. 15:28:04

1. Ne cenzúrázz!
2. Ne szórakozz!
A környezetemben tucatnyi képzett és hatalmas tapasztalattal, referenciával bíró hasonló szakember van, aki szabad, másból él stb.
Amikor valahol szóba kerülnek, akkor van megrendelésük és utána hálálkodás.
Mert ebben a szakmában is ugyanaz van, ami mindenhol, aki elért egy életkor, azt nem alkalmazzák!
Majd, amikor a ingatlanpiac is rájön, hogy minden hasznos ember elment, már hiába fordulnak a korábbiakhoz. Ők már öregek lesznek, de a friss erőt sem képezte ki senki.
Sajnos az ingatlanvonal még az IT-nél is sötétebb és korruptabb...

2018.02.12. 16:52:17

@Duplaxiii: ezt az életkoros dolgot nem értem. Nem kell senkinek se alkalmaznia. Egy maszek parkettás KATA-val megkeres havi 600 nettót. Minek kéne alkalmaznia bárkinek? Laminált padlót is aranyárban fektetik már. Ha nem kontár, gyorsan halad vele, és könnyű kereset.

Nemere16 2018.02.12. 17:59:47

Ha egy építőipari szakmában havi 600 nettót lehetne keresni, nem lenne érdemes külföldre menni.
Az idősebbeket azért nem alkalmazzák mert a munkáltatók a fizikai terhelést fontosabbnak tartják mint a szaktudást. Németországban vagy Ausztriában ennek az ellenkezőjét tapasztaltam. Egy magánvállalkozónak üresjárat nélkül nehéz folyamatosan munkát találnia. Egy laminált padló lerakáshoz nincs szükség szakemberre szemben a hagyományos parkettával. A 90-es évek elején elözönlötték a munkaerő piacot az Erdélyből áttelepülők. Leverték a szakmunkás béreket. Munkaerő túlkínálat volt. Ekkor találták ki a minimálbéres bejelentést a vállalkozók. Nem adták meg a törvényben előírt szabadságot sem. A mai napig nem jelentik be korrekt módon a munkásokat. Most baj van. Megszűnt a határon túlról az utánpótlás. A szakmunkások kiöregszenek vagy fiatalabbak a kiszolgáltatottság elől külföldre mennek.

BiG74 Bodri 2018.02.12. 21:18:54

Én lassan kitanulom a burkolás, víz és szennyvíz vezeték építés, nyílászáró beépítés, különféle betonozási feladatok, ácsmunkálatok elvégzését, és alapszintű villamos hálózati felújítást. Király, csak már kicsit unom.

Visceroid 2018.02.12. 21:19:59

@okostojas007: "Egy maszek parkettás KATA-val megkeres havi 600 nettót. "

Persze hogy meg! A BKV-s buszvezető meg a 400-at! Milyen kár, hogy az orvosok csak 80-at visznek haza. Lettek volna parkettázók!

2018.02.13. 08:14:51

@Visceroid: hol beszéltem én orvosokról? a 80 az egyébként is kamu. ha már valami okosat akarsz mondani, akkor írj reálisat.
Megérdemelnének többet? persze, de nem kéne ilyesmit irkálni, mert az kontraproduktív.

2018.02.13. 08:15:20

@BiG74 Bodri: hát, 2 építkezés, és 2 felújítás után mi is így vagyunk ezzel. Tovább tart? legalább 2x annyi idő, mint a mesternek, de még így is megéri.

2018.02.13. 08:15:50

@Nemere16: pedig lehet. 2-3000-ért fektetik a laminált padlót is. Naponta 20nm-t röhögve letesz a szaki, ennyit még mi amatőrök is megtudtunk tenni.

vizsla_barat 2018.02.13. 08:17:03

Inkább 10x. Úgy hogy a rezsi féláron vagy annál is lejjebb van.

tóninéni 2018.02.13. 08:17:39

@Visceroid: Hogy jönnek ide az orvosok? Az egy egészen más kaszt. Mindenkinek a saját döntése, hogy mennyiért gályázik, előttük is ott áll a külföldi munka lehetősége, 4-5000 euroért.

Cpeti654321 2018.02.13. 08:17:44

Egyelőre a legnagyobb gond, hogy az ipari beruházásoknál még most sem hajlandóak megfizetni a tisztes vállalási díjat.
Itt csak lakásfestésből az ember legfeljebb ideig óráig tud megélni.

orient 2018.02.13. 08:53:26

@Cpeti654321: lakasmelokbol miert? Egy jo szakember honapokkal elore le van kotve annyi minkaja van? MIert ne lehetne ebbol megelni? Gazszerelom csak maganlakasokban dolgozik, es ha nincs surgos gond csak sima karbantartas vagy szereles min. 3 honapot kell ra varjak. Nem hiszem hogy ehezne, eleg szep autoval szokott jonnni pedig eretsegije sincs, kazant viszont jol szerel.

midnightcoder2 2018.02.13. 11:56:01

@okostojas007: A kezdő dokinak valóban szívás az élete, de egy menő nőgyógyásznak aki magánpraxist is visz, kb. a bore alatt is pénz van. A menőbb maszek vízvezetékszerelő pedig simán megkeres egymilliót pesten számla nélkül havonta (legalábbis nekünk ezt mondta) amiből KATA-zik vagy 50 ezret.

Bicepsz Elek77 2018.02.13. 11:56:31

Ezek a vallalkozok mindig csak sirnak. Most evi 5 nyaralas helyett csak 3r-a fogja futni mert "draga a szakamber". Ennyi!!

high up! 2018.02.13. 11:56:47

Azt röhögöm ebben a rezsicsökkentett, meg "10%-ot emelkedtek a bérek Orbán Viktor alatt, hol van ilyen még a világon?!" jelszavakat ordibáló féleszű fideszbirkákban, hogy amikor ebben a Sikerországban bemennek egy kórházba, akkor 16 órát várakoznak a sürgősségin. Ha az elmennek vizelet meg vérmintát csinálni, akkor egész nap ott ülnek a váróteremben. Ha javítani kell a gázt, vízt, falat,, burklatot, akkor két hónapot is vár Sikerország birkája, mire kijön a szerelő, (ráadásul a 80%-uk kontár), de már az első órára is 8 ezer forintot számít fel. Aztán a másodiktól kezdve se sokkal kevesebbet. Oszt eddig tartott a gazdagság a rezsicsökkentésből meg világrekord béremelekedésből.

Hát kurvára jól mennek a dolgok, a hibbant Orbaneszku szerint a fél világ Bóvlisztánt akarja másolni. Nyilván azért is rabolják el a németek meg az osztrákok a teljes fiatal generációit, hogy ellessék a titkukat, hogy mitől voltak olyan sikeresek Bóvliszánban.

FOLYTASSUK!

PomberMaci 2018.02.13. 11:57:16

Ha jól értem, a cikkírónak voltak az alvállalkozói akik szétszéledtek. Most meg sír, hogy már nincsenek.

Vezérkérdés: megfizette őket?

Kicknick 2018.02.13. 11:58:20

Na pont a bádogosnál röhögtem fel...pár hete vettem észre hogy megroggyant a lefolyó a házunk sarkában és kerestem volna bádogost. Mindegyik csak mellébeszélt , aztán az egyik kinyögte hogy 60 ezer a javítás ha egyből javítható. 2 youtube videó , némi google meg 6000FT anyag és megcsináltuk ketten egy óra alatt. Nem tudom Bécsben mennyit akasztanak le a szakik, de aki itthon maradt az lassan jobban keres mint egy cégvezető...

Simon Géza 2018.02.13. 11:58:49

Most mi az új állítás? Hogy nyugaton többet lehet keresni? Vagy hogy ezért sokan kivándorolnak? Ezt már rég tudjuk. Meg azt is, hogy a "mesteremberek" többsége öntelt, ostoba, ügyeskedő szarrágó, aki a dolgok leggyakoribb 80%-ának megcsinálására rendelkezik gerincvelői beidegzéssel és gyakorlattal. Meg van kb. 10 oldalnyi lexikális tudásuk, hogy hol mit kell venni, meg épp mi a szabvány. Ennyi. Amikor már kicsit kilóg a munka a 80%-ból, jön a gányolás és az elégedetlenkedés. A mesteremberek egy jó állapotmutatója egy népnek és egy országnak.

Szornyeteglajos 2018.02.13. 11:59:20

Hümmögve olvasgatom az éppen aktuális siránkozásokat a munkaerőpiaci áldatlan állapotokról. A szomorkodók leginkább a körülményeket kárhoztatják, amiért nem mennek az ingatlan fejlesztések, hónaposak a kórházi várólisták, kiöregedett, kiégett másodvonalas pedagógusok tanítják a gyerekeiket. Ilyenkor eszembe jut az ács haverom, aki majd 20 év után hagyta ott az éppen aktuális vállalkozót ,mert már olyanok voltak a térdei mint a rongy, és valahogy mégsem jött össze annyi bejelentett év, hogy valaha is egy garas nyugdíjat kapjon. Elment a gyárba 2 műszakba, ahol ugyan kevesebbet kapott kézhez, de bejelente a mocsadék kizsákmányoló multi. Eszembe jut még a volt kollégám, aki nem kevés év vízvezeték-szerelői tapasztalattal a háta mögött hagyta ott a szakmát, mivel megunta a bizonytalanságot, az egy-két hetente hazajárást a munkásszállásokról, mert ha 200km-re volt építkezés, akkor is menni kellett. Persze ő sem volt minimálnál többre soha bejelentve. Elvégezte az árufuvarozóit, és érzékeny búcsút vett az építőipartól.
És ezek a szakik nem azok, akik elég rátermettek, vagy rákényszerítettek ahhoz, hogy külföldön dolgozzanak. Abban hogy ők kiléptek az építőiparból, elég nagy szerepe van az őket alkalmazó vállalkozóknak. Persze, nagyon nehéz bejelenteni valakit és nehéz volt kigazdálkodni a munkabért a 90-es években is. De valahogy ezek a vállalkozók mindig kigazdálkodták a luxusautót, a gyerekeknek az ilyen-olyan házat, lakást, télen a világkörüli utat, vagy csak az évi 3-4 vadászatot. A szakit meg nem jelentették be, mert ha nem tetszett neki az ábra, lement a Moszkva térre, és máris volt aki feldobja a csempét napi 5000-ért. A fiatalok meg nagyon jól tudják kevés kivétellel, hogy az építőiparban nincs bejelentés. Ellenben napi szinten kell együttműködni mindenféle buta, bunkó, sittes figurákkal, ha nem fizet ki a megbízó, akkor akár verekedni is kell, aminek bíróságra járás is lehet a vége, és természetesen nem napi 8-9 órákat kell dolgozni, hanem pirkadattól alkonyatig, ha pénzt akarsz keresni. Vajon mi lehet a vonzó ebben egy 18 éves kölöknek, amikor egy fémipari végzettséggel napi 8,5 órás bejelentett munkával nettó 220-at hazavisz, plusz prémium?
A körülmények csak részben felelősek ezért a mai állapotért. Nagy szerepe van ebben a fővállalkozóknak is.

Sir Galahad 2018.02.13. 11:59:35

Nem értem a szerző sírás-rívását. 1: Minek kellene építkezni, amikor rengeteg eladó, üresen álló, esetleg kis felújítást, átalakítást igénylő ház, lakás van? 2: "Van-e megoldás? Létezik-e valóban hatékony orvoslása ennek a tarthatatlan állapotnak, vagy marad a kétségbeesett kiáltozás? : Gyertek haza!" Igen, van. Meg kell tisztességesen fizetni a szakembereket. Nem hiszem, hogy ha a fizetés nagyjából ugyanannyi, akkor szívesebben dolgozik az illető külföldön.

hillman. 2018.02.13. 13:41:27

Sokáig pont ilyen alvállalkozosdiban utaztunk. A fövállalkozok ritkán teljesitik a szerzödést, föleg 1-2 éves fizetési csuszások amik értelmet adtak az "el lehet innen menni"-nek.
5. éve németországban dolgozunk az utolso magyarországi munkánk fennmarado részéért még pereskedünk. A németeknél azota se volt hiba.
A grabarics 1,5év után csak ugy fizetett, hogy aláirtunk egy ujabb szerzödést amit a pénz megkapása után felmondtunk.
A magánmegrendelö se jobb itthon. Gellérthegyi villalako simán beprobálkozott a munkásoknál, hogy több pénzért de feketén fejezzék be a munkát fusiba.
Nem a pénz mérete az igazi gond itthon; hanem a kiszámithatatlanság, hogy vajon fizetnek e egyáltalán. Ezt az idegeskedést semmivel se tudják kompenzálni.

munkanélküli informatikus 2018.02.14. 07:38:28

Ha ez az egész munkaerőhiány nem egy nagy kamu lenne, akkor az álláshirdetésekben ott lenne a fizetés is megjelölve, akkor a HR-esek elolvasnák az 50 éves szakemberek önéletrajzait is és akkor az állítólagos hiányszakmák tananyaga ingyenesen hozzáférhető lenne az interneten és bárki egyszerűen elmehetne vizsgázni belőlük.

lüke 2018.02.14. 07:38:56

Honna készítene, ha jól burkol.....
mindenki a piacon akar megfelelni

Szornyeteglajos 2018.02.15. 11:51:57

@munkanélküli informatikus: Erre én is gondoltam, de be kellett látnom, minden jel arra utal, hogy nem kamu. Persze a zöme próbál ügyeskedni, hogy ne kelljen bért emelni, két munkakört egybegyúrni stb., de pl. a diósdi csaptelep-gyárban már hónapok óta keresnek embereket, szlovák határ melletti gyárak detto, mind-mind bérmegjelöléssel hirdet. Szóval van konkurenciája az építőiparnak a munkaerőpiacon.
süti beállítások módosítása