Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Bérelnél? Tudd, hogy kaphatsz rá támogatást!

2018. január 28. - Az értékbecslő

Az albérlet piac pörög, nem feltétlenül kell attól tartani, hogy lelankadna. A kínálat igen sok régióban messze alul marad a kereslettől. Az árak – így módon – olyan mértékben megnövekedtek, hogy gyakorlatilag sokak számára elérhetetlenek. Ennek ellenére óriási szükségük lenne a lakásra, hiszen rengetegen ingáznak, távol dolgoznak lakhelyüktől. Az egyetemista fiatalokról nem is beszélve, ők másképp nem igen tudják megoldani tanulmányaikat, csak lakás bérlésével, vagy kollégiummal.

alberleti_tamogatas.jpeg

Ez év januárjától viszont némi könnyebbség vált lehetővé az albérlők számára. Mert hiszen életbe lépett, tehát már lassan egy éve igényelhető a lakásbérleti támogatás  ami  - persze diákoknak nem - munkáltatónál igényelhető. További jó hír, hogy ez a támogatás annak ellenére is folyósítható, hogy a munkavállaló emellett pluszban még megkaphatja a cateteria támogatást is. Ez tehát egy további juttatás a munkáltatók részéről.

Igénylése rendkívül egyszerű, hiszen mindössze egy – írásos – nyilatkozatot kell tenni a munkáltató felé, melyben a támogatást igényeljük. Ez persze – mint minden egyéb esetben – néhány feltételhez kötött.

Utána néztem, mik is ezek a feltételek:

Mindenek előtt dolgozni kell, méghozzá érvényes munkaszerződéssel, heti minimum 36 órában.

Azt is igazolni kell, hogy a lakóhely és a munkavégzés helyszíne között meglévő távolság hatvan, vagy annál több km, illetve a munkába utazás időtartama – oda-vissza – több időt vesz igénybe mint három óra, de legalább ennyit.

Ami azt illeti, a támogatás nem jár, ha valaki rendelkezik saját ingatlannal a munkahelye és a lakóhelye között. Tehát ha van a és b pont között lakása, akkor nincs lehetősége a munkáltatónál albérleti támogatást kérni. Ez olyan esetben is kizáró ok, ha az ingatlan más számára bérbe van adva, kvázi ott nem tud lakni.

Aztán pedig – ez már nyilván a hivatalos ügyintézés miatt szükséges – ahhoz, hogy megkapja valaki a támogatást, számlát kell bemutatnia az albérleti díj megfizetéséről, melyen az átadott összegnek, az átadónak-átvevőnek is szerepelni kell, feltüntetve minden esetben az adott bérleti időszakot.

A nyilatkozat valós tartalma rendkívüli prioritást élvez – az adóhatóság szempontjából különösen.

Ugyanis, ha kiderülne, hogy bárki valótlan tartalommal tölti ki a nyilatkozatot, akkor az adóhatóság – visszamenőleg is természetesen – ADÓKÖTELES BEVÉTELNEK TEKINTI – a támogatási összeget, amelyből a közterheket munkaadói és munkavállalói oldalról is a dolgozó köteles megfizetni.

Nem érdemes megkockáztatni.

Mennyi az igényelhető támogatás? Meddig kaphatjuk egyáltalán?

A munkáltatóknál való kutakodásom alapján a következő információkat kaptam:

A lakhatási támogatás egy fő esetében – adómentesen:

Ha valaki a munkáltatójánál az első, második évét tölti, akkor havonta Ötvenegyezer forintot vehet fel albérleti támogatás címén.

A harmadik és a negyedik évben már csökken a támogatási összeg, mégpedig havi  Harmincegyezer kilencszáz forintra.

Az ötödik évben már csak Tizenkilencezer egyszáznegyvenöt forintot kaphatunk.

És itt el is érkeztünk a végéhez, hiszen az albérleti támogatás maximális időtartama öt év.

Talán még annyi, hogy sokakban felmerülhet a gondolat – főleg az ingatlantulajdonosoknál – hogy ha már támogatják a bérlőket, akkor ők is megemelhetik a már amúgy is „horror” bérleti díjukat – mintegy beépítve ezt az összeget a lakások lakbérébe.

Csak bízhatunk benne, hogy nem így lesz és a támogatási összeg így valóban segítség lesz és lesz is létjogosultsága.

Az albérletekről, bérlői és bérbeadói oldalt is nézve hosszasan írok nemrégiben megjelent könyveimben, hasznos tanácsokkal, segítségekkel, melyeket sok éves tapasztalatomnak köszönhetően nyújtok olvasóimnak.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1713610691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.01.29. 13:53:05

A feltételek közül kimaradt, hogy a legtöbb cégnél a fizetés nagyságától is függ, hogy jár-e támogatás vagy sem. És általában nem is olyan nagyon magas fizetés esetén már nem adnak támogatást! (biztosan tudom, mert én is így jártam....)

Ritter Judit 2018.01.29. 21:22:14

@GGy: Minden cég maga döntheti el, hogy adja-e ezt a támogatást, vagy nem.

GGy 2018.01.30. 08:15:05

@Ritter Judit: Igen, épp ez nem derül ki a cikkből!!
süti beállítások módosítása