Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Nem megy el az „ingyenélő”!?

Dehogynem!

2017. augusztus 21. - Az értékbecslő

Van megoldás, hogy ne teljen évekbe a kilakoltatás! Sőt, azonnal mennie kell, ha nem fizet!

ingatlanos_ugyved.jpg

Amikor kiadjuk a lakást – írtam erről már korábban is – rengeteg dolgot figyelembe kell vennünk, kellően körültekintőnek és előrelátónak illik lenni, ha nyugodtan szeretnénk aludni. Tévedés ne essék! Én nem a bérlők ellen beszélek, hiszen egyáltalán nem az a cél, hogy bárkit is lejárassunk, vagy netán minden bérlőt rossz színben tűntessünk fel, pláne nem, hogy kategóriákba sorojuk őket. Sokkal inkább az a cél, hogy készüljünk fel minden eshetőségre, ha féltett otthonunkat bérbe kívánjuk adni. A másik dolog pedig annak elkerülése, hogy még véletlenül se mi legyünk a jótékonysági intézmény – ha eredetileg pénzszerzés reményében adtuk ki a lakást.

Amikor az ördög nem alszik….

Nos, amikor nem álmos, akkor fordulhat elő, hogy mondjuk nem fizeti a bérlő a bérleti díjat. Az is ilyenkor történik meg, hogy  halmozódnak a közüzemi díjak….vagy „neadjIsten” rongálják az ingatlant, s ők – a jogtalan ott tartózkodók - bizony mégsem kívánják elhagyni az ingatlant.

Megoldás – közjegyzővel hitelesített okirat – MÉG A BÉRBEADÁS ELŐTT!

Hogy miért? Többek között ezért:

A közjegyzőnél hitelesített – vagyis közjegyzői okiratba foglalt – lakásbérleti szerződés közvetlenül végrehajtható. Ez annyit jelent, hogy ha a bérlő a szerződésben foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, akkor a feleknek nem szükséges a bírósághoz fordulni, majd több éves procedúrát végigvinni ahhoz, hogy jogaikat érvényesíteni tudják. Nincs tehát évekig tartó pereskedés, vitatkozás, idegőrlő várakozások és anyagi veszteség.

Amikor a közjegyző lesz a legjobb barátunk:

  • hiszen végrehajtási záradékkal látja el az okiratot
  • így peres eljárás nélkül, közvetlenül végrehajthatóak követeléseink
  • pereskedés nélkül behatja az elmaradt bérleti díjakat
  • kényszeríti az azonnali kiköltözést – hatóság közreműködésével
  • a díjfizetésre vállat kötelezettségek is végrehajthatóak – amennyiben a tulajdonos (bérbeadó) elindítja a végrehajtást

Ennek köszönhetően tehát a felmerült bérleti díj tartozásokat végrehajtják, illetve végrehajtói segítséggel a közüzemi tartozások is hatékonyan és gyorsan kifizetődnek. Ki is költöztetik a jogosulatlanul ott tartózkodó bérlőt – ha szükséges, akkor rendőrség közreműködésével.

Az ilyen szerződéseket általában maga a közjegyző készíti el, a felekkel előzetesen megbeszélt adatok és persze a kívánalmak alapján. Amikor a szerződést aláírják, azt a közjegyző előtt kell megtenniük.

( Van lehetőség egyébként egyoldalú nyilatkozat elkészítésére is. Ilyenkor általában a bérbeadó kívánalmait foglalják írásba, majd a bérlők – ha megfelelő számukra – egyoldalúan írják alá a közjegyző előtt.)

Nagyon fontos tudni, hogy a közjegyző kötelessége az, hogy a felek személyazonosságát ellenőrizze, illetve az is, hogy meggyőződjön a tulajdonviszonyokról – a tulajdoni lap (esetleg cégkivonat) lekérdezésével.

Mivel a közjegyző pártatlan jogi személy, kötelessége az is, hogy mindkét felet kioktassa a vonatkozó szabályokról. Megvizsgálja munkája során azt is, hogy vannak-e esetleg akadályai (jogilag) annak, hogy a szerződés megköttessen. (pl. kényszerítés, megtévesztés, megfenyegetés…stb.)

Ellenőrzi továbbá, hogy jogellenes rendelkezések nem szerepelnek-e a szerződésben.

Mi a közjegyző díja?

A jogszabályban előírt árak vonatkoznak a díjszabásra, s ezek a díjak minden ügyfél védelmét garantálják, s mindig az ügyértéktől függnek. Minél magasabb az ügyérték, annál ALACSONYABB a közjegyzői díj százalékos mértéke. Ha nem állapítható meg az ügyérték, akkor  a tevékenységre fordított idő értéke lesz a díj. Természetesen minden esetben felvilágosítást ad a közjegyző a várható díj mértékéről, s az ügy végén, a kifizetéskor számlát ad róla. (Levonható költségként – negyedéves adózáskor, ha valaki ezt választja)

Ami még kelleni fog – személyes okmányokon kívül a bérbeadási szerződéshez – egy friss tulajdoni lap a kiadni kívánt ingatlanról, illetve egy energetikai tanúsítvány. A tanúsítványt a bérbeadónak kötelessége elkészíttetni, ennek hiányában ugyanis nem adható ki egyetlen lakás, vagy ház sem a jelenleg érvényben lévő törvények szerint.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1512769894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaradiJanos 2017.08.22. 11:16:35

Jujj, te náci, mindjárt tünti lesz ellened mienkavárostaszszarhelsinkicsürhe által szervezve.

Lángharcos 2017.08.22. 11:16:56

Azért egy nagyságrendet lehetett volna írni a díj mértékéről. ;)

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.08.22. 11:42:50

A nagyságrendet én is hiányolom. Amikor a bankok kértek ilyet évekkel ezelőtt a hitelhez, akkor 50 ezer forint volt.
Ilyet csak hosszútávú, 2 év fölötti bérlés esetén kifizetődő csinálni.

whale 2017.08.22. 12:24:07

@Orbán Hazaáruló Viktor: Bármikor kifizetődő, mert ha csak egy éves a bérlet és nem teljesít a bérlő, akkor ugyanúgy évekig tart kirakni, ha nincs végrehajtható okiratod...

hubazze 2017.08.22. 12:55:19

ez sem ér semmi ha egy két gyermekét egyedül nevelő anya (aki mellesleg egy rohadt csaló) a bérló, nincs az a rendőrség, vagy önkormányzat amelyik kirakná az utcára..

Haveravera 2017.08.22. 12:55:55

Kimaradt, vagy csak figyelmetlenül olvastam, hogy befogadó nyilatkozatot is hozzon a bérlő.
Ebben az esetben ugyanis kilakoltatási moratórium idején is kivágják, mint macskát szarni - a befogadóhoz.
Ügyfelemnek olyan bérlője van, aki csak az első bért fizette, utána SEMMIT és nem megy ki, amíg a végrehajtó ki nem rakja. Abszolút megéri, mert kb. két évig lakik ingyen. Ennyi a procedúra. Az ügy érdekessége, hogy airbnb lakásba költözött így, tehát fel sem merült, hogy hosszútávú bérlet, meg közjegyző, meg ilyesmi. Sőt, a rezsit is a tulaj fizeti, amit két évig használt. Ügyes.

Andalúziai kutya 2017.08.22. 12:56:34

Igen, egész nyugodtan odaírhatná a szerző, hogy egy 100.000 forint havi bérleti díjú ingatlan bérbeadása esetén mennyi a közjegyzői díj.

Egyébként a kirakáshoz nem feltétlenül az kell hogy végrehajtható legyen, hanem a szerződésben kell hogy legyen belefoglalva, hogy milyen jogok illetik meg a bérbeadót szankciós felmondás esetén, pl. fizetési felszólítás után fel lehet bontani a szerződést, és már nincs jogcímük ottmaradni...

para_noir 2017.08.22. 14:13:07

@Haveravera: mondjuk az azért lámaság, ha valaki két évig hagyja, hogy szívassák. A szürkezónás, ukránhaveros megoldások mellett is ott van, hogy mikor a bérlő nincs otthon, zárat cserél a tulaj és kihajigálja az ember cuccait, oké, ez magánlaksértés, aztán na bumm, lesz belőle egy megrovása vagy, pénzbüntije, de felszabadult a lakása. Két évig nyelni meg fizetni amatőrség.

FayRodisz 2017.08.22. 14:13:46

A probléma ott kezdődik, hogy a törvényeink nem védik a tulajdont, és több joga van az ügyeskedő tetves férgeknek.

Anno az IWIW érdekes kapcsolatokat tudott felvetni (gondolom ezért nincs ez a funkció a faszbúkban), és egy embert kellett volna felhívnom, hogy bemutasson mondjuk Arnoldnak.

Kétlem, hogy ennek alapján az ismeretségi körében ne találjon valaki néhány személyes megbeszélés után megfelelő "szakembert" aki a fizetés nélkül a tulajdonban lakó tetvet úgy tessékelje ki onnan, hogy az örüljön a seggén a lyuknak és annak, hogy tudja majd rendeltetésszerűen használni.

Kivlov 2017.08.22. 14:14:27

@hubazze:
Mert ez a tetves ország mindenfajta racionalizmust nélkülöz.
Tökmindegy ki a bérlő. Fizet? Nem. Akkor takarodó...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.22. 14:15:07

@Andalúziai kutya:

"pl. fizetési felszólítás után fel lehet bontani a szerződést, és már nincs jogcímük ottmaradni..."

Attól még megteheti, hogy nem költözik ki, és ilyenkor a törvények a lakásban lakót védik.

Mellesleg a közjegyző előtt kötött szerződést alapján elrendelt kilakoltatást is megtámadhatja a bérlő, és akkor megint csak jön a bírósági hercehurca.

pottompanna 2017.08.22. 14:15:28

A közjegyző nem jogi személy.

5perc 2017.08.22. 14:16:51

Ami kimaradt, hogy nem a bírósági szakasz a hosszú, hanem a végrehajtási.
És hogy a további szerződésmódosításokat, felmondásokat is csak közjegyzői okiratban lehet véghezvinni.
(És hogy a befogadó nyilaktozat visszavonására is van mód.)

2017.08.22. 15:31:14

@Andalúziai kutya:

...és akkor mi van ha "már nincs jogcímük ott lakni"?!

Semmi!!!
Ők vannak birtokon belül , amibe jogszerűen kerültek be.
Így a törvény őket védi a per végéig.

A per végén persze végül kirakják majd.
(ha nincs kiskorú!!!)

De a per ideje alatti és korábbi költségek+károk vagy meg térülnek vagy nem.

Bicepsz Elek 2017.08.22. 15:31:35

@para_noir: Na igrn. Ki kell koltoztetni, lehetoleg kapuzarat is csereltetni. Meg bekoltozni a lakasba par hetre.
Van egy reszletesebb leiras a kozjegyzoi dolgoktol de az sem 100% megoldas es 3 honapot igy is kell varni.
Persze alap a kartyas gaz es villany lakaskiadas eseteben.
kiszamolo.hu/lakaskiadas-kockazata-a-jog-oldalarol/

Bicepsz Elek 2017.08.22. 15:34:30

@FayRodisz: A torvenyeink meg kommunistak tul sok szempontbol..

whale 2017.08.22. 15:34:34

@Andalúziai kutya: Teljesen mindegy, ha nem végrehajtható okiratba foglalták, perelhető, támadható bíróságon. Az meg min. 2 év...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.22. 17:06:12

@Bicepsz Elek:

"Persze alap a kartyas gaz es villany lakaskiadas eseteben."

Tudtommal a szolgáltatók az előre fizetős mérőt csak az ún. "védett" ügyfeleknek szerelik fel.

De ez sem mindig segít. Hallottam ingyenélők "szürke" - de még a törvény határait éppen át nem lépő - kilakoltatásával hivatásszerűen foglalkozó embertől, hogy ügyvéd házaspár lakásában kb. 2 éve laknak, víz-villany-gáz kb. szintén két éve kikapcsolva, mégsem költözik ki az ingyenélő, mert még mindig jobb neki egy a szomszédok által a falakon át valamennyire fűtött lakásban lakni, mint a szabadban vagy lépcsőházakban.

Omnisapient 2017.08.22. 17:06:55

Ha az embernek a nyakába szakad egy kecó, pl. öröklés útján, azzal valamit kezdeni kell. Kiadni jó ötlet, csak közben mehet a fent vázolt para. Viszont egy lakás árának megfelelő mennyiségű pénzből kiadás céljára nem vennék lakást. Helyetttük REIT-ekből mazsoláznék az amerikai tőzsdén.

Bicepsz Elek 2017.08.22. 17:07:20

@whale: Ezert csinaljak sokan a nem legalis modszert. Amugy Angliaban is es mukodik. A rendorseg, ha az illeto mar ki van rakva, akkor semmit se nagyon tehet. Ez a kulcs.

v2peti 2017.08.22. 17:07:53

Mennyire tesz a jog különbséget az állandó lakcím és a tartózkodási hely között? Ugyanis, a legtöbb bérlő nem állandóra jelentkezik be, tehát van hová menjen. Akkor meg mégis miért van több joga annál, mint aki egy szállodában nem fizet, de nem akarja elhagyni a szobát, vagy egy garázst bérel, de nem fizet érte??? Miért nem lehet ilyenkor azonnal kirakni. Ha a férje veri, van két gyereke és nem mehet haza, az a ritka kivétel, a többség nem ebbe a csoportba tartozik!

Burgermeister 2017.08.22. 18:55:44

Hatósági áron dolgoznak. Mondok egy példát. Élettársi szerződés ügyvédnél 50ezer, közjegyzőnél 28ezer volt néhány éve. Persze elmész egy neves ügyvédhez, ott még több.

Tiko 2017.08.23. 07:11:13

Vicc az egész. Megegyeztünk, aláírta. Értem, hogy betyárbecsszó már nincs, de akkor részemről sincs. És ha a törvény egy szemetet véd, hát lelke rajta.. Én viszont a saját érdekeimet, akár a törvény ellenében is.

Megoldó 2017.08.23. 07:11:39

Az energetikai tanusítvány mint nettó lehúzás már fel sem tűnik...

Pp24 2017.08.23. 07:12:14

Ha a közjegyzői díjról érdeklődsz, célravezetőbb a közjegyzői díjrendeletet megnézni, nem pedig a szomszédot kérdezni. Csak azért, mert már sokszor szembesültem azzal, hogy a szomszéd 35.000.-Ft-ot fizetett, mi az, hogy én meg 60.000.-Ft-ot?! Hát azért, mert a kölcsönöd majd kétszer akkora volt és a munkadíj az értéktől függ. Ha ez nem állapítható meg, akkor idő szerinti díjazás van.
Ahogy írta már valaki korábban, a díjat jogszabály határozza meg (14/1991. (XI. 26.) IM rendelet a közjegyzői díjszabásról). Ebben található az alábbi rendelkezés:
" Visszatérő szolgáltatások, vagyoni értékű jogok értékét a szolgáltatás vagy jog egyévi értékének alapulvételével kell meghatározni. Ha ilyen ügyben a szerződést határozatlan időre kötik, az egyévi érték háromszorosa az irányadó."

Példa
80 ezer Ft havi bérleti díj esetén:
a) határozatlan időre: 35.500 Ft munkadíj + 14.200.-Ft költségátalány + készkiadás = összesen kb 55.000.-Ft.
b) határozott időre: 16.300.-Ft munkadíj + 6.520.-Ft költségátalány + készkiadás = összesen kb. 30.000.-Ft.

A készkiadás azokat a tételeket tartalmazza, amelyek a közjegyzőnek is költségek ill. leírási díjat, amely az okirat hosszától, oldalszámától függ.

Remélem, tudtam segíteni...Üdv

kornel72 2017.10.04. 01:07:50

Nekem mint bérbeadónak 6250 Ft-ért ki kell váltanom a tulajdoni lapot? A közjegyző ezt a földhivatal rendszerében nem tudja ingyen megnézni?
Új energia tanúsítványt kell készíteni vagy jó lesz a lakás vásárlásakor készített néhány éves is?
süti beállítások módosítása