Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A hirdetésfeladás – magánakcióban

2017. január 03. - Az értékbecslő

A hirdetésfeladás maga, nem igényel szakértelmet, de okos és előnyöket kiemelő szövegezést igen!

Elvi szinten persze lehet ezzel vitatkozni, gyakorlatilag azonban, ugyan olyan jó hirdetést tud feladni egy magánszemély – ingatlantulajdonos – mint egy ügynökség, mégsem tudnak sok esetben versenyezni azokkal.

Miért?

Mert eleve hátrányos helyzetből indulnak. Az irodák egy sor komplett hirdetési csomagot vásárolnak meg egyszerre. s ez lehetővé teszi számukra, hogy korlátozás nélküli mennyiségben adjanak fel hirdetéseket. Mindezt – most figyelj! – körülbelül ugyan annyi pénzért, mint amennyit kifizet egy magánszemély – havonta – egyetlen egy megjelenésért! Pestiesen szólva, ez nem semmi!

51921922_l.jpg

Nos, mi történik, ha magánakcióba kezdünk?

Néhány tippet szeretnék adni, hogy sikeresek lehessünk az eladásban, ha már időt és energiát fektetünk a hirdetésfeladásba, akkor legyen is hatékony!

Amennyiben a fizetős hirdetési oldalakat és az újságban való megjelenést kizárjuk, akkor megvan a lehetőség az ingyen feladásra is, különféle internetes oldalakon. Ennek pici (inkább nagy) hátránya, hogy saját magunknak kell folyamatosan foglalkozni vele, frissíteni, ellenőrizgetni..stb. Frissíteni szinte naponta kell, ha eredményt szeretnénk elérni, és, hogy a keresők meg is találjanak bennünket. Ezeket az apróhirdetéseket általában úgy listázzák, ahogy időrendi sorrendben felkerülnek az oldalra, vagyis a legfrissebbtől visszafelé haladva. Így persze mindig készenlétben kell lennünk, hogy ne az utolsó helyen kullogva hirdessünk.

Figyeljünk oda, mert van olyan portál is, ahol a feltöltött képekért – vagy egy bizonyos darabszám felett – már fizetni kell. Itt meg is dőlt az „ingyenhirdetés”.

A kiemelésekért szinte minden esetben fizetni kell, tehát a hirdetés ebben az esetben is díjköteles. A kiemelés egyébként lényeges dolog, hiszen ennek hiányában nagy hátrányunk lehet. Mindig azok lesznek előnyben – előtérben – akik a böngészők látókörébe először kerülnek.

 

Minden esetben alaposan utána kell nézni, hogy:

  • mit lehet hirdetni egészen pontosan az aktuális oldalon
  • nincsenek-e apró-betűs részek a fizetéssel kapcsolatban
  • meddig hirdethetünk díjmentesen
  • van-e a hosszabbításra – és mennyiért – lehetőség
  • pontosan miért és mennyit kell fizetnünk

 

A szerződési feltételeket mindig részletesen, lassan és alaposan olvassuk át, illetve értelmezzük is az abban foglaltakat!

 

Van egy nagyon jó lehetőség a valóban ingyenes és fizetőssé nem is váló hirdetési módra, ami mostanában egyre inkább elterjed. Saját weboldalt készíthetünk ingatlanunkról, és annyi fotót töltünk fel ide, amennyit csak szeretnénk, úgy emeljük ki, ahogyan csak szeretnénk és akkor módosítjuk, amikor csak szeretnénk. Mielőtt valaki megijedne ettől, szakmai hiányosságok miatt, annak jó hír, hogy vannak erre megfelelő szerkesztő programok, mellyel könnyedén elkészíthetjük a hirdetést. Ami a lényeg, hogy az elkészült oldalt már könnyedén meghirdethetjük egy közösségi oldalon – ahol regisztráltak vagyunk – ami szintén ingyenes. Abban leírhatjuk ismerőseinknek, hogy áruljuk ingatlanunkat, s aztán becsatoljuk a lakás hirdetési linkjét, mellyel közvetlenül a saját weblapunkra irányítjuk az érdeklődőket. Ez azért is hatásos, mert, ha sok ismerősünk van, akkor megkérhetjük őket a „megosztásokra”, melynek köszönhetően így, valóban rengeteg emberhez eljuthat lakásunk hirdetése.

Igen hatékony és valóban ingyenes megoldás, miért ne használnánk ki a közösségi oldalak e fajta előnyeit is, nem igaz?

Egyébként a közösségi oldalakon – díjazás ellenében – hirdetés keretén belül is bemutathatjuk az ingatlant. A tapasztalat viszont az, hogy nem kell kifejezetten ott megjelentetni, mert a baráti segítség a megosztásokkal, legalább annyira hatékony lehet, (ingyen) mintha kifejezetten „hirdetésként” jelentetjük meg a lakást (pénzért).

Amikor a hirdetést feladjuk, célszerű beleírni – bárhol is jelentetjük meg – ha nem szeretnénk ingatlanosok hívását. Ez azért fontos, mert az ingatlanos szakemberek meg szokták keresni a hirdetőket, hogy felajánlják segítségüket az értékesítésben. Erre egyébként érdemes odafigyelni, mert fizetni csak akkor kell érte, ha az ingatlan már elkelt, tehát a segítségért önmagában nem számolnak fel díjat. (mindig kérdezzünk rá a feltételekre, ha ez irányú hívást kapunk)

Ha semmiképp sem szeretnénk igénybe venni szolgáltatásukat, akkor tehát célszerű ezt előre feltüntetni a hirdetésben.

Egy tény a végére: (részlet az egyik, nemrég megjelent könyvemből)

„Nem csak a folyamatos érdeklődés miatti állandó készenlét időigényessége, hanem a jelenlegi informatikai rendszerek igénybevételének a magas költségei miatt sem a legjobb ingatlan iroda nélkül hirdetni.  A jelenlegi korszerű ingatlanirodák ugyanis a saját WEB felületükön túl kedvezményes csomagokat képezve, az OGHMA rendszeren belül számos portálon hirdethetnek. Teszik ezt oly módon, hogy a megjelenés sorrendjében a legkedvezőbb ranghelyet (elsőként, első lapon) jelenhetnek meg, mivel a magas forgalmuk miatt ezt kedvezményesen igényelhetik.  A web portálokat működtető informatikai szolgáltatók a beállított gyakorisággal általában napi (éjszakai) frissítéssel biztosítják a hirdetések aktualitását. Másrészt az ingatlanirodák informatikai eszközrendszere korszerű, ún. keresztértékesítést tesz lehetővé, amely biztosítja a leggyorsabb és legmagasabb árszínvonalú értékesítést.

Ugyanakkor a hirdetés szövegezés igen nagy szakértelmet igényel, amely nem csak speciális szakismereteket (elsősorban marketing és IT ismeretek) hanem - folyamatos gyakorlat, a nagyszámú értékesítési ügylet során szerzett - tapasztalatokat is szükségeltet.”

Várom a kommenteket a leckével kapcsolatosan, hogy a felmerülő kérdésekre válaszolhassak!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8212091637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása