Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Pörög a lakásbefektetési piac a lakáshoteleknek köszönhetően

2016. június 30. - Az értékbecslő

Ismered a legújabb lakásbefektetési trendet? Elérkezett a lakáshotelek korszaka. Budapest egyes népszerű helyein alacsony banki kamat mellett egy lakáshoz akár 25 millióért is hozzá lehet jutni. Egy kisebb lakást két főre, egy éjszakára 50-60 euró között is ki lehet adni. Ez még 70%-os kihasználtság mellett is szép summát hozhat a konyhára. A legnépszerűbb 1-2 szobás lakások a turisták körében 30-70 négyzetméter körüliek. A kereslet pedig olykor még a kínálatot is meghaladja. Tényleg olyan szép-e ez a felvázolt kép, vagy vannak esetleg árnyoldalai?

9279823_m.jpg

Mi is az a lakáshotel?

Egy jellemzően nagyvárosban található lakás, mely többnyire annak belvárosi részén található. Jellemző rá a közlekedési csomópontok közelsége. A lakáshotel közösségi lakásmegosztási gyakorlat keretében kerül kiadásra, internetes szállásfoglalás útján.

Kis befektetéshez magas hozam járul

Jelenleg 7-8%os hozamot tud realizálni az, aki belevág a lakáshotel projektbe. Ez nagyon szép szám, hiszen a jelenlegi banki alapkamat minimum kétszeresének számít. Ha pedig hosszú távban gondolkodunk, plusz hozam ütheti a markunk, amint az ingatlan értéke növekedni kezd.

Miből válogathatunk befektetőként?

Léteznek kulcsrakész állapotú lakások, de olyanok is, amelyek erős felújításra várnak, ami akár alaprajz átrendezéssel is jár. Mindenki kedvére válogathat.

Hol érdemes hostelként kínálni a kiadni kívánt lakást?

A legnépszerűbb online felületek és cégek erre a célra: Booking, Airbnb, TripAdvisor, Homeaway, Wimdu, 9flats.

Mi az Airbnb közösségi szálláshely-szolgáltató titka?

Az, hogy viszonylag olcsó, otthonos ellátást kínál a turisták számára. Hangzatos jelmondata: „Élj úgy, mint a helyiek!”

Lakáshoteled van? Nem muszáj találkoznod a vendéggel!

Persze, csak ha közvetítőirodára bízod a kulcsok átadását. Így nyugodt lehetsz akkor is, ha késő éjjel érkeznek a szállóvendégek, vagy ha munkahelyi, esetleg magánéleti okokból nem tudod fogadni a vendégeket.

Az irodák természetesen felhívják a turisták figyelmét arra, hogy a lakás társasházi környezetben található, és hogy őrizzék meg a nyugalmat. A lakók érdekében egyes irodák mágneskártyás beléptetőrendszert használnak, és mozgásérzékelős világítást, valamint belső kamerarendszert helyeznek el.

A lakáshotelek nagy hátránya a bérbeadó szemszögéből

Ha nem vagy elég szemfüles, a lakást rövid idő elteltével is lelakhatják…

Ilyen költségeid vannak a bérbeadóként

Üzemeltetési engedély, takarítási költség, adók, rezsi, amortizáció, társasházi ügyek és emellé jár a mindennapos odafigyelés is.

Probléma a társasházban

A társasházak lakói igen szorosan élnek egymás mellett, szinte belelátnak a másik ember magánéletébe. Éppen ezért ez egy bizalmi viszonynak számít. Nos, egy ilyen bizalmi környezetbe nem szívesen engednek be a lakók maguk közé turistákat, vagy mondhatni, „idegeneket”. Az emberek szeretik nyugodtan tölteni a szabadidejüket.

Ezért haragosak a lakók

A turisták általában éjszaka érkeznek, és bár kulccsal, de egyáltalán nem csendben. Sokszor csak nagy nehezen találják meg a szállásukat is. Aki érkezett már haza bőrönddel a kezében, az tudja, hogy beszélgetés nélkül is lehet zajt csapni a csendes éjszakában.

A lakóközösség azért is nyugtalan, mert a turisták bármikor szabadon járhatnak-kelhetnek. Félnek. A folyosón hagyott szemétről, és a társasházban okozott esetleges károkról ne is beszéljünk. A lakók ráadásul sokszor csak akkor értesülnek arról, hogy a házban lakáshotel működik, amikor egy vendég megáll az ajtó előtt a cókmókjával.

A szomszédok védtelenek, hiszen ha bulizás, zajongás miatt kihívják a rendőrséget, sokszor már nem sikerül tetten érni a lakókat, de a nyugalom odavész. A Magyar Közös Képviselők Egyesülete (MaKKE) aggodalmát fejezi ki a lakáshotelekkel kapcsolatban, szerintük mielőbbi szükség van a jogszabályi változtatásokra és a szankciók szigorítására. Szükség volna a kötelező vendégregisztrálásra, és a házirend betartására is.

Ha megunjuk a lakáshotelesdivel járó nyűgöket, és jó adottságú lakásunk van, irányáron, vagy jóval afelett válhatunk meg tőle.

Fontos! Amennyiben befektetési céllal vásárolsz ingatlant, rendkívül fontos, hogy jól legyen megállapítva a reális piaci értéke, hiszen csak így tudsz magas hozammal kalkulálni.

Nézd meg, hogyan kérheted az értékbecslést!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr38857228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása