Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Dilemmák

Jó hely, rossz hely, jó lakás, rossz lakás. Ennyire egyszerű volna?

2015. november 21. - Az értékbecslő

 

 

Adott egy lakás, mely szép, napos, korszerűen felújított, kitűnő elosztású, viszont rossz hírű környéken helyezkedik el. Adott egy másik lakás, melynek környéke szemet gyönyörködtető, a közbiztonság remek, ám maga az ingatlan finoman szólva lepusztult. Áruk – nagyjából – ugyan annyi. Melyiket válasszuk, mi a jó döntés?

45437929_m.jpg

Jó környék

Az ingatlanos szakértők válasza erre a kérdésre szinte egyhangúan az, hogy az ingatlan elhelyezkedése a legfontosabb tényező. Végül is jogos, hiszen ott kívánjuk leélni életünket – terveink szerint – így persze nem mindegy, hogy milyen érzéssel élünk azon a helyen. Az ingatlanosok azt mondják, hogy sokkal könnyebb olyan házat, lakást értékesíteni, mely – még, ha nem is felújított – de a környék megítélése lényegesen kedvezőbb.

A másik dolog, hogy a most tökéletesen felújított lakás, évek során veszít majd korszerűségéből. A rossz környék miatt aztán még kevésbé lesz eladható.

A jó környéken lévő lakás esetében a felújítás időnként szintén törvényszerű, így ezt mérlegelve tényleg nem kérdés, hogy melyik éri meg jobban.

A nem túl jó beltéri adottságok szintén javíthatóak, például egy-két kisebb fal (nem tartófal) bontásával. Az elosztása így megváltoztatható akár olyanra is, mely nekünk tökéletesen megfelel. (A vezetékek, vagy pl. csatorna áthelyezésre viszont minden esetben engedélyt kell kérnünk a megfelelő hatóságoktól, ezt vegyük figyelembe, ha átalakítást terveznénk)

 

Lehetséges negatívumok – amikor hiába jó a környék 

  • ha túl sokat kellene utazni, például munkába
  • ha maga az épület, melyben a lakás van, túlzottan elhanyagolt, lepusztult
  • túl sötét a lakás – a nyílászárók elhelyezése adott, azon változtatni nem tudunk – az sem mindegy, hogy mit látunk naponta, ha kitekintünk!
  • a lakás esetleg vizesedik
  • rossz a közlekedés

 

Még egy dolog azért ide kívánkozik. A jó vagy rossz környék megítélése és valós ténye is évről-évre változik. Van környék, ami régebben tényleg felkapott volt, mára azonban már nem igazán szolgál rá a hírnevére. Ha évekkel ezelőtti helyzetet veszünk figyelembe, lehet, hogy hibát követünk el.

Alaposság, megfontoltság, és ingatlanszakértő véleménye ebben a témában is prioritást élvez!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr928088578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása