Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mennyi is az annyi?

2015. augusztus 14. - Az értékbecslő

Az ingatlan ára még nem a teljes összeg!

Amikor kinéztük az ingatlant, amit meg szeretnénk vásárolni, nyilván tisztában vagyunk annak vételárával is. Amikor azonban három év múlva valaki megkérdezi tőlünk, hogy mennyibe került, biztosan nem ugyan azt az összeget fogjuk mondani, mint amit a lakásért kifizettünk.

Ennek egészen racionális oka van. Mégpedig az, hogy vásárlás után már tisztában vagyunk azzal, hogy az ingatlan vételárához hozzátartoznak egyéb kiadások is. Ezeket előre is meg tudjuk tervezni, ha tisztában vagyunk létezésükkel. A megfelelő tájékozottság itt is nagyon fontos, így különösebb meglepetés nem érhet bennünket.

shutterstock_135007901.jpg

Nézzük tehát, mik is ezek a nem rejtett kiadások ingatlanvásárlás esetén:

  • Itt van mindjárt az ügyvédi költség, hiszen az adásvételi szerződés megkötése szigorúan csak ügyvéd által lehetséges. Az összeg kifizetése kizárólag a vevőt terheli, teljes egészében. Az ügyvédi díj az ingatlan szerződésben meghatározott értékének általában az egy százaléka

  • A bejegyzési illeték, melyet a földhivatalban kell megfizetni, egységes. Összege 6.600,- Forint. Általános szokás, hogy az adásvételi szerződést a megbízott ügyvéd, vagy sok esetben az ingatlanos viszi be a hivatalba, ezt az összeget azzal egy időben kell átadnunk.

  • Illeték, mely a vételár négy százaléka. Ezt azoknak a lakásvásárlóknak kell a teljes vételár után fizetni, akiknek még nem volt a nevükön korábban ingatlan. Abban az esetben, ha volt már ingatlantulajdona valakinek és annak eladását követő egy éven belül vásárol egy újat, továbbá annak értéke kevesebb, mint az előző, akkor mentesülnek az illeték alól. Ha az új ingatlan az eladottnál drágább, akkor viszont kizárólag a különbözet után fizetnek illetéket. Van egy lehetőség kedvezményre is. Ez akkor érvényesíthető, ha első lakás vásárlásakor a vevő a 35. életévét még nem töltötte be. Az is kritérium, hogy az ingatlan vételára 15 millió forintnál kevesebb legyen. Ekkor az illeték ötven százalékát kell csak megfizetni.


Mindezeket figyelembe véve, és szem előtt tartva kalkuláljunk, amikor a kiszemelt ingatlant megvásároljuk!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr687703508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása