Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Lakásértékesítéskor ki fizeti az illetéket?

2015. augusztus 13. - Az értékbecslő

Jó, ha tudjuk, amikor ingatlanunkat értékesítjük, akkor nekünk csak és kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetnünk, illeték megfizetése az eladót nem terheli.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény továbbá kimondja, hogy fizetnünk csak két esetben kell.

Az egyik, ha az ingatlant a tulajdonunkba kerüléstől számított 5 éven belül értékesítjük.

A másik eset, amikor szja fizetési kötelezettség áll fenn, ha az ingatlant nagyobb vételáron adjuk el, mint amennyiért azt korábban megszereztük.

Ha az értékesített ingatlan nem lakóház, vagy lakás, abban az esetben az adófizetési kötelezettség időszaka a megszerzéstől az eladásig számított 15 évre tolódik.

shutterstock_160120223.jpg

Amit a vevőnek kell kifizetni:

Amikor vásárlók vagyunk, akkor ahhoz kapcsolódóan nem személyi jövedelemadó terhel bennünket, hanem illetékfizetési kötelezettség. Ennek elnevezése, ami alapján tájékozódhatunk – az úgynevezett visszterhes vagyonátruházási illeték. Ingatlant vásárlóként tehát az eladással ellentétben nem kell szja-t fizetnünk, kizárólag illetéket. Itt ellentétben az eladásnál, időkorlát sincsen.

Ez azt jelenti, hogy amikor valaki ingatlant vásárol, akkor mindenképp kell illetéket fizetnie, attól függetlenül, hogy korábban volt már a tulajdonában ingatlan, vagy sem.

Az illeték mértékében azonban lehet némi eltérés ilyen esetben. Az általános 4 százalék akkor csökkenhet, ha a korábbi ingatlan eladása és a mostani ház, vagy lakás megvásárlása között még nem telt el 365 nap, vagyis egy év.

Fontos, hogy minden esetben, akár eladók, akár vásárlók vagyunk, a mindenkori jogszabályban foglalt illetékről, vagy illetékkedvezményről pontosan tájékozódjunk, személyi jövedelemadó kérdésében pedig a bevallás során könyvelő tanácsát vegyük igénybe.

Az illetékkedvezmény tekintetében, a lakástörvény 26. paragrafusának, hatodik bekezdésének tanulmányozása hatékony segítség lehet.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr37695740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása