Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ingatlan földmérés, geodézia – mi ez, és miért hasznos?

2015. június 03. - Az értékbecslő

Társaságunk tevékenységi körébe beletartozik az ingatlan földmérés, geodézia is, valamint az ipari geodézia teljes területe, és az ingatlan rendezéssel, fejlesztéssel és építészeti tervezéssel kapcsolatos munkák is. Ebben a folyamatban geodétánk, Bangha Pál segíti munkánkat, aki okleveles építőmérnök és földmérő mérnök, hiteles bányamérő.

Nem csak a nagyobb ipari építkezéseknél, de családi házak esetében is hasznos kikérni a földmérő szakvéleményét. A geodézia a földmérés szinonimája, melyet jellemzően két nagy csoportra osztunk gyakorlat szerint: van az ipari és kataszteri geodézia. Az ipari geodézia leginkább építőipari tervezésekhez és kivitelezésekhez, például autópálya építéshez, utakhoz, csarnokokhoz, bevásárlóközpontokhoz, irodaházakhoz, ipari parkokhoz kapcsolódó folyamat, amelyekhez megfelelő méréseket, és térképet, kijelöléseket biztosít. A kataszteri geodézia bár elsőre furcsán hangzik, de a különféle ingatlan-nyilvántartási és telekalakítással kapcsolatos munkákkal kapcsolatos – ezt alkalmazzák családi házak tervezésénél is.

shutterstock_196465823.jpg

A geodéta munkája

A geodéta számos esetben tud segítséget nyújtani, például telekhatár kitűzésekor, amelyekkel elkerülhetők a későbbi birtokhatárral kapcsolatos viták, határrendezés, telekegyesítés, épülettörlés, felmérés és tervezés, kivitelezés során. Családi ház tervezésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol, milyen és mekkora telken építkezzünk - a vásárolt telek birtokhatárának pontjaival tisztában kell lenni, kiemelten ügyelve arra, hogy egyezzen a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban szereplő hiteles adatokkal. Első lépésként érdemes már a telek megvásárlásakor, vagy már előtte kitűzetni a határokat földmérő által, amivel megelőzhetők a később felmerülendő birtokhatár perek. Építendő ház helyének megtervezéséhez szintvonalas tervezési alaptérképet készít a földmérő az építész számára. Ehhez a földhivataltól megvásárolt ingatlannyilvántartási térképet egészíti ki helyszíni mérésekkel, ahol szerepel minden fontos elem, így a kapu, járda, útburkolat. Kivitelezéskor szintén érdemes elvégezni a földmérést, csakúgy mint már az elkészült épület végső fázisában.

Mindezekkel mi is foglalkozunk, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező földmérőnk bármiben a rendelkezésedre áll.

Megesett már, hogy egy földmérő segítségével sikerült megelőznöd a bajt? Oszd meg velem tapasztalatodat hozzászólásban!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő



A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr737514580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása