Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Birtok legyen vagy bérlemény?

2020. október 04. - Az értékbecslő

Nem könnyű a válasz, noha sokan egyből tudják a választ, milyen jogcímen teremtsenek otthont maguknak. Főleg azok az emberek biztosak ebben, akinek megvan a megfelelő egzisztenciájuk ahhoz, hogy ingatlant vásároljanak.

vegyem_vagy_bereljem.jpg

Miről is beszélek?

Nos, az otthonteremtésről. Arról, hogy vásároljunk magunknak lakást, házat, vagy inkább béreljünk egyet.

Valójában a magyarországi nézőpontok alapján ez nem kérdés. Itt általában az a „normális”, ha valakinek saját ingatlana van, ezzel érzi úgymond biztonságban magát, hogy mindig lesz otthona. (Noha – ha csak a hitelekre gondolunk – ez nem feltétlenül igaz, és egy saját ingatlan a jelen pillanatban egyáltalán nem ad biztosítékot a jövőre nézve.)

Lássuk meg, hogy manapság nem nagy százaléka az embereknek rendelkezik az ingatlanvásárláshoz szükséges anyagi feltételekkel.

Mi van, ha bérlünk inkább vásárlás helyett?

A legtöbben azt mondjuk erre: Ugyan miért fizetnék havonta bérleti díjat – nagyjából életem végéig – amikor a hiteltörlesztésre fordított pénzt akár lakáshitelre is költhetném, s akkor legalább egyszer majd a sajátomnak tudhatom az ingatlant? Irreleváns…..Ezt mondjuk. Nem igaz?

Én mondanék valami mást

A hitelfelvétel – noha a támogatott hitelek egészen kedvezőek és viszonylag széles körben „megszerezhetőek” nem egyszerű dolog. Sem fizikailag sem mentálisan. Utóbbi szó – mentális – nem is gondolnánk mekkora hatással lehet életünkre, annak minőségére. Ha legalább csak megpróbálunk megbarátkozni a bérlés gondolatával, kvázi nem zárjuk ki azonnal ennek lehetőségét, hatalmas érzelmi tehertől szabadíthatjuk meg magunkat.

Akinek nincsen jelenleg megfelelő megtakarítása a vásárláshoz, érdemes pusztán csak megfontolni a bérlés lehetőségét, ehhez néhány dolog – segítségként – mint „ész érv”:

Miért lehet hozzájárulás életünkhöz a bérlés?

A munkahelyre történő ingázás esetén például – szinte az egyik legjobb – megoldás lehet a lakásbérlés. Megjelenik a lehetőség szélesebb látóköre,  hiszen nem vagyunk helyhez kötve. Így pillanatok alatt, hosszú hónapok ügyintézése nélkül (saját ingatlan eladás,kiadás,papírmunka,ügyvéd, stb.) költözhetünk új munkahelyünk régiójába. Szerintem ez valóban könnyedséget adhat életünknek.

A másik dolog – ami szerintem szintén érdemes arra, hogy ránézzünk – a külföldi európai, vagy akár távolabbi országok bevett nézőpontja a lakhatásról, Ez nem más, mint a szabadság érzése. Felismerték a tényt, hogy a bérlés tényleges szabadságot ad, hiszen egyáltalán nincsenek helyhez kötve, bérelni ingatlant bárhol és bármikor tudnak, ha esetleg munkahelyi okokból költöznének.

Ma, Magyarországon – ismerjük el – semmi sem bizonyos. Semmi sincs bebetonozva, nincsenek már „életre szóló” munkahelyek, nem úgy, mint anno megszoktuk.

Ezért aztán egyre inkább tudok azonosulni a fenti nézőpontokkal – főleg, ha tanácsot adnék annak, aki engem kérdez. A nálam jóval fiatalabbaknak – ha nincsen a vásárláshoz szükséges anyagi tartalékuk – inkább ezt ajánlanám, mint a túlzás nélkül életük végéig rájuk nehezedő hitelt.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5116226930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása