Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Vírusos lett az ingatlanpiac? II. rész

2020. augusztus 23. - Az értékbecslő

Az előző részben elkezdtem eszmefuttatásomat, a saját véleményemet és persze a világhálón való kutakodásom eredményeit felvázolni és megosztani olvasóimmal.

virusos_lett_az_ingatlanpiac_ii_resz.jpg

Most folytatom még egy pár gondolattal, ami még feljött bennem, ami még érdekes lehet mások számára is, - talán adhatnak némi támpontot, vagy épp ellenérvet - a régi idők történései a mai embernek, itt a XXI. században.

Sokan vontak már párhuzamot a különféle járványok között,noha azok, amikről beszélünk, még egy teljesen más világban bukkantak fel. Gondolok itt a múlt századi spanyolnáthára, ahogy sokan mások is példának hozzák fel, s ebből próbálunk itt és most kivetítéseket gyártani a mi jövőnkre nézve.

Szóval mi is történt akkor?

Több, mint száz évvel ezelőtt a járvány idején például az epicentrumokban a kereskedelmi egységek forgalma jelentősen megzuhant, néhol elérte a hetven százalékot is. Ez óriási szám, némileg ijesztő is lehet olvasni, s rögtön beillesztjük a saját valóságunkba. Azonban ott a rendes munkavállalók, tehát a naponta munkába járók csaknem egyharmadát érintette maga a járvány, és ott a halálozások száma elérhette az ötven, sőt még a százmilliót is.

Abban az időben persze még nem voltak internetes, online üzletkötések, egyáltalán nem volt lehetőség személyes kontaktus nélkül tranzakciók lebonyolítására az ingatlanpiacon.

Most már egészen más a helyzet

Manapság – ha van járvány, ha nincsen -  aki ingatlant szeretne vásárolni, vagy eladni, akár online is megteheti, különösebb erőfeszítés nélkül, s ez a tény azért nagymértékben megkönnyíti az adásvételek számának stagnálását, de akár még az is elképzelhető, hogy növekedését. Mindentől függetlenül is kényelmesebb és talán még kellemesebb is otthonunkból, a kanapén ülve szerződést kötni, mint egy hivatalban, vagy irodában.

Így tehát nem kell különösebben aggódniuk azoknak sem, akik épp attól tartanának, hogy folyamatban lévő ügyüket szakította meg a járvány miatti helyzet, s ő épp eladna, vagy mondjuk befektetne.

Működőképes lehet a távazonosítás

Fentebb említett helyzetekre remek megoldást jelenthet, - ahogy látom az Ügyvédi Kamara tájékoztatását – hogy az adásvételi szerződések kötése, tehát aláírása és még az ügyvédi ellenjegyzés is létrejöhet távazonosítás útján a karantén alatt is.

Na már most. Ha a karantén alatt erre lehetőség van, akkor véleményem szerint a jövőre nézve is hathatós és kényelmes megoldás lehet ez a fajta megoldás. Az előzetes szervezési dolgokat követően a vevő és persze az eladó saját otthonában online aláírhatják a szerződést.

Hogyan működik ez a valóságban?

Rendkívül egyszerű, hiszen a korábban már mindkét fél által elfogadott adásvételi szerződést a vevő is és az eladó is aláírják. Az aláírt szerződés ezt követően kerül vissza az ügyvédhez, aki ezt előzőleg elkészítette. Ezt követően az ügyvéd ellátja az okiratot ellenjegyzéssel. Nyilván a vevő is és az eladó is ugyan azokat a papírokat írják alá, viszont egyiküknek sem kell kimozdulnia otthonából. Az okiratok átvétele és elküldése kíván meg némi szervezést, de ez nyilván nem jelenthet problémát.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4216173670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása