Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Lakások, bankok, hitelek, - KORONA

2020. június 21. - Az értékbecslő

Ma egy sokak számára érdekes és aktuális témával szeretnék hozzájárulni, de legfőképp az ingatlant vásárolni vagy épp építeni tervezőknek. Azoknak, akik beruházásukhoz banki hitelt vennének fel, illetve már rendelkeznek kölcsönnel.

hitelezes_1.jpg

Hogy áll most a helyzet?

A korona vírus hatása természetesen – ahogy korábban is rengeteget beszéltünk és még jó ideig beszélni is fogunk róla – a hitelezési „szokásokra” is nagymértékben hatással van csak úgy hazánkban, mint ahogyan más országokban is.

A bankok tudják jól – és a maguk módján nyilván fel is készülnek erre – hogy a folyószámla hitelkeretek például nagymértékben megnövekedhetnek, a hitelkihelyezések pedig jelentős mértékben csökkennek majd idén. A nem ritkán tömegessé vált elbocsátások a munkahelyekről a hitelképességet is jelentős mértékben csökkentik, s a lakossági hitelezés ennek következtében nyilvánvalóan redukálódik.

A tavalyi évben – ahogy ezt egy felmérésben olvastam – a lakossági hitelezésben abszolút élénkülés volt tapasztalható, de még a tavalyi év elején is.

Talán akkor még nem igen számítottunk az azóta tapasztalható helyzetre – miért is számítottunk volna?

A hitelezés nagyon szép szerkezetben valósulhatott meg a világjárvány előtt, különösen a hosszú távú, tíz éves vagy akár teljes vállalható futamidőre vállalt hitelek esetében. Tavaly a lakáshitelekhez kapcsolódó kockázat is minimálisra csökkent, mert a legtöbb hitel norma a kamatfixálás lett. A jó hitelszerkezetet mutatja, hogy a törlesztő részlet jövedelem arányos, így az adós lakosságnál harminc százalék alatt tudott maradni.

Most – természetesen – növekedtek a hitelezési kockázatok, hiszen a koronavírus hatása itt fokozottan megmutatkozik.

A Magyar Nemzeti Bank a hitelállomány mintegy nyolc százalékát minősítette sérülékenynek, gondolnak itt egyebek között a turizmusra és a vendéglátásra. (Láthatjuk, hogy nekik igazán nehéz a helyzetünk, nem mintha bárki másnak könnyű lenne, de a hitelképességük nekik igazán félthető)

Mára a veszélyhelyzet a szakértők szerint – legalább is egyenlőre – megszűnni látszik, ám a korlátozás azért cirka két hónapja alatt a hitelfolyósítás – lakossági téren – még a tíz százalékos csökkenést is elérte, a tavalyi évhez képest.

Viszont a babaváró hitel mankót adhat a hitelpiacnak, ami bíztató. 

Néhány fontos intézkedés azért életbe lép

Mint például a hitelmoratórium bevezetése, ez érinti a vállalati hiteleket is, nem csak a lakossági kölcsönöket.

A jelenlegi adatok alapján a hitelmoratóriummal a lakossági ügyfelek nagy része, ötven – nyolcvan százaléka élt, és körülbelül harminc százalékuk továbbra is fizeti a hitelét,  a vállalati szférában az adósok ugyan ilyen százalékban döntöttek a fizetés vagy halasztás mellett.

Amit én látok,

Összességében egyenlőre negatív tendenciát mutat mind a kereslet, mind pedig a kínálat a hitelezés tekintetében. A járvány azonban támogatja az online banki ügyintézés és a hitelek megoldásának terét, ami ismerjük el, jó hír a jövőre nézve.

Nőttek a letöltések, a videó bank szolgáltatások használata is jelentős mértékben növekedett, és a tetemesebb összegű készpénz felvétel is több lett az elmúlt időszakban. Hiába…az emberek sokkal ritkábban választották a személyes ügyintézést, a félelem ott van mindannyiunkban.

Továbbá a járványnak „köszönhetően” a bankok hajlanak arra, hogy egyes személyi hitelek teljes egészében folyósíthatóak lesznek a jövőben online felületen, redukálva ezzel a személyes megjelenést a bankoknál. Ez már a XXI. század.

Ami pedig a hitelmoratórium időtartamát illeti, nos nem tudni mire számíthatunk, bármi megtörténhet. Ez most egy ilyen világ. Kiszámíthatatlan.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6915905254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása