Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

FEL-, VAGY LEKERÜL A KORONA AZ INGATLANPIACRÓL?

2020. május 31. - Az értékbecslő

Már rengeteg vélemény, nézőpont megtalálható a netes oldalakon a jelenlegi helyzet miatt, persze számos ingatlanokkal kapcsolatos hiedelem és kikövetkeztetés is.

ingatlan_korona.jpg

Én sem próbálkozom most mással, mint, hogy az interneten látott, hallott, – úgy gondolom, hiteles - meglátásokat elemezve megosszam olvasóimmal saját meglátásaimat is mindezzel kapcsolatban.

Ahogy szinte minden ágazatban, úgy természetesen a lakáspiacon is rengeteg veszteséggel találkozunk. Olyan dolgokról olvasunk, hallunk, kik a valódi „vesztesei” ennek a helyzetnek. (Már persze, ha ennek így ebben a formában van egyáltalán létjogosultsága. Hiszen valamilyen szinten sokan vesztesek vagyunk.)

Van winner is? (winner-győztes)

A minap arról szereztem tudomást, hogy felmérést készítettek a témával kapcsolatban, jelesül, hogy vannak-e győztesek is a másik oldalon, hiszen minden éremnek két oldala van. Ez már csak azért is helyes megközelítés, mert a tudatosságban jártas emberek világában régóta ismert fogalom, hogy minden egyes helyzetben – még a legkilátástalanabbnak tűnőkben is – van valami, ami jó, ami kedvező, ami adott esetben nyereség. Én ezt így látom.

Nos, a fenti megállapításomnak, úgy néz ki, hogy van is létjogosultsága, még, ha nagyon pici százalékban is.

Az említett felmérésben nem kevesebb, mint száz, különféle cégeket irányító vezetőt, faggattak arról, hogy milyen változásokra lettek éberek, mely területek azok, ahol a járványhelyzet nyertes pozícióba hozza őket, s hol tudnak működni hatékonyan az üzlet szempontjából. A jó ebben a felmérésben – többek között – az, hogy nem csak a magyarok, hanem más országok ingatlanpiaci szakértői is részt vettek a „projektben”.

Az eredmények nagyon érdekesek számomra

A felmérésben résztvevők nagyobb hányada számolt be arról, hogy a korona vírus miatt kialakult helyzet az üzleti tevékenységre valóban rossz hatással van. Csak parányi százalékuk gondolja és látja úgy, hogy egyáltalán nincsen ráhatása a megszorításoknak saját vállalkozásukra, is elenyésző a szám, akik helyzetüket pozitívnak ítélik meg az események összefüggésében. Utóbbiak azt állítják, hogy az úgymond alaptevékenységükre semmilyen ráhatása nincsen a jelenlegi helyzet.

Nagy része a megkérdezetteknek tehát úgy gondolja, negatív lett a kimenetel, ahogy erre nyilván számítottak is, sőt csaknem ötven százalékuk mondja, hogy még jövő évben sem számít semmilyen pozitív változásra. Akad, aki úgy véli, (körülbelül négy százalék) hogy talán sohasem lesz már az üzleti éret a korábbihoz hasonló, kvázi minden megváltozott, amit az eddigi életünkben nyilvánvaló és megszokott volt, különös tekintettel az üzleti szférára. Szerintük nincsenek és nem is lesznek győztesek.

Van, aki optimistább?

Nos, úgy látom, hogy igen.

Ugyanis a megkérdezettek egy része szerint – megjegyzem nem nagy százalék – úgy gondolja, hogy már ebben az évben visszaállhat minden a normális kerékvágásba az üzleti életben, akár már a nyáron, vagy legkésőbb az őszi hónapok elején. Esetleg hihetnénk nekik is….láttunk már karón varjút. Ráadásul hazánkban a „meghirdetett katarzis” is elmaradt – szerencsére!

Az építőipar területén is olvastam véleményeket. Egy cégigazgató interjúban elhangzott véleménye szerint sajnálatos módon mindenki vesztes. Nem az tehát a kérdés szerinte, hogy vesztünk-e, hanem az, hogy mekkora lesz a mértéke a veszteségnek. Esetleg ezt próbáljuk meg nem elhinni. Ezek vélemények, nem pedig tények. Ami a valódi igazság, azt múlt időben írják majd.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4915731946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása