Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mi a pára, testvér?

Most aztán van időnk…….

2020. május 17. - Az értékbecslő

Kényszerszabadság,…..kényszerpihenő…..nos, ezek ide-vagy oda, azért lehet, hogy sokunknak lenne mit „sepregetni” a háza tájékán.


felujitas.jpg

Viccet félretéve, mi van, ha azzal is hasznossá tesszük ezt a – nem épp szabadon választott – időt, sőt még nyaralni sem tudunk menni, hogy felújítjuk házunkat, lakásunkat, amit már oly rég óta terveztünk? Persze, ha a halogatás oka nem a pénz volt, hanem mondjuk az idő hiánya.

Első körben, ami eszébe szokott jutni mindenkinek, ha felújítást tervez és nem gondolkodik nagyban, az a festés.

Akinek háza van, azoknak pedig – persze, ha öregebb az ingatlan – az ablakcsere, nyílászáró csere, vagy épp a külső szigetelés.

Egyik sem mondható éppen kicsinyes és olcsó beruházásnak.

Nézzük, mit érdemes és mit nem?

Nyilván ezek csak tanácsok, és mindenki maga fogja eldönteni, hogy mit és hogyan kíván megvalósítani saját otthonában. Mégis érdemes fontolóra venni a következőket, aztán jöjjön, aminek jönnie kell!

Egy tökéletes beruházás vajon-e önmagában az ablakok cseréje?

Nos, beszéltem már erről korábban is, hogy szerintem miért nem.

Azzal mindenképp érdemes kezdeni valamit, ha nyílászáróink már olyan állapotban vannak, hogy érezhetően jön be a hideg, jön be a huzat, ennél fogva persze télen hiába fűtünk, nagy része az utcára megy a melegnek.

Azonban önmagában az ablakok cseréje a kellemetlenségekre nem lesz megoldás, ezt jó észben tartani.

Akkor mi a megoldás?

Nos, mivel a mostanság kapható – nyilván minőségi termékekre gondolok – nyílászárók rendkívül jól zárnak. És ez gond? Hát nem ez lenne a cél?

De igen!

Viszont egyenes következménye ennek az, hogy a levegő cseréje a lakásban gyakorlatilag – persze a szellőztetéstől eltekintve – a nullára redukálódik. Ez pedig – nem nehéz kitalálni – a nedvesség, pára megnövekedéséhez fog vezetni. Méghozzá elég hamar.

Ezért aztán – ellentétben a passzív házaknál, melyekről korábbi cikkemben írtam – a penész megjelenése gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Ha a falak hőmérséklete ugyanis alacsony, viszont a relatív páratartalom ezzel ellentétben magas, akkor a pára lecsapódik. Ez egyszerű fizika, általános iskolai anyag.

Amikor pedig a pára lecsapódik….nos akkor köszönhetünk a gombáknak…persze ez gyanítom, korántsem lesz üdvözlés a részünkről.

Tehát azt érjük el, amit nem akarunk

Igaz, hogy cúg nem lesz, de szigetelés nélkül több bosszúságunk lesz, hiszen a falak hőmérséklete mit sem fog változni.

Nyilván van megoldás erre is, viszont ez azt jelenti, hogy  nap-mint nap, és tényleg rendszeresen oda kell figyelni a többszöri és rövid ideig tartó szellőztetésre. Ez viszont néha nem megoldható, hiszen „normális esetben” karantén nélkül ugyebár mindenki dolgozik napközben, ezért erre nem igen van lehetőségünk.

Én mégis inkább azt ajánlom, ha egyenlőre nélkülözzük az összeget a nyílászárók és a szigetelés egy időben történő beruházására, akkor inkább odázzuk el egyenlőre az ablakcserét. Esetleg a rögzítést javítva, vagy szigetelő anyag felhelyezésével.

Ha viszont már tarthatatlan az állapot és valóban többet fűtjük az utcát, mint a lakást, lehet még egy megoldás. Ami viszont – mint minden – szintén pénzbe kerül. Egy megfelelő szellőző rendszer kialakítása a házban, ami hosszú távon is megoldást jelenthet.

Én mégis inkább azt tanácsolnám, hogy amennyiben meg tudjuk tenni, várjunk az ablakcserével, és inkább a szigetelését oldjuk meg a háznak. Ez egyébként a mostanság szokásos forró nyári napokon is jó szolgálatot fog tenni, ajánlom megfontolásra!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9615702928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása