Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Drága vagy olcsó? Ez is nézőpont kérdése?

2020. május 09. - Az értékbecslő

Mostanában, ebben a nehéz időszakban – nem mintha eddig nem lett volna fontos – igazán prioritást élvez a pénz az emberek életében. Sokaknak munkájuk sincsen, és a napi szintű megélhetésük forog veszélyben.
energiatakarekos_haz.jpg

 Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a komoly pénzügyi nehézségek alól vannak kivételek – szerencsére.

Vannak szép számmal olyanok is, akik már a kritikusnak mondható helyzet előtt is házépítésben gondolkodtak – köszönhetően a rengeteg gyermekvállaló, családtámogató hiteleknek is.

Noha a pénzük továbbra is megvan az építkezésre, mégis sokaknak elég komoly probléma adódik magával a kezdéssel. Látjuk, hogy a kijárási korlátozásoknak köszönhetően a szakemberek is otthon maradni kényszerülnek, és nem igen tudnak, még hónapokra előre sem elvállalni építkezést. 

Ez alól is van kivétel, és szeretném, ha most erről beszélnénk.

(Legyen valami kellemesebb téma is, mint az, hogy mit, miért, és hogyan NEM lehet megoldani.)

Mi az olcsó és mi a drága?

Beszéljünk arról az esetről, amikor az építkezés megkezdéséhez legalább is megvan a pénzünk és a kivitelezők is elvállalják házunk megépítését, „normális” határidővel.

Milyen házat érdemes építenünk, már ami a későbbi használatból adódó kiadásokra való előrelátásunkat illeti?

Korábban már írtam arról, hogy én egy úgynevezett passzív házban lakom, több éve már.

Ebből adódóan, úgy gondolom, valóban hiteles képet tudok nyújtani azoknak, akik passzív ház építésén gondolkodnak, és talán hasznukra tudok lenni ezzel a cikkel, hogy döntésükben megerősítsem őket.

Egy passzív ház építéséhez gyakorlatilag nem kell más, mint odafigyelés, gondos tervezés és meg fogjuk látni, hogy egyáltalán nem számottevő az a pénz, amennyivel többe kerül egy ilyen „takarékos” ház. Nem beszélve arról, amit a későbbiekben anyagilag „hozni” fog nekünk. Hiszen, ha kevesebb költségünk lesz, akkor jogos annak meglátása, hogy a megmaradt pénz valójában bevétel nekünk.

Így jól hangzik, ugye?

(Mondom ezt azzal együtt, hogy a tapasztalatom a mai napig az, hogy aki mondjuk vásárolni szeretne, még mindig nem foglalkozik túlzottan azzal, hogy az ingatlannak milyenek a műszaki adottságai, kvázi, hogy passzív ház-e, vagy hagyományos.)

Sokan akkor jönnek rá, hogy „mit is vennének”, amikor a – mára már kötelező – energetikai tanúsítványt meglátják. Akkor elkezdenek gondolkodni – legalább is a nagy többség.

Ha előrelátóak vagyunk, meg fogjuk látni a hatalmas előnyeit egy passzív háznak, s ezért mondom azt, hogy a most építkezni kívánók okosan teszik, ha emellett döntenek.

Egy passzív ház megépítése több pénzbe fog kerülni, mint egy hagyományos ingatlané, ezt egyáltalán nem szeretném titkolni és nem is tudnám. Tény, hogy jobban bele kell nyúlni a pénztárcába.

Mi számít soknak, ha a jövőre gondolunk?

Sok időmbe tellett, mire töviről-hegyire kiszámoltam mindent – persze itt a saját ingatlanomról beszélek, ahol tudtam minden apró részletet – és a következőre jutottam.

A fajlagos építési költségek valóban magasabbak egy „nem passzív” ház költségeinél, de azért annyira nem sokkal. Ha egy átlagos házat veszünk – de nagyságrendileg a százalék mindegyiknél működik – akkor azt láthatjuk, hogy körülbelül húsz százalékkal lesz a passzív háznak magasabb az építésének költsége a hagyományossal szemben. Még akkor sem lesz ez több, ha az építőanyag árakban változások is történnek folyamatosan.

Természetesen ez csak egy aprócska szelete az egész passzív házzal kapcsolatos elhivatottságomnak, hiszen számszerűsítve és minden részletre kitérve is tudnék mesélni előnyeiről. Itt most azonban ennyit tennék még hozzá:

Családom és persze saját hőérzetem összehasonlíthatatlanul jobb, mint korábbi – hagyományos – otthonomban. A huzat azóta, ismeretlen fogalom, ami korábban a nyílászárók nem megfelelő funkcionálásából adódóan sokszor volt probléma, ahogy a falakból áradó hideg is. Nagyságrendi a különbség hangszigetelés tekintetében is, no persze a hőszigeteltségről se feledkezzünk meg. A penész ismeretlen fogalommá vált számunkra, hiszen mentes a ház, a hő-hidaktól, tehát pára sem tud ily módon megjelenni, az ablakokon sem. A hőmérséklet ezzel együtt pedig abszolút egyenletes.

Ha valaki engem kérdez, a válaszom egyértelmű:

Ha építkezel, válaszd a passzív házat, akár még a négyzetméter rovására is!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3715675606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása