Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Tedd rendbe, úgy kínáld!

2020. január 11. - Az értékbecslő

Viccesen fogalmazhatnék úgy is, hogy az étel nem elég ha jó ízű, épp úgy fontos a tálalás is! Ennél a példánál maradva ez érvényes megállapítás lehet ingatlan eladásnál is. Nem elég, ha jó a portéka, annak figyelemfelkeltőnek, mi több, kellően csábítónak is kell lennie.
hazeladas.jpg

Most ugyan a tél közepén vagyunk, de hamarosan már azon kapjuk magunkat, hogy a kertes házak iránti kereslet megint csak megnövekszik, a tavasz közeledtével.

Néhány praktikus tanácsot szeretnék adni azoknak, akik családi házuk eladásán gondolkodnak, feltéve persze, ha mielőbb szeretnék is megtalálni annak új tulajdonosát.

Hogy ez a ház legyen az, ami a vevőnek kell

Amikor eladásra szánjuk szeretett ingatlanunkat, azért érdemes a vevő fejével is gondolkodnunk, hogy sikert arathassunk. Fontos tudnunk, hogy az általunk kínált ház a vevőnek az új otthona lesz, ezért lényeges szempont a tisztaság, a rendezett környezet.

  • tisztaság

Anélkül, hogy bárkiről azt feltételezném, hogy nem takarít, megemlítek néhány dolgot a valódi tisztaságról, mert sajnos volt néhány kellemetlen tapasztalatom. Arra mindig időt kell fordítani, hogy a nézelődő, esetleg később potenciális vevő minden alkalommal tisztaságot tapasztaljon a házban. Az ablakok feltétlenül legyenek tiszták! Különös tekintettel arra, hogy nyilván a kilátást is meg fogjuk mutatni nekik, akkor pedig nyilván a függönyt is el kell húzni .Lássunk ki „akadálymentesen”. A padló, járólap tisztaságára is fokozott figyelmet kell fordítani, nagyon kiábrándító lehet egy piszkos szőnyeg, vagy egy sáros cipő az előszobában.

  • Fontos a lomok eltakarítása

Ahogy a ház körül, az udvaron, úgy a lakásban is lényeges szempont a rend. A feleslegessé vált kacatok jelenléte nem túl szimpatikus az érdeklődők számára. Amennyiben sok a lom a ház körül, érdemes azt eltűntetni (ha van rá lehetőség egy kamrában, vagy pincében) mielőtt még jönnek a látogatók. Arról nem is beszélve, hogy kisebb hibák kijavítására – ami szembetűnő – nagyon is érdemes beruházni. Pár ezer forintból megoldható, és „vevőtfogó” praktika. 

  • Légy tekintettel a látogatók érzelmeire

Érdekes dolog, de általában a párok közül a hölgyek azok, akiknek fontosak az apró részletek. Nagyon kifinomult érzékelésük van és minden kis dolgot észrevesznek, ami fontos, vagy épp taszító lehet számukra. Ezért aztán jó ötlet hatni az érzelmekre is. Ez azt jelenti, hogy mindenképp hangulatossá, vonzóvá kell tenni a házat, hogy a látogatót megfogja annak hangulata, ha úgy tetszik – energiája. Amikor ezt mondom, arra gondolok, hogy lépjünk be úgy eladni kívánt házunkba, mint egy idegen. Nézzünk körbe, lássuk meg az esetleges javítanivalókat. Fedezzük fel ugyanakkor a ház rejtett előnyeit is, amire talán nem is gondoltunk, de egy másik ember számára vonzó lehet.

  • A kevesebb néha több

Ezzel pedig annyit szeretnék közölni, hogy a személyes holmik – fényképek, ruhák, intim csecsebecsék bizony kedvüket szeghetik a látogatóknak. Ők a lakásra, házra kíváncsiak, és nem a magánéletünkre. Ráadásul minél kevesebb személyes holmit látnak, annál jobban el tudják képzelni, meg tudják tervezni, hogyan laknák be ők a házat.

Fontos viszont, hogy a cserepes virágok látványa igen szívet melengető lehet – főleg a hölgyeknek – és ha az illat is kellemes, akkor meghittebb élmény lesz a nézelődők számára a mustra.

Végezetül pedig még egy jó tanács:

Amikor jönnek az érdeklődők, ne csak a ház legyen makulátlan (persze amennyire lehetséges) hanem mi magunk is. Fordítsunk kellő figyelmet megjelenésünkre, ápoltságunkra. Legyen kellő időnk az ingatlan bemutatására, tiszteljük meg azzal az érdeklődőt, hogy nem rohanunk tíz perc múlva egy „fontos tárgyalásra”.

Summa summarom:

Adjuk meg a módját az ingatlanunk bemutatásának, apró dolgokkal, melyek több milliót érnek majd!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8615403752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása