Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A feléből mennyit engedsz?

Alkudozzunk!

2020. január 05. - Az értékbecslő

Ugye ismerős a mondat?
Lehet, hogy a piacon ez „elmegy”, lehet, hogy még a zöldségesnél is sikerrel járhatunk, de azért tudni kellene, hol van a határ. Mi az, ami még „belefér” és mi az, ami már sokak számára vérlázító?
ingatlan_alku_1.jpg

Tudjuk, hogy az alku fontos

Ez vitathatatlan, és ingatlanos szakemberek is ajánlják, hogy nyugodtan vessük be az alkut az ár némiképp kedvezőbbé tétele érdekében. Van a fejünkben egyébként még a múlt századból egy „dogma”, egy berögzült hitrendszer féleség, ami azt mondja, hogy legyen tíz százalék az alku. Elképzelhető, hogy sokaknak ez szimpatikus és egyszerű is. Különösen azért, mert éttermekben is hasonló a „borravaló” kiszámítása. (Vannak helyek, ahol az étlapon külön feltüntetik ennek kötelező mivoltát) Így aztán sokan az irányárat a „borravalóval” kalkulált árnak tekintik, ám lakásvásárláskor nem kívánnak fizetni a szervírozásért.

Friss piaci hírek

Már sokat írtam erről, mindenki látja, érzi és tudja is, hogy az áremelkedés az ingatlanpiacon már-már elviselhetetlen és nem úgy tűnik, mintha lenne határ. Nem akarnak csökkenni az árak. Van ahol stagnálnak, van ahol még mindig emelkednek. A gyakorlatban persze ez úgy is érezhető, hogy az eladók szinte egyáltalán nem hajlandóak engedni az árakból, vagy csak nagyon keveset.

Így aztán azok a lakások, melyek most kerülnek eladásra – hirdetések útján pl. – már egyre magasabb értéken mutatkoznak meg. Sokan azonban nem tudják, hogy trükk is lehet a dologban.

Benne van a „pakliban”?

Akik ugyanis járatosak az ingatlanok piacán  - vagy szakember „okosítja” őket, tudják, hogy az alkut igen is érdemes belekalkulálni az irányárba. (fent említett borravaló) Miért?

Mert a rutinosak úgyis alkudni fognak, és egy sikeres „árleszállítás” pozitív élménnyel és önbizalommal ruházza fel őket az egyezkedés során.

Ezért aztán jó, ha belátjuk, ingatlanos szakember segítsége ilyen esetben is nagyon jól jöhet.

Egy iroda által meghirdetett lakásnál lényeges szempont, hogy a szakember napi kapcsolatban áll az eladóval, kvázi tisztában van vele, hogy van-e lehetőségünk alkura, vagy feleslegesen futnánk csak köröket.(magunkra haragítva esetleg a tulajt)

Egy olyan ingatlan esetében ugyanis, amit valóban szeretnénk megvásárolni, az alku pusztán csak egy régi, jól bevált szokás lehet, de nem érdemes emiatt elveszteni egy ingatlant.

Alkudni-vagy nem alkudni? Ez itt a kérdés. Helyes válasz nincsen, helyzetek vannak, ahol nem árt a józan ész.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9315394878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása