Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Alkudozni kötelező?

2019. június 01. - Az értékbecslő

Azt mondom, igen! Elárulom, miért!
Ha ingatlanodat árúba bocsájtottad, és jó esetben már van is érdeklődő, akkor érdemes tovább olvasnod. Ha még csak gondolkozol az eladáson, akkor még inkább!
ingatlan_aralku.jpg

Induljunk onnan, hogy megvan a komoly érdeklődő.

Nyilván ezt onnan tudod, hogy megtörtént a kapcsolatfelvétel, aztán feltevődtek az első kérdések is. Azután, már odáig is eljutottatok, hogy megvan a találkozás időpontja is. Vegyük azt az esetet, amikor a komoly érdeklődő annyira komoly, hogy el is megy a megbeszélt időpontban a megbeszélt helyre és meg is tekinti a portékádat.

Tegyük hozzá, hogy egy komoly érdeklődő – ha csak nem foglalózza le azonnal – többször is vissza fog jönni és többször is meg fogja nézni a lakást, vagy a házat.

Ami jellemző, hogy a második alkalommal már ismerőst, családtagot, barátot, „ne adj Isten” lakberendezőt is elcipel magával, amikor már azt hinnéd, célba értél. Nos, lehet, hogy nem, mert sok esetben ilyenkor már kiderülnek a – nem éppen sportszerűen eltitkolt – lakás esetleges negatívumai, rejtett hibái, hiányosságai. A sikeres szerződéskötés a számodra jelentéktelennek tűnő apróságokon is elúszhat, ezért nem érdemes „ügyeskedni”, a tisztesség mindig meghozza gyümölcsét.

Tehát, a legoptimálisabb helyzetet vesszük. Megvan a vevő. Mi az, amin esetleg elbukhat a dolog?

Az áron. Bizony.

A hirdetésekben megjelölt áron csak nagyon kevesen adják el ingatlanjukat. Miért? Azért, mert az ár a szerződés megkötéséig, számos tényező miatt alakulhat. Figyelembe kell venni, hogy a meghirdetett ár, irányár. Ezért nem szabad túlságosan ragaszkodni, vaskalaposan megmaradni az elképzelésekhez egyik félnek sem.

Tudni kell, hogy a vételt szinte minden esetben áralku előz meg. A vevő próbál számára kedvezőbb árat kialkudni magának, főként, ha fentebb említett hiányosságokat vél felfedezni, mondjuk olyat, amit a hirdetésből amúgy nem tudhatott meg. Valamiféle hatalom a vásárló kezében is van, különösen akkor, ha neked, mint eladónak sürgősen szükséged van a vételárra. 

Legyen végig a kezedben az irányítás

 Finoman szólva, rossz a stratégiád, ha magadtól kezded csökkenteni az árat! Ha eladó vagy, és még az előtt kezded el lejjebb vinni a százezreket, mielőtt a vevő ajánlatot tenne, nagyon könnyen hiteltelenné válhatsz. Ezen kívül az ár csökkentése tulajdonképp megmagyarázhatatlan a vevő számára, azonnal érezni fogja, hogy valami nem stimmel a lakással, vagy borzasztóan nagy bajban vagy, és mindenképp pénzhez szeretnél jutni, nyilván azonnal.

Neked – véleményem szerint – mint eladónak, ragaszkodnod kell az eredeti, hirdetésben megjelölt árhoz, mindaddig, míg a vevő nem tesz ellenajánlatot. A másik fontos dolog, hogy áralku esetén még azt is figyelembe illik venned – persze, ha nem vagy magad ellensége – hogy van-e másik potenciális vevő, vagy komoly érdeklődő a láthatáron.

Tehát, alkura fel! A lényeg, hogy tudd, mindenképp szembekerülsz az alkuval, már-már kötelező!  Hiszen ez teszi értékessé más-más oldalról az ingatlant, aztán persze mindkét felet, s majd később ez teremti elő a sikeres üzletet a résztvevők számára.

Ne feledd, évek óta legfontosabb mottómat, mely lassan azonosul a nevemmel: Nyertes-nyertes pozíció kialakítása! Ez azt jelenti, hogy szívesen lennél bármelyik fél.

Az ingatlaneladásról és az ingatlanvásárlásról is könyvet írtam, melyekben hasznos és időtálló tanácsokkal szolgálok szinte minden fontos témát érintve.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1614873614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása