Rétköz Vagyonértékelő blog.

NE ADD EL MOST! Vedd meg most!

2019. január 27. - Az értékbecslő

Az ingatlanárak a plafonon. Van-e még tovább? Lehetséges, hogy van. Mégis!
Ennek függvényében is és régi tapasztalataim alapján is, azt tanácsolom: Ha kertes házad van, ne télen add el!

teli_eladas.jpg

Írtam már korábban arról, hogy a családi házaknak mennyire sok előnye van, és ekkor azt is ecseteltem, hogy sokaknak viszont pontosan hátrányt jelenthet egy állandóan gondozásra szoruló kert, vagy épp a ház előtti folyton takarítást igénylő járda.

Ezzel együtt jár az is, hogy a természetben való tartózkodás, a kertészkedés, vagy akár csak a „kiülős” beszélgetések, kerti összejövetelek, medencézés, stb. igen csak vonzóak lehetnek az emberek számára.

Ezt hívjuk „tavaszi” bezsongásnak többek között, ha valaki a jó idő beköszöntével egyre jobban orientálódik a kinti tevékenységek, a szabad életérzés felé, amit – azért valljuk be – egy panelban nem igazán tud megvalósítani nap-mint-nap.

Ahogy jön majd a tavasz, ahogy fokozatosan melegszik az idő, beköszöntenek a nyári napok, egyre inkább kívánkozunk a szabadba, megnő az igény a fürdőzésre, napozásra, a kerti-party rendezésre, grillezésre, bográcsozásra. A tavasz és a nyár tehát az a két évszak, amikor a tervek családi ház vásárlására leginkább valóra válnak. Ilyenkor gondolják a legtöbben úgy, hogy erre van szükségük, s a jó idő beköszöntével a tervekből döntés is születik.

Tehát, aki családi házát szeretné értékesíteni, azt óva intem attól, hogy ezt a téli hónapokban tegye, aki viszont vásárolni kíván kertes ingatlant, annak azt ajánlom, hogy az adásvételt legjobb, ha a hűvös idő beköszöntével üti nyélbe. Valóban érdekes, hiszen – nyomon követve az ingatlankínálatot – azt tapasztaljuk, hogy a családi házak ára a téli hónapokban jelentősen csökken. Eladni tehát ilyenkor nem jó üzlet, vásárolni viszont annál inkább!

Aztán érdemes  elgondolkodni azon, hogy fentieket azok is tudják, akik ilyenkor próbálják eladni házukat. Nekik nehezebb a helyzetük, hiszen pontosan a „kényelmetlenségek” miatt kevesebb lesz az érdeklődő az ingatlanra. Tudva ezt, úgy próbálnak vevőt találni, hogy jelentős mértékben csökkentik a vételi árat, s még az is alkuképessé válhat. Sokszor kénytelenek meghozni ezt a döntést, hiszen a házzal – az őszi, téli időszakban – járó munkálatok ilyenkor rájuk várnak akkor is, ha nem laknak az ingatlanban. Naponta oda kell járni, a házat – vezeték elfagyás, penészesedés megelőzésére – minimálisan ugyan, de fűteni kell, és havat lapátolni is mindenki köteles saját ingatlana előtt is!

Ez  nagyon nagy teher a tulajdonosnak, és van, hogy nem is megoldható napi szinten.

Fentieket figyelembe véve tehát, valóban igaz, hogy vevőként, anyagilag jobban járhatunk, ha az ősz beköszönte után vásároljuk meg kiszemelt házunkat, eladóként pedig jobb, ha eszünkbe sem jut a téli értékesítés, s ha megtehetjük, érdemes várni pár hónapot, hogy jelentős anyagi nyereséget szeretnénk magunkénak tudni.

Itt is láthatjuk, minden csak nézőpont kérdése.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3214591538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.