Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Brutális változások! Csökken a terhelhetőségünk!

2019. január 20. - Az értékbecslő


Nemrégiben jött egy szabályozás a jegybanktól, melynek értelmében óriási mértékben változtak a feltételek a lakáshitelekkel kapcsolatban. 

hitelek_valtozasa.jpg

A mindenkori jövedelmünk sokkal kevésbé lesz terhelhető a felvett hitel törlesztő részletével, mint korábban. Sőt, mi több, a feltételek eltérőek is lesznek a különféle kamat periódusokkal bíró hiteleknél.

Mit jelent ez egészen pontosan?

Nos, a lakásra felvett hitelt két tényező befolyásolja alapvetően. Az egyik a hitelt felvenni kívánó személy igazolt jövedelme, a másik pedig a felajánlott ingatlan fedezet.  A nemrégiben életre kelt jegybanki szabályozás pedig az előbbire vonatkozik konkrétan, tehát arra, hogy a havi rendszeres jövedelem milyen arányban fordítható a hitel törlesztésére, vagyis a havonta fizetendő részletre.

Már abszolút látszik, hogy mire is számíthatnak azok, akik lakás célra kívánnak hitelt felvenni. A rendelet megszületése előtt még a jövedelmünk felét, tehát ötven százalékát fordíthattuk törlesztő részletre, sőt négyszázezer forintos jövedelemnél, vagy a felett már hatvan százalékát, ráadásul kamatperiódustól függetlenül.

Az új szabály életbe lépésével viszont  más a helyzet, hiszen ennek értelmében már minden esetben a kamatperiódus alapján határozzák meg, a jövedelem arányos részletet.

Konkrétumok röviden

Azoknál a hiteleknél, melyeknek kamatozása változó, innentől a fizetésünk maximum 25 százalékig terhelhető. Azoknál a kölcsönöknél, melyeknek kamatozása legalább öt évre rögzítve van, ott a terhelhetőség 35 százaléka a havi jövedelemnek. A legalább tíz éves kamatperiódusoknál megmarad a korábbi rendelkezés.

A hírek szerint még várható változás idén nyáron, mi szerint az eddig négyszáz ezer forintos jövedelemkorlát, ötszáz ezer forintosra módosul.

Így aztán arra következtethetünk, hogy azok, akik tíz évnél rövidebb kamatperiódusú hiteleket kívánnak felvenni, jóval kevesebb összeghez jutnak majd a megállapított jövedelmükből.

Véleményem szerint a cél az, hogy a hitelfelvevők minél hosszabb kamatrögzítésű kölcsönöket vegyenek fel, mert ezek úgy tűnik, biztonságosabb lehetőséget jelenthetnek. (Noha korábban sem volt jellemző, hogy a bankok nagy része kihasználta volna a maximum korlátot.)

 Megjósolható, hogy valószínűleg kevesebb lesz majd a kamatkockázat is, hiszen a hitelt felvevők nyilván nem a gyorsan változó kölcsönöket részesítik majd előnyben, mert láthatják, hogy ha a kamatok emelkednek, akkor gyorsan drágulhatnak a törlesztők is.

Most is úgy gondolom – ahogy korábban  – csak óvatosan a hitelekkel,s számoljunk, kérjünk szakértői segítséget, amennyire tudunk, menjünk olyan hitelek irányába, ahol nagy valószínűséggel nem vállaljuk túl magunkat!

A túlvállalás elkerülése témában korábbi írásomat ajánlom,ahol is hasznos ötletekkel szolgálok,bővebben érintve, számszerűsítve a havi tervezhető kiadásokat. Olvassa el könyveimet!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7114574458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása