Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Csilli-villi….vagy lepukkant?

avagy……ahány ember, annyi igény

2018. augusztus 19. - Az értékbecslő

Óriási a véleménykülönbség abban a témában, hogy lakás-ház eladásakor milyen felújításokat, apró – vagy épp óriási átalakításokat „szükséges”-e végrehajtanunk, hogy megnöveljük az érdeklődők számát.

Az egyik tábor azt mondja, inkább költ rá egy keveset, hogy valamelyest jobb színben tÜntesse fel portékáját a vevők szemében. Az ő álláspontjuk az, hogy talán jobban elkel az ingatlan, ha kicsinosított állapotban kerül a hirdetésbe.

felujitva_vagy_lepukkant.jpg

Ebbe a körbe tartoznak azok is, akik még kisebb nagyobb átalakításokat is végeznek annak reményében, hogy a vevőjelöltek számára sokszorosan vonzóbb lesz az ingatlan. Így ők egy majdhogynem tökéletes, már-már azonnal beköltözhető lakást árulnak.

A kérdés itt pusztán csak az, hogy vajon van-e értelme ennek a pénznyelő megoldásnak, megtérülnek –e egyáltalán a befektetett bankjegyek eladáskor? Hiszen a felújítás – akár hogy is nézzük – nem kevés pénz, a megkezdett munkálatok közben derül ki valójában, hogy mire is vállalkoztunk. S ez még akkor is így van, ha saját komfortunk érdekében kezdünk bele a felújításba s eszünkben sincs áruba bocsájtani ingatlanunkat. Utóbbi esetben viszont egészen biztosan megelégedésünkre szolgál egy új ruhába öltöztetett otthon.

Ugyan ezt mondhatjuk-e el akkor is, ha eladó sorba került lakásunkat szeretnénk felújítani?

Néhány általam hasznosnak vélt ér és ellenérv:

  • Gondoljunk arra, hogy valójában a nagy költekezésnek sok értelme egészen biztosan nem lesz. Miért? Nos, azért mert ahány ember, annyi ízlés. Ami a mi szemünknek szép, egyáltalán nem biztos, hogy a nézelődők számára is az lesz. Erre jó példa, a műanyag nyílászáró. Van, aki preferálja, van viszont olyan is, aki inkább megtartaná – noha régi is – a fa ablakokat és azt komfortosítaná, illetve cserénél kizárólag fát választana. Itt van aztán rögtön egy másik példa, ami fenti kijelentésemet támasztja alá, mi szerint a nagy költekezés visszaüthet. Vegyünk egy konyhabútor cserét. Nem kell hosszan ecsetelni, mennyibe is kerül egy átlagos, „L” alakú konyhabútor cseréje. Akár milliós tételekről is beszélhetünk, nem árt tehát óvatosnak lennünk. Gondoljuk át, hogy itt aztán valóban óriási az igények amplitúdója, mind küllemben mind anyagban, mind konyhagépek területén. Egészen biztosan nem lesz tökéletes a másik ember számára, ami a mi ízlésünknek az, hiszen egy magas fényű, piros (számunkra csodaszép) konyhabútor lehet, hogy a vevő számára mondjuk ijesztő, vagy giccses és nehezen tisztán tartható. Így aztán vagy odébb áll és válogat a többi ingatlan közül, vagy beköltözéskor azonnal lecseréli, így a befektetett pénzünk is mehet azzal együtt a süllyesztőbe. Mert valljuk be, hogy senkit sem érdekel, mennyit költöttünk rá, ha neki nem tetszik, nem is fog többet fizetni a házért emiatt.

 A lényeg tehát, véleményem szerint, hogy semmiképp ne fektessünk be  olyan dolgokba, ami ízlésbeli, ergo nem komfortra, vagy tisztaságra vonatkozik. Az olyan plusz költségek, melyek szorosan kapcsolódnak az ízlésvilágokhoz, valójában nem fognak sosem megtérülni. Értsük meg, hogy egy vevő nem azt a munkát és befektetett pénzt fogja látni, amit mi képviselni vágyunk, illetve melynek a reményében esetleg jóval magasabb vételi árat próbálunk kicsikarni, hanem azt, hogy neki mi az ami tetszik és mi az ami nem.

  • and the other one – vagyis nézzük a másik oldalt is….ami persze megint csak elgondolkodtató. Egy tisztasági festés, kis jóindulattal szintén felújításnak számít, ennek viszont azért túl nagy ára nem lehet, mármint képletesen szólva. Be kell rá ruházni ugyanis, de nem hiszem, hogy ennek hátulütője lenne a kidobott pénz effektus. Hiszen mondjuk egy penészes fal (persze ezt kezeljük is le előtte) nem biztos, hogy egy valamire igényes ember számára megbocsájtható „bűn” lenne, inkább riasztónak mondanám. Ráadásul nem csak a látvány miatt, hanem azért is, mert elgondolkodtató mindenki számára, hogy milyen állapotban lehetnek akkor a felszín alatt falak? Noha, elképzelhető, hogy egy kezdődő penészt egyetlen kezeléssel (szakértelemmel) végleg ki lehet űzni a lakásból. A másik dolog, hogy figyelni kell arra is, hogy az eladni kívánt lakás felújításánál óvakodjuk a „Jó lesz ez így” és hasonló mondatoktól. Törekedjünk arra, hogy a munkálatok valóban szakszerűen legyenek elvégezve, ne „hűbelebalázs” módjára és ne felületesen. A Mekk Elek munkálatok” semmiképp sem fogják meghozni a várt eredményt, viszont a pénzt épp úgy kiadjuk rájuk.

Lássuk meg, hogy egy vásárló és egy eladó egészen más aspektusból vizsgálja az adásvételt, jó tehát gondolni arra, hogy egy kis időre átlépjünk gondolatban a másik oldalra is….mintha ott lennénk….s így talán létrejöhet az adok-kapok egyensúlya. 

Az adásvételről – mindkét oldalról – nem régiben megjelent könyveimben hosszasan írok.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr10014190003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása