Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mik a hírek, mik az árak?

Lám, lám, mintha picit megtorpantunk volna?

2018. július 01. - Az értékbecslő

Úgy tűnik, hogy jóval nagyobb idő kell egy lakás-ház eladásához, mint mondjuk pár évvel ezelőtt

 Persze az is igaz, hogy kicsit rövidülni látszik az eladási idő, mint mondjuk év elején, de ez betudható a jó időnek is, különösképp a családi házak esetében.
Nagy átlagban egyébként még mindig legalább három hónap – az átlagos értékesítési időintervallum a lakásokat vizsgálva.

Egyébként azt is mondhatjuk, hogy a tavalyi évben volt megfigyelhető egyfajta nagyobb gyorsulás, hiszen ott az év elején még négy hónap alatt sikerült „megszabadulni” egy ingatlantól. Aztán az év végére már – persze itt is belevéve a nyári élénkülést – két héttel rövidült az eladási idő.
Azt is látjuk emellett, hogy számszerűen az értékesítés – mármint ami a darabszámot illeti – mintha évről-évre növekedne.
Ingatlan értékesítő barátomat kérdezve érdekes nézőpontokat hallok ennek miértjéről. Lássuk, mint mond egy szakértő:

ingatlan_ertekesites.jpg

  • Még mindig a válsághoz megyünk vissza, hiszen annak elmúltával a lakáspiacon iszonyú nagy sebességgel jelentek meg a potenciális vevők – kvázi elmulasztott vásárlásukat „pótolták” ezzel. Így aztán rakéta gyorsasággal túl tudtak adni még azok is a lakásaikon, akiknek korábban ez nem sikerült.
  • Mindeközben mára megnövekedett a tudatos vásárlók száma, hiszen rengeteg olyan ingatlan van most a piacon, melynek ára gyakorlatilag az „arcátlanság” határát súrolja. (Persze minden annyit ér, amennyiért kell valakinek)
  • A mostani élénkülés – ami év eleje óta tapasztalható – viszont cimborám szerint vita nélkül a hitelezés sokszínűségének és a hitelfelvétel egyszerűségének köszönhető.

Mit mond még a barátom, mint érdekességet?:

  • A gyors ingatlaneladásban is a leggyorsabb a főváros. Budapest még mindig az a régió,ahol még átlagban is elég két hónap az értékesítéshez. Óriási különbség van a városok (mint olyan) és maga a főváros között ebben a témában is. (mindenféle minősítés nélkül, kizárólag az ingatlaneladáshoz kapcsolódva)
  • Relatív gyorsan elkelnek aztán a megyeszékhelyeken lévő ingatlanok, itt kb. három hónap a szerződés megkötése…ez alig változott az évek során.
  • A kisebb falvak még mindig ugyan ott tartanak – népszerűség szempontjából – vidéki túrizmus ide, vagy oda – ezek a régiók sajnos még mindig kénytelenek sokszor egy-két évig is eredeti tulajdonos kezében tudni a házakat – társasházak, panelek nem lévén.
  • Ami még nagy befolyással bír az eladási időre vonatkozóan az nem más, mint az ingatlan állaga, tehát tégla-e vagy panel, esetleg lakás vagy ház. Míg a fővárosban a panel a legnépszerűbb, a vidéki városokban sokkal inkább a tégla, még a családi házakkal szemben is inkább a társasház. (nyilván leginkább az ár miatt)
  • Az sem mindegy, hogy valaki saját maga szeretné eladni – segítség nélkül – az ingatlant, vagy irodát bérel fel az értékesítés lebonyolításához. Az eladási idő – barátom szerint – igen is lerövidül a „több szem, többet lát” szólás gyakorlati A témával kapcsolatosan – és rengeteg segítséggel az ingatlantémát végigjárva – közelmúltban megjelent könyveimben olvashat, aki érintett, s az is, aki majd csak lesz.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6214084937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása