Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

„A törvény nem tudása…”.avagy dühítő a felelősség?

2018. március 18. - Az értékbecslő

Hamarosan itt a tavasz, színesednek, virágba borulnak a kertek, csodaszép virágágyások díszítik a „portánkat”. Aki nem olyan szerencsés, hogy családi házban él, vagy egyáltalán nem is vágyik erre, annak is fontos a természet közelsége, így az emeletes házak ablakiban, erkélyein is megjelennek a balkonládák – virágzó növények tarkítják a panelrengeteget.

Gondolom, nem vitatjuk, hogy ez bizony szívmelengető látvány. Nem szeretnék mindenben hibát keresni, távol áll tőlem az is, hogy valakit a növényültetésről lebeszélnék. Pusztán erről jutott eszembe, milyen felelősséggel tartozunk otthonunkban és igen – még otthonunkon kívül is – egy bizonyos területen.

Egy egyszerű példa erre pont egy balkonláda „esete”, mely csaknem „agyonütött” egy járókelőt. Szerencsére csak majdnem, így az ijedtségen kívül nem történt semmilyen sérülés. Persze történhetett volna. Ezért nem árt jó előre gondolkodni.

Vannak olyan panelházak, ahol a társasházi szabályozás értelmében tilos virágládát erősíteni a balkonokra, gyanítom pontosan ilyen megfontolásból. Ennek ellenére persze – mint sajnos minden más szabályt – sokan megszegik. Nyilván nem rosszindulatból, nyilván otthonuk szebbé tétele miatt, mégis lehet, hogy felelőtlenül. Ilyen szabályozás – a fent említett történetből is kiderül – sosem véletlenül születik meg.

Mindig az épület tulajdonosa a felelős akkor is, ha az épület valamely részeinek lehullásával, illetve egyéb hiányosságok révén kárt okoz valakinek. Társasház esetén nyilván az épület tulajdonosai a tulajdonostársak, tehát maga a lakóközösség. Felújítás, karbantartás esetén is kizárólag akkor mentesül a felelősség alól maga a társasház, ha a vonatkozó szabályokat nem sértette meg, és megelőzés érdekében is megtette a törvényben foglalt kikötéseket és intézkedéseket.

feleloseg_tarsashazban.jpeg

Tudni kell, hogy a felelősségi körbe – tehát közösségi szinten – nem tartozik bele a balkonláda leesése, vagy a lépcsőházban elhelyezett személyes tárgyak által okozott bármilyen kár. Ilyen tárgyak által, vagy például a lakásból kieső, kiejtett, kiöntött bármilyen anyag által okozott sérülésekért, károkét a lakás tulajdonosa, bérlője, illetve egyéb jogcímen használója a felelős – nem pedig az egész közösség

Korábban megjelent könyveimben részletesen is írok a házunk – és környékünk rendben tartásáért való felelősségünkről, melyek törvénybe foglaltak és jó dolog betartani őket. Nem csak azért, mert büntetésre számíthatunk, ha megszegjük, hanem azért is, mert felelőtlenségünknek, vagy épp hanyagságunknak komoly baleset is lehet a következménye.

A kertes házak esetében például nem győzöm hangsúlyozni a ház előtti járda rendszeres takarítását, ami szintén tulajdonosi kötelezettség. Az avar és a szemét eltakarítása mellett, télvíz idején a hólapátolás akár naponta többször is feladatunk, sőt kötelességünk. Ha ugyanis valaki a lefagyott hó, jég következtében épp a mi házunk előtt esne el, s „neadjIsten” baja is történne, azért kizárólag a mi vagyunk a felelősek, mind erkölcsileg, mind pedig anyagilag.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr10013750344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása