Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

ZORD IDŐK JÖNNEK!

2017. október 15. - Az értékbecslő

Persze, ez egyáltalán nem biztos, de, hogy fűteni idén is kell, arra megesküszöm!

Ami megihletett ennek a cikknek a „papírra vetésére”, az nem más, mint az elmúlt időszak meglehetősen hűvös időjárása – noha még csak szeptemberben jártunk….

Egyből az jutott eszembe, hogy lassan már nem lehet azt mondani egyetlen egy hónapra sem – talán június-júliust kivéve – hogy ne lenne esélye egy esti „bedurrantásnak”.

futesi_idoszak.jpg

Jó helyzetben van ilyenkor az, akinek hűtő-fűtő klímája van. Azon túl, hogy már hazánkban is szinte elviselhetetlenül meleg a nyár légkondi nélkül, fűteni is pillanatok alatt tudunk vele. Ráadásul nagyon hatékonyan, pillanatok alatt és ami nem utolsó szempont, meglehetősen kedvező áron. Ismerőseim közül többen is „átvészelnek” vele egy-két hónapot a központi fűtő berendezések beüzemelése előtti és utáni időszakot ide értve. Amíg nem tombolnak súlyos mínuszok, hatékonyan és kényelmesen fűthetünk klímával, onnantól és addig, amíg ezt kellemesnek és szükségesnek érezzük, akár pár órára is.

Jobb előbb, mint később!

Persze a klímaberendezéseket tisztítani és karbantartani is kell, ahogy minden más fűtési berendezést. Méghozzá minél hamarabb, még a fűtési szezon megkezdése előtt!

Érdemes már most – ha még nem történt volna meg – szakemberrel átnézetni a gázkazánunkat is. Ennek költsége nagyjából tíz-tizenöt ezer forint,  nem kérdés, hogy biztonságunk érdekében mindenképp szükséges, mintsem kidobott pénz!

Hazánkban a – kivéve a távfűtéses lakásokat persze – házak, lakások jó nagy hányada gázkazános fűtéssel felszerelt, radiátoros hő-leadókkal. Ezeket a kazánokat évente legalább egy alkalommal szükséges és fontos átvizsgáltatni és karbantartatni.  Nem vesz el sokat az életünkből az az egy-két óra, ami alatt a készüléket megtisztítják, valamint be is állítják a megfelelő műszerrel. Ennek eredményeképp biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat, ami – nem képezi vita tárgyát – gondolom mindannyiunk érdekében prioritást élvez.

Ráadásul nem „csak” biztonságunk felől nem kell aggódnunk – legalább is a fűtési rendszer működése okán – de a kazán sokkal jobban és hatékonyabban fog működni. Ugyanis, ha karbantartás nélkül működtetjük a készüléket, akkor akár tíz százalékkal  is rosszabb lehet hatásfoka működés közben. (Szakvélemény)

A biztonságról, életvédelmi szempontokról pedig – ahogy fentebb már szó esett róla – nem is beszélve.

Sok helyen a lakótérben, vagy épp a fürdőszobában van elhelyezve az úgynevezett „nyílt égésterű” kazán. Ha egy ilyen készüléket rendszeres – szakember általi – tisztítás és karbantartás nélkül üzemeltetnek, akkor abból jóval könnyebben vissza tud áramolni a szén-monoxid, mely akár halálos kimenetelű mérgezést is előidézhet. Nagyon sokszor hallunk ilyen esetről a tömegkommunikációban, időről időre figyelmeztetnek bennünket. Ennek ellenére minden évben újra és újra megismétlődnek az ilyen és ehhez hasonló, sajnálatos tragédiák. Pedig csak megfelelő karbantartás és e mellett – a pár ezer forintból megvásárolható – szénmonoxid mérő felszerelése lenne szükséges, s már meg is előzhetnénk a bajt.

A kazánok– szakemberrel folytatott beszélgetésem során tudtam meg én is – az első öt – hat évben általában nem is igényelnek alkatrészcserét, ha megfelelően karban vannak tartva.

A szakember általi karbantartás és tisztítás azért szükséges, mert a modern kazánok technológiája meglehetősen bonyolult. Annyi elektronika található bennük, hogy egy „szaki”, egy „ezermester” tudását már jóval meghaladják. (Mondta ezt anélkül, hogy  bárkit is meg akarna sérteni.) Ahogy fentebb említettem, egy éves karbantartási díj nagyjából tíz-tizenötezer forintból megvan, és nem nehéz kiszámolni, hogy a kazán hatásfokának növelésével ez az összeg igen gyorsan vissza is vándorol a pénztárcánkba.

Ha szakembert keresünk, akkor érdemes  – neten böngészve például – hivatalos márka szervizet választani.

Én mindenkinek azt tanácsolnám, hogy ne akkor kapkodjanak, amikor elindítják otthon a fűtést, és érzékelik, hogy valami baj van. Hiszen a fűtés idény „dolog”. A szerelők munkája – ennek következtében – szintén az. Amikor hirtelen megrohamozzák őket – mert ősszel még halogatják, vagy egyszerűen eszükbe sem jut – akkor nem lehet arra számítani, hogy pár órán belül meg is érkezik a segítség. Nem ritka, hogy a fűtési szezon beálltával már két, vagy három hetes határidővel tudják csak elvállalni a hiba elhárítását. Az pedig nem éppen kellemes egy zord időben, amikor mindenre számíthatunk, ha hazaérünk, csak az otthon melegére nem.

Még nem késő, de már szorít az idő. Ebből tanulva okos döntés lehet, hogy ezentúl a fűtési idény befejeztével, vagy nyáron végeztessük el a karbantartást, hogy a hideg beköszöntével bátran és biztonsággal beüzemelhessük berendezéseinket!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5112985316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása