Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Két pont közt ne a legrövidebb, inkább a legKÖNNYEBB utat válasszuk!

2017. szeptember 03. - Az értékbecslő

A lakás- vagy házvásárlás (általában), illetve értékesítés legalább egyszer minden ember életében megtörténik. Ám, nem csak magát az ingatlant, de az ingatlanközvetítőt is okos dolog jó körültekintően, s kellő mérlegelést követően megválasztani.

ingatlan_vallasztas.jpg

Természetesen, mint oly sokszor taglaltuk – taglaltam magam is -, megpróbálkozhatunk ingatlanos szakember nélkül  véghez vinni a tranzakciót, szerencsére segítség igénybe vételére az „Égvilágon” senki sem kényszerít bennünket.

Ám,akár venni, akár eladni szeretnénk, a lényeg az, hogy több oldalon is bizonyítottá vált a tény, miszerint esélyeink szinte dupla akkorák ingatlanos közreműködés mellett a sikeres és gyors üzletre, mint anélkül.

Ha másért nem – persze nyilván más okból is – legalább azért, mert gyakorlata van, ismert minden jogszabályt, fizetési kötelezettséget s nem utolsó sorban, óriási adatbázissal rendelkezik.

Ezek az állítások természetesen egy becsületes, és valóban profizmussal s tisztességgel felvértezett szakemberre vonatkoznak. És…igen. Vannak ilyenek, személyesen is ismerek jó néhányat.

De valaki mondja már meg, hogy mi alapján válasszak??

Rendben, a kérés számomra parancs! Félreértés ne essék! Nem a tutit próbálom én megmondani, hanem sok év tapasztalata – amiben sajnos rengeteg negatív előjelű is volt – mondatja velem a következőket:

(Nem mellesleg pedig a negatív tapasztalatból lehet a legtöbbet profitálni, különösen akkor, ha azok nem a sajátjaink, hanem mások osztják meg velünk, miheztartás végett, s, hogy NE a mi empirikus valóságunkban jelenjenek meg.)

Csak ezért például NE válasszuk pont Jánost, az ingatlanost: (akár Béla is lehet)

  • Sokkal jobb árat mondott, mint egy „másik”
  • Csak egy utcasaroknyira van az irodája
  • A szomszéd unokaöccse
  • Eladót és a vevőt is egyszerre, egy időben képviseli ugyan abban a tranzakcióban
  • Rugalmatlan az árváltoztatásban – s bennünket is erre bíztat
  • Ismertebb, mint Sándor
  • Meghívott egy kávéra

Nos, muszáj az irónia, hiszen sokan tényleg csak néznek…., de nem látnak.

Előbb említett pozitívnak tűnő kritériumok helyett sokkal inkább az alábbiakat ajánlom, jó szívvel:

  • Nézzünk utána a cégnek – melynek a szolgáltatásait kínálja „emberünk”
  • Vannak-e olyan ingatlanok (ár,érték,minőség) a repertoárban, mely az igényeinknek megfelelnek
  • Kutakodjunk a neten feltétlenül, méghozzá jó, ha ez az első dolgunk!
  • A konkurenciáról se feledkezzünk meg!
  • Véleményezzük, hogy mennyire profi a weboldaluk, a lakások tálalása (alaprajzok, fényképek, jellemzések)
  • Érdeklődjünk, van-e lehetőség értékesítési terv kérésére, ártaktika vagy/és időzítés beépítésére a megbízásba
  • Válasszunk specialistát! (Korábban már sokat írtam arról, miben különlegesek és kiemelkedően hatékonyak ők, s mindkét könyvemben részletesen szólok róluk.)

Attól függetlenül, hogy megbízunk egy valóban hatékony és tisztességes, nagy tapasztalattal rendelkező ingatlanost, még mi magunk is katalizálhatjuk természetesen a folyamatot, hogy a sikeres üzlet minél gyorsabban és kifizetődőbben létrejöhessen. A személyes közreműködésünk persze egyáltalán nem szükséges, hiszen sokan pontosan azért bíznak meg ingatlanost, mert sem idejük, sem energiájuk nincsen erre. Ha viszont szeretnénk részt venni a folyamatban, annak sincsen akadálya. A megbízások rendkívül sokrétűek, minden helyzetre találnak megoldást,  megbeszélés kérdése csupán.

Ami egészen biztosan állítható az nem más, mint az, hogy az ingatlanközvetítés egy szakma, ami – ha valóban jól végzik – minden tranzakcióban részt vevő számára jövedelmező üzletet garantál, hivatalosan, „lepapírozva” – természetesen jutalék ellenében. Mert hiszen minden szolgáltatásért fizetni kell.

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy ki lesz az, akinek fizetünk. Érdemes tehát alaposan átgondolni és úgy választani.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9912798392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása