Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Második lecke – Nem vagy egyedül!

2016. december 14. - Az értékbecslő

Sokan vannak, akik nem gondolják, hogy szükségük van ingatlanos szakemberre amikor eladnák házukat, lakásukat, és fel sem merül bennük a gondolat, hogy megbízzanak valakit a szakértők közül. Nem szeretnének „áldozni” erre. Közülük néhányan valóban szerencsések és akadnak olyanok is, akik pillanatok alatt értékesítik ingatlanukat. Még olyan is van, akinek az előtt elkel a lakása, vagy háza, mielőtt még meghirdette volna. Ezt hívjuk szóbeszédnek, szájról-szájra értékesítésnek. Mégis azt mondom, az ilyen nagyon ritka.

Az is hozzátartozik ezekhez az esetekhez, hogy az ingatlan ilyenkor jóval áron alul szokott elkelni – a megfelelő értékbecslés, vagy a kapkodás miatt.

Nem kell megijedni, nem vagyunk egyedül!

 51646132_l.jpg

Miért érdemes ingatlanos szakembert „megfogadni”?

Egy eladó ingatlan néha évekig is parlagon hever, és állapota ennek megfelelően romlik is. A tulaj nem tud időt fektetni az értékesítésbe és a bérbeadás sem merül fel eshetőségnek. Hirdetést ugyan felad, de idő-és kellő odafigyelés, hozzáértés hiányában gyakran valóban évek telnek el, és semmi sem történik.

 

Ezért aztán jó, ha választunk egy ingatlanirodát, hiszen:

  • ott kifejezetten erre kiképzett szakemberek dolgoznak
  • minden papírmunkát elvégeznek helyettünk
  • több fajta értékesítési módszer és lehetőség közül választhatunk
  • naponta akár több érdeklődőnek is megmutatják az ingatlant
  • az értékesítéshez kapcsolódó hatósági személyekkel állnak kapcsolatban, tehát az ügyintézés jóval kevesebb időt vesz igénybe

 

Egy valóban hivatásának élő ingatlan specialista például kifejezetten területre, és lakás típusra specializálódik – ahogy a nevéből is kiderül. Segítségével már a kezdetektől megkímélhetjük magunkat a felesleges köröktől, a kellemetlenségektől, és a végeláthatatlan tortúrától.

Minden egyes ingatlanértékesítést személyes ügyüknek tekintenek, ezért egy pillanatig sem kell aggódnunk, hogy mennyire végzik lelkiismerettel a munkájukat.

Kellő alapossággal tanulmányoznak minden egyes megbízást, és megtesznek minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy felmérjék mind az eladó, mind pedig a vevő igényeit, majd ennek megfelelően kezdik meg a munkát.

 Állandó kapcsolatban vannak ügyfeleikkel, és nem elhanyagolható szempont ránk nézve az sem, hogy a jó ingatlanspecialista szinte bármikor elérhető, még hétvégeken is! Ha például egy lakást kereső vasárnap délelőtt böngészi éppen a hirdetéseket, biztosak lehetünk abban, hogy megbízott szakemberünk a rendelkezésére fog állni, ezért nem fogunk elesni egyetlen lehetséges vevőtől sem!

 

 Miben mások ők?

  • minimum egy éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek
  • kifejezett ingatlantípus szakértői

(ha specialistát keres, célzottan képzett szakértőt talál kifejezetten az ön ingatlan típusának megfelelően)

  • területi szegmens szerint dolgoznak – behatóan ismerve azt
  • területileg illetékes kamara tagjai – ez számukra kötelező
  • ingatlan szövetségnek tagjai
  • Fővárosi, vagy megyei Önkormányzatnál az ingatlan közvetítői és értékbecslői névjegyzékben regisztráltak – ez szintén kötelező
  • fő szakterületükről, melyet saját maguk választottak – legalább tíz értékesítési megbízással rendelkeznek – visszamenőleges időszakra

Fentieket is figyelembe véve láthatjuk, hogy nem véletlenül sikeresek ők az ingatlanértékesítésben. Balgaság lenne nem kiaknázni a tudásuk nyújtotta előnyöket.

Tudom, az is nézőpont, hogy nem költünk ingatlanosra, hiszen pénzt kiadni nem igen szeretünk, s való igaz, a szakértelemnek is ára van. ( ám a kenyér is pénzbe kerül ) Azt is tudom, hogy hallunk olyan dolgokat is ingatlanosokról, melyek nem igazán növelik meg a hozzájuk fűződő amúgy sem túl nagy bizalmunkat. Ha ezen túl tudunk lépni, akkor már nyertünk.

Veszthetünk vele? A válasz egyértelműen nem! Hiszen fizetnünk csak abban az esetben kell, ha ingatlanunk már elkelt. Hogy mennyit? Az pedig értékesítési csomag és megállapodás függvénye.

Remélem, a második anyag is hasznos tanácsokkal szolgált! Ha bármilyen kérdése merülne fel a mostani leckével kapcsolatban, keressen bátran, a cikk alatt kommentben, hogy segíthessek!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr212048375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása