Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Sosem volt még ennél egyszerűbb a zártkerti ingatlanok adásvétele

2016. június 09. - Az értékbecslő

Zártkertet adnál el? Esetleg vennél? Jó hírünk van! Úgy tűnik, a Földforgalmi törvény kegyeibe fogadta a zártkert tulajdonosokat. A változás igencsak megkönnyíti a zártkertek tulajdonos váltását. Ha van terved a váltásra, siess, 2016. dec. 31-ig biztosan kivitelezheted, mivel addig hatályos a törvény.

A változás értelmében a zártkerti ingatlan immár ingyenesen kivonható a Földhivataloknál a művelési ág alól. Ezt pedig az ingatlannyilvántartásról szóló 1997 évi CXLI törvény új, 89/A paragrafusa teszi lehetővé.

Mivel a határidő adott (2016. december 31.), minél előbb érdemes tisztázni a zártkertek sorsát. Igyekezz, a lehetőség már 2015. november 30-tól él!

12521562_m.jpg

Előnyök:

  • Mivel a kivett zárkert kikerül a Földforgalmi törvény hatálya alól, eladása és vétele a belterületi ingatlanokéval egyezik meg.
  • Engedély és korlátozás nélkül van lehetőség zártkerti ingatlan vásárlására. Nincs szükség tehát kifüggesztésre és jóváhagyásra az adásvételhez. Nem kell foglalkozni az elővásárlási jogok kérdésével sem. Nincs hosszadalmas procedúra, és idegőrlő várakozás.
  • Az intézkedés nagyon gyors: mindössze egy ügyvéd által készített adásvételi szerződésre van szükség, és 22 napon belül bejegyzik a zártkerti ingatlan adásvételét. Sőt, sürgős esetekben már 11 munkanapon belül.
  • Már a felépítmény (pl. gazdasági épület) nélküli zártkertet is át lehet minősíteni! Ekkor nemcsak a zártkerti művelés alól kivett terület, hanem a fennálló épület fő rendeletetésének jellege is felkerül az ingatlan nyilvántartásba.
  • A múlté lehet például a mezőőri járulék, a földadó, és még több közteher is. Innentől kezdve nem gond, ha túl van építve az a bizonyos három százalék. De persze, ha lakóépületté szeretnénk minősíteni az épületet, az még számos eljárást jelent. Aztán itt a telekadó hatálya is, ami immár érvényes lesz a tulajdonosra.

A tulajdonos eladó teendője mindössze annyi, hogy az illetékes járási földhivatalnál kéri a kivett zártkerti átminősítést.

Miért volt szükség a változtatásra? A zártkerti ingatlanok egy része nem hobbitelekként működik, a felépítmények üdülőkké, vagy lakássá avanzsálódtak. Több esetben bírság is volt a jussuk, mert nem tettek eleget a hasznosítási kötelezettségüknek, mely a termőföld védelméről szóló törvény alapján állt fenn. A változtatással pedig legálissá válik az, ami eddig illegális volt.

Tegyük fel, hogy szeretnéd kérelmezni a zártkerti ingatlanod művelés alóli kivonását. Ezt kell tenned:

1. A díjmentes * eljárás iránti kérelmet az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál nyújtsd be.
*Ha soron kívüli eljárást szeretnél, annak ingatlanonként 10 000 forint a díja.

2. A kérelmet innen töltheted le: http://www.foldhivatal.hu/images/nyomtatvany/zartkert_kerelem.doc

3. A zártkerti ingatlanon fennálló építmény ingatlan-nyilvántartási feltüntetéséhez szükség van bizonyos hatósági engedélyek beszerzésére.

4. A zártkerti ingatlan közös tulajdonlása esetén szükség van a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatára is. Sem ügyvéd által ellenjegyzett, sem közjegyző által készített okiratra nincs szükség. Ha meghatalmazás útján intézed a zártkerti ingatlanod művelés alóli kivonását, szükség van a meghatalmazás benyújtására is.

Jó tudni a következőket!

  • Az adásvételi szerződésre nem vonatkozik a Földforgalmi törvény. Ebből kifolyólag nem érvényesül az 5 éves elidegenítési tilalmi kötelezettség, sem a művelési kötelezettség, sem pedig a maximum 1 hektárig (10.000.-m2)történő korlátozás.
  • Kizárólag a zártkerti ingatlan egy részére is lehet kérni az átvezetést, de ebben az esetben meg kell azt osztani.
  • Ha a zártkerti ingatlan közös tulajdonban áll, az átvezetéshez szükséges a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozata is.
  • Ismételten elmondanánk, hogy a földhivatali eljárás valóban díjmentes.
  • A tagállami polgárokra ugyanaz az intézkedési menetrend érvényes, mint a magyar állampolgárokra.

 

Jelentősen lerövidülő ügyintézési határidő, könnyebben megszerezhető és eladható zártkertek... Mire vársz még?

Mi történik, ha lecsúszol a határidőről? Ismét életbe lépnek a Földforgalmi törvény szabályai, azaz szükség lesz a kifüggesztés és elővásárlási jog gyakorlására, ami nagyjából félév időtartamú jóváhagyási eljárást von maga után.

Mi lehet a törvényváltozás eredménye? Megnőhet az ilyen ingatlanok iránti vásárlási kedv. Egyrészt ugye azért, mert megszűnhet a hasznosítási kötelezettség, másrészt azért, mert már a bankok is elfogadják hitelfedezetként. A túlzottan alacsonyan meghatározott beépíthetőségi korlát is a múlté.

Zártkertként azért sokkal kacifántosabb úton lehet értékesíteni az ingatlant, hiszen akkor kell hozzá a helyi földkiadó bizottság pecsétje is..

Te is élsz a zártkerti ingatlanod művelés alóli kivonásával? Akkor már csak arra van szükséged, hogy megtörténjen az ingatlanod értékbecslése. Jelentkezz, és megtudhatod az adott ingatlan valós értékét, így időt, és pénzt takaríthatsz meg!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr738794882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása