Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Régi házak új ruhában?

Tényleg lesz pályázat?

2015. november 29. - Az értékbecslő

 

Igen, állítólag jövő tavasszal elindul a nem túl korszerű családi házak felújítását elősegítő pályázat. A hírek szerint a mintegy 150 milliárd forintnyi összegből juthat akár 3 millió öreg ház megújítására is, ami nagyjából 2020-ra valósulhatna meg. Ezt tudhattuk meg Szabó Zsolt államtitkár egyik sajtótájékoztatóján.

15890094_m.jpg

Hogyha ezt gyorsan, fejben átszámoljuk, akkor nem túl bonyolult, hogy átlagolva körülbelül ötven ezer forint jönne ki családi házanként, ami – hát valljuk be – nem egészen biztos, hogy fedezni tudja a korszerűsítést.

A miniszter szerint pedig az lenne a cél, hogy az uniós ciklus végére minél többet ebből korszerűsíteni lehessen, ami összességében körülbelül három millió ingatlant érintene. 

Ezt kiegészítették azzal az információval, hogy a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia közlése szerint a mai napig, valamivel több, mint két és fél millió családi ház épült Magyarországon. Ez a szám pedig összességében, körülbelül százezerrel több lakást jelent.

Egy, 2011-ben végzett felmérés viszont összesen kettőmillió hétszázezer lakóházat számolt, valamivel többet, mint a fenti közölt adat.

A pályázat a régi házak felújításáról, korszerűsítéséről azonban még kidolgozás alatt van. A jelenlegi elképzelés szerint a támogatás a nyílászárók cseréjére, az épületek külső hőszigetelésére, villamos- és vízhálózatának felújítására fordítható.

Szabó Zsolt azt is elmondta, hogy a kezdeményezés azért is pozitív hatású – a házak korszerűsítésének lehetősége mellett - mert a felújítások munkát is adnának egyben a kis – és középvállalkozóknak.

 

Vissza nem térítendő?

A tervek szerint önrész is várható, ami előre láthatólag 45 százalék lesz. Az uniós – vissza nem térítendő – támogatás 40 százalékra tehető, míg a maradék 15 százalék lenne a kamatmentes, visszatérítendő támogatásból származó összeg.

Az elképzelések arra mutatnak, hogy a pályázatoknak három üteme lenne, egyenként harminc, negyven milliárd forintos összeggel és a meghirdetésük régiónként lesz várható.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr158116424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása