Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az ingatlanszakma nehézségei, kihívásai

Könnyebb vagy nehezebb lesz ezután?

2015. november 11. - Az értékbecslő

Szakértők is állítják, hogy az ingatlanos tranzakcióknál igen is fontos a közvetítői jelenlét. A szakma megítélése mégsem jó, hangzott el egy – a közelmúltban megrendezett - lakásbörzén.

Ennek ellenére igény van az ingatlanközvetítőkre az ügyfelek részéről. Nem kis létjogosultsága van a szakmának, a szegmensek közötti eltérések, a kereslet-kínálat nem egyenlő mértékű megoszlása is ezt a tényt igazolja.  Szerencsére az irodák ügyfelei is nagyobb részt így látják.

Az ingatlanközvetítők felé támasztott bizalom alapja a szakértelem, derül ki egy (nem reprezentatív) közvélemény kutatásból.

42424759_m.jpg

A szakértelem megléte, vagy annak hiánya az oka annak, ha igen, annak is, ha nem kérnek közvetítői segítséget az eladók, vagy a vásárlók.

Ez is bizonyítja, hogy megmaradni az ingatlanpiacon szakértelem hiányában lehetetlen. Nem is baj, hiszen minden szakmában alapfeltétel, hogy munkáját az ember hozzáértéssel, és kellő szakértelemmel végezze.

Egy neves ingatlanszakértő szerint azonban vitathatatlan, hogy a szakma megítélésén javítani kell, méghozzá gyorsan, annak ellenére, hogy korántsem annyira rossz a helyzet, mint ahogyan azt a médiákból hallani lehet. 

A cél – véleménye szerint – az, hogy az arra alkalmatlan, vagy etikátlan „szereplők” kiszoruljanak az ingatlanpiacról, és törtéjen ez az ügyfelek döntése alapján. Ezzel egyidejűleg a piac átrendeződik és a közvetítők által lebonyolított üzletek száma nőhet. 

A szakma kihívása tehát az ügyfelek bizalmának visszaszerzése, illetve annak megtartása. A jelenlegi ingatlanszakértő közreműködési arány 47 százalékról való növelése a cél.

Nem mindegy, hogy az ingatlanközvetítői munka milyen minőségű, és a személyes felelősség igen fontos tényező a felelősségteljes munkánál. Fontos az ingatlanspecialisták leinformálhatósága, és számon kérhetősége is.

Ezek mind létfontosságúak, hogy a szakmának ártó svindlereket a piac mindkét oldala kivethesse magából. 

A szakmájukat szerető ingatlanosok, BKIK és a Magyar ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) koordinálásával és jelentős szervezetek, hálózatok támogatásával elkészítették az Ingatlanszakma Etikai Normagyűjteményét, mely hatalmas lépés a szakma megújulásának és a kibicektől való megtisztításának irányába.

Erről bővebben itt olvashatsz.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr458057350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása