Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Amerikából jöttem

A nevem: Penthouse

2015. október 23. - Az értékbecslő

 

Házak luxuskivitelben, felsőbb árkategóriában. Nem sokan tudjuk, mit is jelent pontosan, ezért megpróbáljuk definiálni a fogalmat, hiszen sok olyan épületre is ráakasztják ezt a jelzőt, melyek valójában egyáltalán nem merítik ki annak valódi tartalmát.

shutterstock_92924629.jpg

A penthouse valójában egy olyan lakóépület, amelyet szülőhazájában – az Egyesült Államokban felhőkarcolók tetejére építettek, óriási terasszal. 

Mára azonban változott a helyzet a fogalmat illetően, és ebbe a kategóriába sorolnak nem igazán odaillő épületeket is, nem csak Amerikában, hanem kis hazánkban is. Lényegét tekintve, egy legfelső szinten elhelyezkedő lakóház, mely exkluzív, magas színvonalú, tágas terasszal rendelkezik és kialakításában eltér minden más apartman szerű építménytől. Szembetűnő, hiszen még falai sincsenek egy síkban az épület egyéb falazatával.

A luxus részei például a lift, mely a nappaliban áll meg, és a lakásoknak jellemzően igen nagy a belmagasságuk. Amerikai filmekben jellemzően sokat láthatunk belőlük.

 

Ehhez képest a „magyar penthouse”

Nálunk, ami maximum elvárható egy penthouse-nak nevezett ingatlantól – felhőkarcolók hiányából adódóan – nem más, mint egy valóban nagy alapterületű lakás, mely szinte ugyan ekkora alapterületű, vagy még annál is nagyobb terasszal, télikerttel, tetőkerttel rendelkezik, és feltétlenül az épület legmagasabb szintjén foglal helyet. Ebből adódóan természetesen több irányban is panorámával rendelkezik.

Szolgáltatásait illetően is luxus színvonalú, portással, néhol komornyikkal is rendelkezik. A bejutás meglehetősen nehéz a nem ott élők számára, biztonsági rendszerüknek és szakképzett kiszolgáló személyzetüknek köszönhetően. Áruk miatt csak szűk réteg számára elérhetőek.

Nálunk a penthouse lakások ára a legóvatosabb számok szerint, negyven és ötven millió forint. Ezek azonban pusztán csak „besorolhatóak” ebbe a kategóriába, mert kisméretűek, sokkal szerényebb a teraszuk – méretüket és kialakításukat tekintve is - és néhol még a panoráma is hagy maga után némi kívánnivalót. Áruk inkább magas műszaki színvonaluk és exkluzív jellegükből adódóan ennyire borsos.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr988008773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása