Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Magad uram, vagy szakemberrel?

2015. szeptember 30. - Az értékbecslő

Mire ügyeljünk felújításkor?

Pár évente, minden felelős ingatlan tulajdonos kisebb felújítást végez otthonában, hiszen a tisztaság és a komfortérzet biztosítása ezt megköveteli. Van, aki csak festést, mázolást, van, aki nagyobb átalakítást, vagy a teljes lakás arculatát megváltoztató munkálatot is végez. Néhány fontos dolog segítség lehet, mi az, amire oda kell figyelnünk.

shutterstock_314294126.jpg

A saját kéz előnyei és buktatói

Nyilván, ami elsőre eszünkbe jut, ha amellett döntünk, hogy magunk vágunk bele a felújításba az anyagi oldal. Ez valóban költségkímélő megoldás lehet, de csakis abban az esetben, ha már végeztünk e fajta munkálatokat, illetve tudunk a baráti körből olyan segítséget hívni, aki rendelkezik némi tapasztalattal.

Ha szakszerűen, jól megszervezetten állunk neki a felújításnak, nagy a valószínűsége, hogy az eredmény is kedvező lesz, s érdemi munkát tudunk végezni.

Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy néha a legolcsóbb a legdrágább. Ha munkadíjat nem is fizetünk, ám a hozzáértés hiánya miatt lehet, hogy inkább rémálom, mint álom lesz az eredmény. Előfordulhat, hogy végül mégis kénytelenek leszünk szakembert hívni, hogy a saját kezünk által okozott károkat kijavítsa!

Hozzáértő csapat pozitív hozadéka és hátránya

A jó szakember, viszonylag rövid idő alatt elvégzi a munkát helyettünk, tehát egy valóban jó iparossal időt takaríthatunk meg. Ő az alapanyagokat helyettünk beszerzi, nem kell bajlódnunk a különféle szerszámok, takarófóliák, létrák vagy épp színezőanyagok vásárlásával. Ráadásul mi azokat jóval drágábban tudjuk megvenni, mint egy szakember, akinek sok helyen még kedvezménye is van. Figyeljünk arra is, ha túl rövid időt ajánl fel a munka elvégzésére, vagy az átlagosnál jóval kevesebb díjazásért ajánlja magát, az mindig gyanús! Ismerősöktől érdeklődni okos dolog, akik már túlestek a felújításon és bátran ajánlják nekünk a szakembert, esetleg referenciaként meg is mutatják nekünk az ingatlanukban történt felújítás eredményeit

„Hátrányként” lehetne megemlíteni, hogy a szakember természetesen pénzért dolgozik, s egyébként nem is kevés az összeg, amiért egy lakásfelújítást elvállal. Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy a minőségi munka, a szakszerűen elvégzett felújítás, tartóssága, minősége miatt nem éri-e meg jobban, mint a saját magunk általi „jó lesz ez így” megoldás, mellyel sokszor több kárt teremtünk, mint hasznot.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr667871188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.09.30. 21:37:09

Váó, ez aztán az insight! Sosem gondoltam volna hogy ilyen buktatók vannak!

rangerdanger 2015.09.30. 23:25:17

:D ez oszt bejegyzés! Azt hittem végre valaki pont ráérzett, hogy pénteken kezdem a második helység felújítását, és valamit még eszembe juttat. Hát nem. Mondjuk mi rég óta újítunk fel lakásokat, nem főtevékenységként, egyszerűen csak szeretjük, a sajátokat csak mi csináljuk, szóval van tapasztalat.

Azzal egyetértek, hogy megfelelő anyagismeret és teljes körű rálátás hiánya a járulékos költségekre:
- szemétszállítás
- logisztika,
- megfelelő mennyiségű és minőségű idő, és anyag becslése, kiválasztása (feleslegesen drága alapanyag, a gyenge minőségű, de olcsó alapanyag is ugyanúgy okozhat zavart a költségvetésben.
- váratlan előre nem látható körülmény (pl. rosszul burkolt fürdőszoba csempe mögött felázott és elmorzsolódott fal miatt, plusz anyag vásárlása)
okozhatnak problémát.

Illetve az ember magának mindig alaposabban csinál meg mindent, egy idegennek végzett munka esetén sokszor a hej jó lesz az úgy, már nincs idő ezzel pepecselni hozzáállás a jellemző. És a "szakember" sem mindig annyira szakember, tisztelet a kivételnek, ezért a "hogy a minőségi munka, a szakszerűen elvégzett felújítás, tartóssága, minősége miatt nem éri-e meg jobban" részlettel is vigyázni kell azért. Itt a szabadidőt és energiát pénzzel váltjuk ki.

Egy festésnek szerintem egy sor kérdezősködés után (festékbolt, és valaki aki már festet életében két szobánál többet) manapság már bárki bátran nekiállhat, annyival jobbak már a festékek, mint régen, hogy nagyon nehéz elrontani velük bármit is. De azért a gázt ne mi kössük be :P

rangerdanger 2015.09.30. 23:25:45

Igazából ez az egész "cikk" a főzésre is igaz :P

2015.10.01. 08:04:04

"rövid idő alatt elvégzi a munkát helyettünk"
Ha van más munkája. Ha nincs és napidíj vagy órabérben állapodtunk meg és nem siet egy másik megrendelőhöz is, akkor elszöszmötöl napokat. Ingünk, gatyánk rámehet.

"az alapanyagokat helyettünk beszerzi"
" mi azokat jóval drágábban tudjuk megvenni, mint egy szakember"
Be a nagy büdös losz@rt. Felírja egy papírra mi kell és neked kell utána szaladgálni az Obiba, Praktikerbe, barkácsboltba.
Olcsóbban hát. Nekem tavaly két festő is azt mondta amikor árajánlatot kértem, hogy a 14 literes Diszperzitet 10 ezerért hozza. Legdrágább helyen is 6-7 ezer, átlagosan 4-5.

Vannak járulékos költségek és feladatok, de ezeket egyénileg is megoldhatjuk, sokkal olcsóbban.

Én még 2002-ben bíztam rá egy brigádra a lakásom felújítását, tavaly volt egy csőtörés és falat kellett bontani. Anno megállapodtunk cserélnek minden csövet... dehogy cserélték, maradtak bent ugyanazok a 40-50 éves csövek, persze nekem kiszámlázta. Ahol megcseréltek valamit az gányolás volt (az tört) amit én is láttam hozzá nem értőként, a vizes meg a fejét fogta... Na mindegy
süti beállítások módosítása