Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mi történik az ingatlanpiacon mostanság?

2015. augusztus 14. - Az értékbecslő

Mégsem olyan rózsás a helyzet?

Érdekes, hogy általában arról beszélünk a tavalyi és az idei évben is, hogy az ingatlanok árában rohamos emelkedés tapasztalható. Annyi biztos, hogy valóban magasabb árakat láthatunk. Egy dolog azonban mégis árnyékot vet a dologra, ez pedig a következő tény.

A bankok – a nem teljesítő hitelesek miatti – kintlévősége rendkívüli méreteket ölt, a hitelek nagysága átlagosan mintegy 7-8 millió forint. Mennyiségét tekintve az ingatlanhitelek száma meghaladja a 150 ezret és ez hozzávetőlegesen több mint százezer ingatlanra vonatkozik. Tehát, csak a bankoknak ennyi ingatlant kellene értékesíteniük ahhoz, hogy kintlévőségeiket megszüntessék.

shutterstock_214768555.jpg

Egy-két évre visszamenőleg több mint 25 százalékkal több ingatlan került értékesítésre, mint mondjuk öt éve. Mégis az elmúlt két-három évben csak körülbelül 3-4000 ingatlant tudtak „kényszerértékesíteni”, s ezeket a vásárlók nagy örömére mélyen a piaci ár alatt.

Ebből az következik, hogy a bankok, a nem fizetett hitelek miatt értékesítésre kerülő ingatlanok eladásakor nagyon komoly árversenyt hoznak majd létre a piacon. Komolyan befolyásolni fogja az árakat az is, hogy egyéb olyan hitel is kintlévőséget képez a bankoknál, mely nem kifejezetten ingatlanhitel. Mégis, a nem fizetésből adódó kötelezettség kiterjed az adós tulajdonában lévő lakásra, házra is. Így tehát az ebből adódó végrehajtások száma is megnőhet. Ezeknek az egyéb hiteleknek a száma közel kétmillióra becsülhető.

Mi ennek a hozadéka?

Természetesen a rendkívül nagy kínálat. Minden esetben jó tudni, hogy ingatlanunkat eladni, új ingatlant vásárolni soha sincs megfelelő időpont. Aki vásárolni szeretne, mindig talál érvet és ellenérvet is az üzlet lebonyolítására. A fentiekből viszont az következik, hogy – egyeztetve egy ingatlanirodával – semmiképp nem érdemes várni sem a vétellel, sem az eladással beláthatatlan ideig. Az irodák általában napra készek az ingatlanpiacon, hiszen ugyan olyan érdekük a pontos információ, mint ügyfeleiknek. Egy szakértő közreműködésével mindig az akkori legjobb megoldás mellett dönthetünk, legyünk akár eladók, akár vevők. Sem elkapkodni, sem halogatni nem tanácsos a döntést, hiszen rengeteg körülmény alakíthatja azt, negatív és pozitív irányba egyaránt.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr507703256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása