Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Adósságot örököltem?

2015. július 15. - Az értékbecslő

Van megoldás? Mit tehetek?

Ha szembesülünk az öröklés utáni száraz tényekkel, bizony előfordul, hogy nagyon megijedünk. Számos eset bizonyítja, hogy az örökhagyó még életében nem gondoskodott tartozása kiegyenlítéséről.

Van olyan eset, ahol nem is lehetett, például, ha egy hosszú lejáratú kölcsönt vett igénybe, mely nem kerülhetett kiegyenlítésre a váratlan haláleset miatt. Tudnunk kell azonban, hogy az anyagi javak öröklése mellett – természetesen csak, amennyiben kedvezményezettek vagyunk – az adósságot is ránk hárítják, kivétel nélkül minden esetben.

shutterstock_176869352.jpg

Mérlegelve a dolgokat, a következő lehetőség van számunka:

Mindent…

Egy olyan ingatlan öröklésénél, melyen mondjuk végrehajtási jog van, azt ezzel együtt örökölhetjük – csak és kizárólag. Így az örökös felel a tartozásokért, ám tudni kell, hogy csak is a hagyaték erejéig. Tehát, ha egy házat örököltünk, ami adott esetben nyolc millió forintot ér, akkor az azon fennálló hatmilliós tartozást is ki kell egyenlítenünk. Viszont, ha mondjuk a tartozás tízmillió forint, a ház megállapított piaci értéke mindössze kilenc millió, akkor a fennmaradó egy millió forintért már nem felelünk. Sovány vigasz lehet ez ilyenkor, de a törvény így rendelkezik.

...vagy semmit

A törvény adta másik lehetőségünk, hogy lemondunk a teljes örökségről, így az örökhagyó tartozásának kiegyenlítésétől is mentesülünk. Lemondással élhetünk úgy, hogy az örökhagyóval még életében írásbeli szerződést kötünk erre vonatkozóan.

Ha ez nem történik meg, akkor az a lehetőségünk marad a tartozástól való mentességre, hogy az egész örökséget visszautasítjuk a hagyatéki tárgyaláson. Itt tudni kell, hogy ebben az esetben lemondunk – az egyébként törvény adta jogon járó – köteles részünkről is. Azonban, ha a visszautasítási jogunkról lemondtunk, vagy azzal nem élünk, utána később már nem érvényesíthetjük az erre való igényünket.

Jó tehát alaposan megfontolni a döntést, mérlegelni. Nagyon hasznos dolog ügyvéddel konzultálni ilyen esetekben, hogy se kellemetlen meglepetés, sem pedig anyagi kár ne érjen bennünket.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
www.ertekbecslunk.hu
www.retkozvagyonertekelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr867629466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása