Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Jól járok, ha kiadom?

Osszunk-szorozzunk, tájékozódjunk!

2015. december 17. - Az értékbecslő

Egy ingatlan bérbeadása sosem egyszerű feladat, és nem kis felelősség. Mire egyáltalán eljutunk odáig, hogy találunk egy megbízható bérlőt, akire nyugodt szívvel rábízzuk értékünket, sokszor már el is megy a kedvünk az egésztől. Különösen akkor, amikor a bérbeadással kapcsolatos adózás zűrzavara tudatosul bennünk.

Rengeteg kérdés felmerül ilyenkor, pláne azoknál, akik még eddig sosem adták bérbe lakásukat. Néhány kérdés, néhány válasz, talán a legfontosabb kérdésekben, kihagyva az ipari jellegű, vagy épp önkormányzati ingatlanokat, és nem térünk ki a termőföldekre sem. Kizárólag magánkézben lévő ingatlan (ház, lakás) esetét nézzük.

18894818_m.jpg

Kell adószám?

Nem minden esetben kötelező. Ha magánszemély ad bérbe ingatlant, akkor az adóazonosító jelének megadása mellett, egy nyugta kiadásával ezt „büntetlenül” megteheti. Ez azonban csak akkor járható út, ha magyar állampolgárnak adjuk bérbe az ingatlant. Amennyiben a bérlő külföldi, akkor is, ha Uniós tagállambeli, akkor az adószám kiváltása kötelező. Ugyan ez a helyzet abban az esetben is, ha a bérleti díj összegét a bérlőnk el szeretné számolni.  Ehhez számlára lesz szüksége, melyet pedig csak adószám birtokában tudunk részére kiállítani.

Kell Áfa-t fizetni a bérbeadónak?

Ez attól függ, hogy bejelentkezik-e az Áfa körbe, vagy sem. Erről az adóhatóság felé nyilatkoznia kell. Ha igen, akkor természetesen fizetnie kell. Ha nem, akkor nem fizet Áfa-t, viszont költségeiből sem vonhatja le azt.

Itt meg kell jegyezni, hogy természetesen kedvezőbb bérbe adni egy ingatlant Áfa nélkül. Ám, érdemes tájékozódni a bérlőtől - a szerződés megkötése előtt,- hogy az Általános Forgalmi Adót el tudja-e számolni. Ha igen, akkor kedvezőbb lehet nekünk is Áfa-kört választanunk.

Mennyi a kötelező adóteher?

Az ingatlan bérbeadásakor keletkezett jövedelem után fizetendő adó mértéke 16 százalék. Amennyiben az éves jövedelem az egymillió forintot meghaladja, akkor a teljes jövedelem után még EHO megfizetése is kötelező. Minden egyéb jövedelmünk után is kell EHO - t fizetni, ilyen esetben viszont azok összeadódnak, tehát erre is érdemes odafigyelni! 

A rezsiköltség címén nekünk kifizetett összeg is bevétel, viszont költségként is elszámolható.

Költség-általány választására is van lehetőség, ám mégis a legtöbben a tételes költségelszámolást részesítik előnyben. Ezzel a karbantartási költségek, a javítások, és a teljes rezsiköltség is elszámolható, ahogy az – igénybe vett – ingatlanközvetítői díj is!

Tájékozódjunk és válasszuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást, hogy a bérleti díjból minél több pénztárcánkban maradhasson! Jó, ha ingatlanszakértővel konzultálunk, hiszen igen nagy tapasztalattal rendelkeznek bérbeadás terén is.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr98171986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása