Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hitelek – tartozás – árverés

Nem árt tudni – első rész

2015. augusztus 03. - Az értékbecslő

Hitelt vettünk fel. Mára sajnos olyan helyzetbe kerültünk, hogy nem tudjuk tovább fizetni, bármennyire is szeretnénk. A lakáson jelzálog van. Mi történik ilyenkor?

A végrehajtási eljárás


Fizetési kötelezettségünknek – minden esetben – eleget kell tennünk. Kölcsönünket maradéktalanul vissza kell fizetni, ez alól nincs mentség. Mikor van igazán baj, mi történik a VH joggal terhelt ingatlanunkkal?

A végrehajtást kérő felkérése alapján indul el az eljárás, melyet a helyileg illetékes végrehajtó indít el. Ez akkor történik meg, amikor a tartozás behajtása ésszerű időn belül nem lehetséges más formában. Amikor a végrehajtást bejegyzik, onnantól számítva 45 nap múlva kezdik el az intézkedést. A végrehajtó először is megállapítja az ingatlan becsült értékét, mely összeg lesz egyben az ingatlan kikiáltási ára is.

shutterstock_160032095.jpg

Ezt az értéket neki minden érintettel közölnie kell, akik az ingatlanban bármilyen joggal – lehet az haszonélvezet, tulajdoni jog – rendelkeznek. Abban az esetben is tudomásukra juttatja, ha azoknak a tartozáshoz semmi közük nincsen. A becsértékkel szemben bárki kifogással élhet a bíróságon, ehhez szakértőt (értékbecslőt) hívnak.

Amennyiben megegyezés történik, úgy egy hónapon belül az árverést kitűzik.

Erről minden érintettet tájékoztatnak, valamint az árverési hirdetményt kifüggesztik a helyileg illetékes Polgármesteri Hivatalban és a bíróságon is.

Az árverés befejezésének időpontját is közzéteszik, ez alatt az idő alatt van lehetőség a licitre. Mivel az árverések már internetes oldalon történnek, így ott regisztrálnia kell az ingatlan után érdeklődőnek, ez után teheti csak meg ajánlatát. Mindezt abban az esetben, ha az árverési előleget befizette. Így lehet kiszűrni az úgymond „komolytalan” licitálókat.

Fontos tudni azt is, hogy az ingatlant lakottan is (akár haszonélvező, akár bérlő lakik is benne) árverezhetik. Ezeket a lakásokat, házakat viszont a becsérték hetven százalékánál kisebb összegért nem lehet értékesíteni.

…folytatjuk.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr217675612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása