Rétköz Vagyonértékelő blog.

A földmérés – mint olyan – van létjogosultsága?

2020. január 18. - Az értékbecslő

A válasz egyszerű. Természetesen van.
Mégis sokak - főleg a fiatalabb korosztály - körében eléggé ismeretlen fogalom a földmérés. 
Miért lehet ez?
ingatlan_geodeta.jpg

Nos, talán azért, mert általában – ha valaki családi házat szeretne, és pénze is van rá – akkor vásárol egyet, ami már egy hozzá tartozó telken áll. Egyszerűbb. Nem kíván hosszú hónapokat, idegeskedést, ellentétben egy építkezéssel. Vagy egyéb okokból, talán lényegtelen is, hogy miért. Meg aztán manapság – mi tagadás – pl. a nagyobb városokban elég kevés a szabad földterület, ami még ne lenne beépítve. Így aztán nehéz telket vásárolni, amin majd a megálmodott ház felépülhetne.

Ez is lehet az oka annak például, hogy a földmérés – mint olyan – nem nagyon ismert tevékenység sokak körében.

Így aztán nem rossz dolog beszélni róla.

Mikor is kell földmérő szakértelem igénybevétele?

A hiedelmekkel ellentétben a földmérés nem kizárólag ipari, nagyüzemi építkezéseknél jelen lévő feladat. A családi házak építése előtt is szükséges igénybe venni, hiszen a földmérő feladata többek között a telek határainak kitűzése.

Miért fontos?

Nos, a telekhatárok precíz és pontos kimérése által teljes mértékben elkerülhetőek az esetleges birtokhatárral kapcsolatos viták, megelőzhetőek a netán későbbi peres eljárások. Az építkezés első lépcsőfoka tehát elengedhetetlenül a földmérés.

Aztán akkor is szükség van földmérő szakértelemre, amikor telkeket egyesítenek, valamint a családi házak tervezésének előtt, illetve a kivitelezések során is. Ezt jó tudni, hiszen prioritást élvez az építkezések során minden esetben az is, hogy mekkora lesz az építendő ingatlan. Az sem mindegy, hogy hol helyezkedik el maga az objektum a telken belül. Van olyan eset is nagy számmal, hogy az utca arculatát meg kell tartani, így nem mi döntjük el, hová kerül a ház!

Az is fontos, hogy minden építeni kívánó tulajdonosnak egészen pontosan tisztában kell lennie a megvásárolt telke határaival, hiszen ennek meg kell egyeznie a földhivatal nyilvántartásában foglalt adatokkal.

Még a telek megvétele előtt célszerű kitűzetni a telekhatárokat – földmérő által – ha pedig ez valamilyen okból nem történne meg, akkor legkésőbb megvásárláskor ezt meg kell tenni, hogy elkerülhessünk egy esetleges birtokháborítási pert. (Hallottunk már ilyet, nem igaz?)

Ezen kívül a földmérő arra is jogosult, hogy az építendő ház helyét megtervezze, sőt a megbízott építészmérnök részére egy tervezési alaptérképet is átad.

Egy dolgot még érdemes tudni

A földmérő segítségét sokan – nagyon okosan – igénybe veszik akkor is, amikor az építkezés utolsó fázisához érkeznek. Azért, mert ilyenkor a földhivataltól kapott ingatlan nyilvántartási térképe kiegészítésre kerül azokkal az adatokkal, melyek a helyszínen kerülnek mérésre. Tehát azon szerepelni fog majd a többi lényeges elem is, mint például egy kapu, vagy egy járda.

További hasznos információt, bővebb tájékoztatást a családi házakról is, nemrégiben megjelent könyveimben olvashatnak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4915415590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.