Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az igazság odaát van?

avagy, megéri-e az ingatlanos díja?

2016. szeptember 09. - Az értékbecslő

A véleményemet már számtalanszor leírtam és elmondtam az ingatlanirodákkal kapcsolatban. Könyvem is jelent meg a közelmúltban, melyben részletesen próbáltam felvázolni előnyeit és az esetleges buktatóit is. Bár, utóbbiból véleményem szerint jóval kevesebb van, sokan még mindig fenntartással vannak az ingatlanirodák tisztességével kapcsolatban. Őszintén remélem, hogy ez hamarosan változni fog, s az ingatlanos szakemberek megítélése majd pozitív irányba tolódik.

36905479_m.jpg

Mennyi a reális és mire ügyeljünk?

Az ingatlanjukat eladni kívánók sokszor nagyon elbizonytalanodnak, mert pontosan szinte sohasem tudják felmérni, hogy mennyi is lesz a jutaléka eladás esetén az ingatlanos szakembernek. Nincs is gyakorlatilag egyetlen olyan fórum, vagy tájékoztató rendszer, ahol tényszerűen utána tudnánk nézni a konkrét összegnek, noha az – elvileg – feketén fehéren fel van tüntetve az egyes irodák elérhetőségein.

Hogy melyik ingatlanirodát érdemes választani, nehéz megjelölni, hiszen szinte mindenhol léteznek kedvezmények, akciók, vagy épp az adott szolgáltatóra jellemző speciális feltételek.

Amikor választunk majdnem mindig a jutalék mértéke lesz a döntő tény, de az összehasonlítás sajnos nagyon nehezen megoldható. Bátran mondhatjuk, hogy sok esetben nem is látunk igazán publikus, tényszerű számokat. Van olyan helyzet is, hogy az irodák internetes oldalain nem is találjuk a jutalékokat feltüntetve, és csak személyes konzultáció során, vagy talán telefonos megbeszélés alkalmával látunk reális képet a majdan nekik fizetendő összegről.

Mi a legjobb döntés, ha biztosra akarunk menni?

Nos, egyik veszély, a túlságosan alacsony jutalék hirdetése lehet, ők általában „magánzó” ügynökök. Az irodák szinte kivétel nélkül azt vallják, hogy egy bizonyos összeg alá nem szabad menni, hiszen a jutalék akkor már a szolgáltatás rovására mehetne. Így van ez azért, mert a valóban hozzáértő, és becsületes ingatlanközvetítők költségekkel is számolnak, mely a munkájuk során törvényszerűen, és kikerülhetetlenül felmerül. Ezen túlmenően pedig – mivel ez egy szolgáltatás – a tanult és profi szakemberek megélhetését az ingatlanközvetítés biztosítja. Ezt sohasem szabad elfelejteni!

Fentiek figyelembe vételével tehát én azt mondom, hogy ne dőljünk be a túl alacsony (néhány esetben még a fél százalékot sem elérő) jutalékot kérő ingatlanosnak, mert itt sok jót nem várhatunk. Az olcsó néha a legdrágább – ahogy azt sokan már megtapasztalták.

A túl magas, néha még öt, hat százalékot is meghaladó jutalék kérésénél is fokozott óvatosságra intenék mindenkit, mert azon túl, hogy irreálisan magas, jellemzően még nem is kapunk magasabb színvonalú és hatékonyabb szolgáltatást, mint a szerényebb összegért dolgozó „kollégáktól”. Néhány esetben olyan szolgáltatásokat vonnak be ilyenkor az eladási stratégiájukba, melyek az ingatlantulajdonos számára nem is túl fontosak, kvázi nem éri meg a kiadott összeg eladáskor, tehát a szolgáltatás igénybevételére nincs szükség, ha mégis, akkor pedig az ár-érték arány nem éppen a legmegfelelőbb.

A százalékok egyébként nagy valószínűséggel „mozdíthatóak”, ami azt jelenti, hogy személyes konzultáció alkalmával is változhatnak, az ingatlanos felmérése alapján, amikor már ő is megtekintette az eladni kívánt lakást, házat.

A jutalékok mértéke szintén eltérő lehet, hiszen több féle szerződéstípussal dolgoznak, ahol más-és más az összeg. Mit értek ez alatt?

Van olyan megbízási szerződés, melyben az eladó párhuzamosan bárkit megbízhat az értékesítéssel, illetve az ingatlant ő maga is árulhatja, ha elkel az ingatlan, azé a jutalék, aki a vevőt szerezte. Világos, mint a nap.

Létezik olyan megbízás, ahol kizárólagos megbízást adunk az ingatlanirodának, tehát ott más ügynök vagy cég, nem közreműködhet, ám a tulajdonos itt is hirdetheti a lakást. Ez az úgynevezett „fél-kizárólagos” szerződés. Ha az eladó hozza a vevőt, akkor az ingatlanirodának semmilyen követelése nem lehet. Ez is rendben van.

És végül az abszolút kizárólagos megbízás, melyben hiába hoz az eladó vevőt az ingatlanra, a jutalék akkor is megilleti az irodát, és más ingatlanossal a lakástulajdonos nem szerződhet. Itt mindenképp fizetnünk kell, akárhogyan is talál gazdára ingatlanunk.

Utóbbi megoldás nyilván nem túl szimpatikus egyetlen tulajdonos számára sem, bár azért egyetlen érv e mellett is szól, mégpedig az alacsony közvetítői jutalék – pontosan az eladó számára nem túl kedvező feltétel ellensúlyozásaképp.

Kérdés merült fel? Forduljon hozzám bizalommal!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6611690599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása