Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Koszos pohárba tiszta víz? Sok értelme nincsen…..

2017. szeptember 24. - Az értékbecslő

Rengeteget olvasunk, hallunk, írunk és beszélünk is az ingatlanos szakmáról, s az abban dolgozó emberekről. Kapnak tőlünk hideget, meleget, ám az igazság odaát van.

Pontosabban talán nincs is igazság, hiszen egy piszkos pohárba teljesen felesleges tiszta vizet önteni. Amíg az ingatlanos szakma egy fogalomkör, s ezt a fogalomkört látjuk el tulajdonságokkal – legyen az jó, vagy rossz – addig beskatulyázzuk azt! Ezek ítélkezések, pozitív és negatív jelzők, melyekre vajmi kevés szükség van. Tudniillik minden helyzet más, minden tranzakció más és nincsen egyforma együttműködés sem!

ingatlan_kozvetitok.jpeg

A szomszédnak is lehet – mindig van is – véleménye, ezzel nincs is baj. legyen! Viszont nem gondolom, hogy tovább kellene úszni az árral. Balgaság lenne hipp-hopp  felmagasztalni, vagy pedig lehúzni a szakmát, - mint olyat. Sokkal inkább személyre szabottan kellene gondolkodnunk, és előrelátóan megválasztani a számunka megfelelő ingatlanost, valós érvekre támaszkodva, nem elhamarkodva és ítéletektől mentesen! Főleg előítéletektől – hiszen annak nem sok köze van és lesz egy sikeres üzlethez.

Ezért aztán korábbi cikkemet folytatva néhány újabb tanácsot szeretnék adni azoknak, akik nem tudják, milyen dolgokra kell odafigyelniük, ha azt szeretnék, hogy a megbízott ingatlanos valóban hatékony közreműködője lehessen lakásterveiknek.

Az ingatlanosok blogjait, tevékenységüket rég óta figyelemmel kísérem,  láttam ezt is, azt is. Ami nagyon lényeges, - ahogy azt fentebb említettem – nem kategorizálni! Még berken belül sem.

Ami az ingatlanos – és nem feltétlenül az iroda -  makulátlan munkáját sejteti, az idő közben is kiderülhet, s ha nem így lenne, na bumm! Mindig van más választásunk, amíg pénzünk nem bánta!

  • Adjon hozzá valós értéket az üzlethez – közreműködésével – ami annyit jelent, hogy ne csak akkor keljen el az ingatlan, ha pörög a piac és az ingatlan egyébként is helyesen van beárazva! (megjegyzem ebben is oroszlán része lehet az ügynöknek, az értékbecslőn kívül is) Ne tartsa tehát betonozva az árat, minden tekintetben mutasson hajlandóságot a kompromisszumra, s valótlan érvekkel ne befolyásoljon bennünket. Ugyanakkor ne engedjük – tájékozódás kérdése, mely nem vesz igénybe több időt, mint egy jó nagy séta – indokolatlanul lecsökkenteni az árat. Sokszor egy élet munkája van az ingatlanban, ne kótyavetyéljük el, ha nem muszáj!
  • Ne engedjük azt se, hogy átvegye – vagy megpróbálja átvenni – az ügyvéd feladatkörét, hiszen adásvételi szerződés megkötése semmiképp sem lehetséges jogi személy közreműködése nélkül. Ismerjük fel az okoskodó ügynök és a tapasztalt, alázatot is mutatni merő, lojális ingatlanos szakember közötti különbséget!
  • Az ingatlanos feladata nem több – de nem is kevesebb! - , mint, hogy betéve ismerje az ingatlan adatait, és a felmerülő kérdésekre minden esetben tudjon választ adni! Napra készen lássa a reális árat, legyen birtokában a tulajdoni lapnak és az ingatlannal kapcsolatos minden információval rendelkezzen. (Tulajdonosi hányadok, tehermentesség, társasháznál alapító okirat, a tulajdonostársak elővásárlási joga ,hogy az esetleges haszonélvezeti jogról ne is beszéljek…stb.)
  • A számlaképesség alap. Mit számlaképesség? Hogyan várhatnánk el bármilyen felelősséget a megbízott szakembertől, ha hajlandó lenne számla nélkül dolgozni? Lássuk be, sehogyan sem. Ám, sejtet némi hátteret, ha ilyen ajánlatot kapnánk.

A cél, hogy az ingatlanpiac megtisztuljon. A cél, hogy tényleg tisztában legyünk azzal, hogy léteznek tisztességes szakemberek az ingatlanos szakmában. Bátran állíthatom, hogy vannak. Méghozzá szép számmal.

A cél, hogy tiszta víz legyen – immár tiszta pohárban!

Őszintén kívánok sikeres tranzakciót mindannyiunknak, felelősségteljes segítő szakember közreműködésével!

Könyveimben részletesen is elemzem ezt a témát, az általam sokra tartott ingatlanspecialisták bemutatásával is.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5212890472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása