Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az építőipar KORONÁJA hová kerül?

2020. június 14. - Az értékbecslő

Ismételten keresek, kutatok, információk garmadát gyűjtöm, s próbálom egy helyen – itt a saját oldalamon megosztani olvasóimmal, remélve, hogy hasznosan bővíthetjük együtt, közösen látókörünket.  

ingatlan_epites.jpg

Most az építőipar területét kutatom a járvány-helyzet kapcsán, annak okán történt esetleges változások tekintetében.

Mi a helyzet európai  szinten az építőiparban?

Mindenhol hasonló a helyzet, vagy akadnak országok, ahol különösen nagy a ráhatása a korlátozásoknak, félelmeknek, esetleg előrelátó megoldásoknak, melyek a vírushelyzet miatt bevezetésre kerültek?

Nos én általánosságban írok, nem igazán tudnék kiemelkedő különbséget mutatni a környező országokban fennálló ingatlanpiaci helyzetről. Persze csak néhány ország helyzetéről tájékozódtam, a teljesség igénye nélkül.

Vannak olyan országok, ahol az építőipar nem is annyira érintett ágazat a mostani helyzet tekintetében. Például Szerbiában szinte egyáltalán nem volt észrevehető a vírus jelenléte (persze az építőipar tekintetében írom csak ezt) hiszen ott az építkezések nem álltak le, legfeljebb valamelyest késtek a határidővel.

Ami sok országban problémát jelentett – ahogy nyilván valamelyest a szerbeknél is,- hogy sok külföldi vendégmunkást foglalkoztatnak az építőipar területén.(Ugye nem ismeretlen ez a magyarországi helyzetet nézve, hiszen itthon már szinte nincs is szakember.)

Az országhatárok lezárása miatt tehát volt némi kiesés, hiszen nem tudtak olyan mértékben haladni a munkálatokkal, ahogyan azt eredetileg eltervezték, viszont leállásra még így sem volt szükség.

Romániában is hasonló a helyzet,  volt olyan építési projekt, ahol még gyorsabban is haladtak, mint ahogy azt eltervezték, különös tekintettel az utak építésére. Építkezéseket nem, vagy csak elenyésző számban kellett elhalasztani. A magán építkezések is rendben haladnak, sőt sokak pontosan azért tudnak gyorsabban építkezni otthon, mert kényszer pihenőn vannak. Így tehát a felújítási munkák is folyamatosak. Az építőanyag áruházak online felületei és még a barkácsboltok online értékesítései is jóval nagyobb népszerűséget kaptak.

Egyedül a nagyobb cégek aggódhattak picit a határlezárásokból adódó építőanyag szállítmányok megérkezése miatt, de úgy tűnik itt is megszűnni látszanak a kezdeti nehézségek és fennakadások.

A szálloda és étterem forgalom lanyha, a befektetők is „csendben vannak”, ám a nyári szezon megnyitásának esélye már egyre nagyobb, legalább is hazai viszonylatban.

Így, nyilván a szállodák és a vendéglátó helyek építése – ahol vannak szép számmal ilyen projektek – várhatóan lassabb ütemben halad majd, hiszen a külföldről beáramló turisták száma idén valószínűleg igen kevés lesz. Ez nem  pusztán a járvány még jelenlegi meglétének is köszönhető, hanem inkább a hazaérkezés utáni karantén gondolatának elutasítása az, ami visszatartja a nyaralókat a külföldi pihenéstől.

Kvázi: talán a hazai turizmus felélénkül. Ez viszont nem lenne rossz. Ahogy mondani szoktam, minden nehézség hordoz magában némi nyereséget.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9915808640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása