Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Nagyon figyelj, ha üzlethelyiséget bérelnél!

Fontos információk mindenkinek!

2020. április 05. - Az értékbecslő

Mindenki egyetért azzal, – noha éppen nem ezen van a fókusz mostanában – hogy vállalkozásának a legcélszerűbb megoldás egy saját üzlethelyiség.

ingatlan_berles.jpg

Nem csak azért, mert sokkal komfortosabb saját üzlethelyiség megléte, mondjuk egy otthoni garázs, vagy ne adj isten saját házunk nappalija helyett. Azért is, mert igen nagy előrelépést jelent, ha úgymond nyitunk a világ felé, kimozdulunk és ezzel együtt persze sokkal „láthatóbakká” válunk.

Nagyon jó dolog ebben gondolkodni, ha eddig még nem tettük volna meg.

Mint minden dolognak, így az üzlethelyiség bérlésnek is vannak szabályai és buktatói is. Hogy ne legyen kellemetlenség, néhány hasznos információt leírok, segítségképp, mire is fontos figyelnünk.

Az első lépés, hogy megnézzük, milyen jogszabályok vonatkoznak erre az esetre.

Amikor megkötjük a bérleti szerződést a kiválasztott helyiség bérlésére, figyelembe kell venni az erre vonatkozó törvény minden pontját. Ezek a törvények (teljesség igénye nélkül) pl.a következők:

Ptk.2013.V. törvény, illetve az 1993.év LXXVIII. lakástörvény.

A törvényeket nyilván mindenki elolvashatja, nincs módom ennek ilyen formában történő leírására a cikkemben.

Saját szavaimmal viszont néhány dolgot viszont kiemelnék:

Elsősorban azt, ami nagyon fontos, hogy a nem lakás céljára bérelt (nem lakáscélt szolgáló) helyiség bérlésekor – minden esetben bérleti szerződés kell, hogy köttessen, természetesen írásban!

Melyek azok a kötelező pontok, melyeket feltétlenül bele kell foglalni a szerződésbe?

  • a bérlet időtartama (általában egy év, vagy hosszabb)
  • a helyiség küllemének módosítására vonatkozó feltételek, kötelezettségek – minden esetben természetesen a bérbeadó hozzájárulása szükséges ehhez, önkényes átalakításokat nyilván nem végezhet a bérlő
  • az esetleges átalakítások költségének vállalását – megbeszélés kérdése, de mindenképp írásba kell foglalni
  • a helység havi bérleti díjának összege és annak esetleges módosításának ideje és opció szerűen maximális összege
  • Áfa vagy nem Áfa kérdése – magyarul: A bérleti díj alapból Áfa mentes, de természetesen a bérbeadó – amennyiben Áfa körben van, akkor hozzászámolhatja az általános forgalmi adót is, mellyel így értelemszerűen megnövekszik a bérleti díj összege.

Tehát ezek a főbb kritériumok és lényeges „szabályok”, melyek érdemes odafigyelni, leginkább tudni róluk.

Persze az sem mindegy, hogy milyen bérleményt választunk,  hol választjuk és mennyiért. Érdemes kutakodni, hiszen szép számmal találunk kiadó helyiséget, sőt még a helyi önkormányzatoknál is akadnak potenciális lehetőségek. Aztán vannak társasházak is, melyek garázsai esetleg ilyen célból kiadóak.

Mi egyéb fontos még?

Legyen rendben műszakilag, nézzük - és nézessük is - meg hozzáértővel a főbb műszaki szempontokat, amennyiben erre lehetőségünk van! Bérlés előtt feltétlenül ellenőrizzük a közüzemi díjak előre látható (régi számlák alapján, amikor szintén bérelve volt a helyiség nem pedig üresen állt!) összegét, az órák állását! Ne feledkezzünk meg továbbá a saját egészségünkre és a hozzánk látogató ügyfelek egészségére vonatkozó körülményekről sem (penész,vizesedés,szellőzés hiánya, stb.)

Fontos, hogy rengeteg vállalkozásnál alapfeltétel a mosdó-wc megléte, de még, ha nekünk nem is, gondoljuk át ennek szükségességét saját magunk érdekében!

Rengeteg lehetőség van, nem kell elkapkodni, minden érvet és ellenérvet fel kell sorakoztatni, ami felmerül bennünk, s a legjobb döntést hozni, előrelátóan, hosszabb távon gondolkodni. Ilyetén már nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a legmegfelelőbb.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5015593328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása