Rétköz Vagyonértékelő blog.

Ne hagyjuk, hogy eltűnjenek! Szükség van a munkájukra!

Valóban megszűnhet az ingatlanos szakma – mint olyan?

2019. október 20. - Az értékbecslő

Valóban megszűnhet az ingatlanos szakma – mint olyan?
Már rég óta foglalkoztat ez a téma, és vannak félelmeim is a dologgal kapcsolatban, ami úgy tűnik, hogy sajnos nem kis valóságalappal rendelkezik.
ingatlan_kozvetito.jpg

Minap olvastam egy nagyon érdekes írást, ahol az ingatlanszakmáról volt szó. Egészen pontosan arról, hogy  bizony reális esély van arra, hogy megszűnhet az ingatlanközvetítők létjogosultsága.

Egy felmérés szerint öt évvel ezelőtt még az ingatlanos „kísérettel”  értékesített ingatlanok száma százból több, mint hatvan volt, addig a tavalyi év végére már csak harminc körüli lakás-ház kelt el ingatlanos segítséggel.

Mi az oka ennek? Ezen tűnődtem…..

Arra jutottam, hogy bizony hozzájárulhat a szakma – több platformon történő, néha jogtalan - színvonalának lehúzása, és persze annak valós romlása is. Amennyiben az ingatlanirodák nem tudják növelni munkájuk értékét – például szakmai színvonaluk felturbózásával – akkor valóban nagy a baj.

Ha az ingatlanosok által értékesített lakások száma ilyen mértékben csökken, akkor pár éven belül ingatlan eladáshoz (s így akkor vásárláshoz sem) a szakmára – mint olyanra – már nem lesz szükség. (Persze utóbbi szavak elferdítettek, én nem így látom, hiszen véleményem szerint pont, hogy szükség van rájuk, a tisztesség és reális áron eladott ingatlanokhoz.)

Évek alatt rengeteget nőtt a lakáseladások száma, és az árukban történt változás is szembetűnő, utóbbi pedig valahol elkeserítő. Az elmúlt években – és ebben a 2018-as felmérések még nincsenek benne – Magyarországon az ingatlanok eladási átlagára már majdnem eléri a 14 millió (!) Forintot, noha ez a szám pár évvel ezelőtt még alig haladta meg a tízmilliót. Évek…..és nem évtizedet összehasonlító adatairól beszélünk, el lehet gondolkodni ezen.

Véleményem szerint ezeknek az eladott ingatlanoknak legalább a fele nem a valós, reális, szakértővel megállapított áron kelt el. Nem beszélve a feketéző ingatlanosok nagy arányáról. A most készült felmérések adatai megdöbbentőek. Szerencsére pontosan a mostani időszakban kezd ez változni.

Szakképzés hiánya

Mivel az ingatlanosok – legalább is az én tapasztalataim szerint – nem képzik eléggé magukat, nem fordítanak időt és eneriát továbbtanulásra, specializálódásra kellőképp. Hazánkban – ellentétben más országokkal – az ingatlanközvetítők nagy része pusztán pár napos, maximum egy hetes oktatáson vesz részt. A környező országokra jellemző a gyakorlati oktatás is, míg itthon inkább a könyvekből tanult tudást részesítik előnyben. (Kivétel talán az etikus ingatlanos és az ingatlanspecialista képzés)

Ezért aztán a száraz tanulmányok, és a „mélyvízbe” dobás után nem is lehet azon csodálkozni, hogy a friss ingatlantanoncok oroszlán része – az előre látható sikertelenség miatt - egy két hónap (van, hogy pár hét) után más munka után néz.

Látom is, hogy körülöttem az elmúlt években megnyíló ingatlanirodák sorra zárnak be, alig van olyan, amelyik mondjuk három évnél több évet kibírt.

Vajon mi kellene ahhoz, hogy annyira megbízzanak az ingatlanosokban, és netalán tán, még kedveljék is őket hazánkban is, mint mondjuk külföldön? Hiszen a közeli – nyugati – országokban a lakások majdnem száz százalékát ingatlanosok értékesítik!

Utópia ezen fáradoznom? Vagy lehet tenni valamit a szakma – a tisztességes, munkájára igényes és hozzáértő ingatlanosok – létjogosultságának erősítésére?

Bízom benne, hogy igen.

(Talán a gyakorlati oktatással megerősített tudás szorgalmazásával?)

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3115220540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.