Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mit raksz a tűzre?

2019. október 06. - Az értékbecslő

Megérkezett az ősz, jön ismét egy fűtési szezon, ki tudja mikortól és meddig tart.
Reméljük a legjobbakat. 
Korszerűsíteni azonban sosincs késő! 
fafutes.png

Néha okos dolog a megszokottról korszerűbbre váltani, vagy a horror költségekkel működő fűtési rendszerünket lecserélni egy jobbra, egy hatékonyabbra, és olcsóbbra.

Mivel – ahogy több cikkemben is írtam már róla – a fosszilis energiaforrások gyakorlatilag kimerülni látszanak – nem sok választásunk van.

Villany viszont úgy néz ki, ha minden jól megy, előállítható lesz még jó ideig.

Tehát az elektromos árammal való fűtés egyre népszerűbb lehet, hiszen mára világossá vált, hogy egyáltalán nem kerül többe, mint például a gáz. (melynek hatékonyságát, energiaértékét egyre többen megkérdőjelezik manapság)

Villany tehát mindig van!

Egyetlen hőtárolós kályha – még azok is, melyek a békebeli időkből származnak – képes befűteni egy negyven négyzetméteres területet, sőt a nagyobbak még ennél tágasabb teret is hatékonyan befűtenek. Egy átlagos, kétszobás lakás fűtése november-márciusi viszonylatban körülbelül havi harminc és harmincötezer forintra jön ki a hőtárkályhás megoldással. Ráadásul  ebben még a villanybojler fogyasztása és a többi áramfelvevő (tv,mikró,mosó-mosogatógép) is benne van. Ellentétben mondjuk egy gázfűtéssel, ahol a fűtés-és melegvíz számlán felül fizetjük a villanyt. Ha utána számolunk látni fogjuk, hogy a rémhírek, a berögzült nézőpontok a villanyfűtésről valójában nem fedik a valóságot.

A lakásokban villanykályhás megoldással, abban a helyiségben, ahol a kályha üzemel – 24, míg a többi helyiségben kb. 22 fok a hőmérséklet úgy, hogy a kályha órákig nem is vesz fel plusz energiát, hiszen tartja a hőt.  Nincs is számottevő különbség a helyiségek között abban az esetben, ha nyitható terekről beszélünk.

Ettől függetlenül takarékos villanyradiátorok is kerülhetnek a lakásba, melyeket szintén tetszésünk – és hőigényünk – szerint állíthatunk, be-és kikapcsolhatunk.

Fentiek mellett nem elhanyagolható szempont a villanyfűtés propagálásában, hogy rendkívül tiszta és mondhatni veszélytelen megoldás! Nem kell sem füstre, sem pedig a gáz szivárgására számítanunk, s még esetleges áramkimaradásnál sem kell megijedni. A korszerű – és a régi típusúak is – hőtárolós készülékek képesek egy napon keresztül is megtartani a meleget. A kívánt hőfokot természetesen termosztát segítségével szabályozhatjuk.

A villanykályhákra, villanyradiátorokra – melyeket szintén éjszakai áramra köthetünk – rásegítés lehet a zord hidegekben a légkondícionáló berendezés fűtés üzemmódja, melynek költsége egyébként töredéke az egyéb fűtési módoknak!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3915201526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása