Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Fut a vidék, megállt a főváros?

2019. szeptember 15. - Az értékbecslő

Aki ismer, tudja rólam, hogy állandóan, kutakodom, keresek és informálódom az ingatlanpiac témakörben, ezzel katalizálva, hogy minél hitelesebb, és minél időszerűbb információkkal tudjak szolgálni hűséges olvasóimnak. Ez a minap sem volt másképp.
videki_arak.jpg

Amit találtam, hogy jelentős fordulat tapasztalható ebben a pillanatban a lakáspiac tekintetében.Jelesül az, hogy míg a nagyobb városokban (sőt, a kisebbekben is, mint pl. Komárom) komolyan megélénkült az ingatlanok iránti kereslet (albérlet tekintetében is), addig Budapesten csökkent az érdeklődés a lakások iránt. Ez az infó hiteles ingatlanos oldalakon való böngészésem során került a birtokomba, ráadásul elemzések általi adatokról beszélek.

Fővárosban stagnál, vidéken növekedett az érdeklődés

A számok tekintetében is van eredmény, mégpedig a következő. Mialatt a fővárosban a kereslet csak stagnálni látszik, a vidéki városokban az átlagot tekintve nem kevesebb, mint öt százalékkal nagyobb az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt. Ez egy átlag, de például a békéscsabai lakásoknál a növekedés már a húsz százalékot is meghaladta. Az igazsághoz persze hozzátartozik az is, hogy van olyan város is, ahol az érdeklődés csökkenni látszik. Nyilván így számolunk átlagot, ám összességében nézve mégis azt látjuk, hogy a vidék most sokkal jobban „pörög”

CSOK 

Itt van ugye a CSOK, már a csapból is ez folyik, de úgy tűnik kihat az ingatlanpiac minden területére.  A kétgyermekeseknek nyújtott tíz milliós állam által támogatott hitel, és a több, mint egymilliós vissza nem térítendő támogatás összege persze nem mindenre elegendő, tehát a szobák száma is meghatározott, így az is eltérő, hogy a különféle régiókban ez mekkora ingatlan vásárlására ad lehetőséget.

Van olyan város, ahol a támogatás egy  ötven négyzetméteres lakásra elegendő, de van olyan régió is, ahol ugyan ez az összeggel  egy, vagy akár két szobával nagyobb lakást vásárolhatunk.

Támogatott hitelek

A támogatott hiteleket persze – mint tudjuk – kizárólag azok kaphatják meg, akik hosszú távon is tudják a törlesztést vállalni.

A tizenötmillió maximum viszont nem kötelező, hiszen, ha nincs szükségünk ennyi pénzre a költözéshez, akkor nyilván kisebb összeget is igényelhetünk.

Az ingatlan vásárlásról és persze az eladásról is, jóval részletesebben olvashatnak nemrégiben megjelent könyveimben.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7715093714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása