Rétköz Vagyonértékelő blog.

A négy évszak arca ingatlaneladáskor

2019. május 19. - Az értékbecslő

Régi hiedelem, de beigazolódni látszik, hogy a családi házak a hidegebb évszakok beköszöntével, és főleg télen bizony nem túl kelendőek. Amikor a hirdetéseket böngésszük, már-már egyértelmű, hogy a családi házak eladási árai az őszi időszaktól kezdődően jóval alacsonyabbak.

osz_tel_tavasz_nyar.jpg

Ősz és tél – szomorú kertes házak 

Azok az ingatlantulajdonosok, akik a tavaszi-nyári időszakban nem tudták értékesíteni házukat, bizony kénytelenek az árral machinálni (nyilván csökkenteni azt). Az árcsökkentés végrehajtásával némileg megnövelhetik az esélyt a gyorsabb értékesítésre, ellenkező esetben azonban elképzelhető, hogy az eladással kényszer várakozásba kerülnek a jó idő beköszöntéig.

 Vajon mi a valós oka ennek?

Hiszen aki kertes házra vágyik, annak nem mindegy, hogy mikor vásárol, ha megvan rá a pénze?

Nos, a fentiek tudatában – ami az árcsökkenést illeti – elképzelhető, hogy télen vásárol, hisz’ senki sem a pénze ellensége. Viszont vannak akik ennek nincsenek tudatában és a komfortérzetükre hagyatkozva inkább várnak tavaszig.

A hűvösebb évszakok beköszöntével ugyanis megváltozik életvitelünk és ezzel egyidejűleg  az igényeink is – már ami a lakhelyünket illeti.

Nem csak azért, mert az oly népszerű és erősen hangulat-komfortérzet javító kerti összejövetelek megszűnnek a barátságtalanabb idő megérkezésével, hanem azért is, mert effektíve sem töltünk már annyi időt a szabadban. A nyáron oly nagy nyugalmat és természetközelséget nyújtó teraszok létjogosultsága is megszűnik és sokaknál ideiglenes raktárrá változik. A kertben sem vágyunk tevékenykedni, inkább bekuckózunk egy könyvvel a jó meleg lakásba. Ilyenkor aztán inkább áldás egy társas házi lakás, nem, hogy kellemetlen, hiszen a kertet akkor is gondoznunk kellene, ha beköszönt a rossz idő. Arról nem is beszélve, hogy a csapadékos időszakok száma megnő, a falevelek folyamatosan hullanak és pikk-pakk már nem is akkora áldás a kert a háztulajdonosnak. A napi szintű avartakarítás, aztán a hóesés miatti járdatakarítás (természetesen az utcán is) a tulajdonos feladata. Olyannyira, hogy ennek elmulasztása jogi következménnyel, kvázi büntetéssel jár. Tehát vagy a napi feladatai részévé teszi a tulajdonos a munkálatokat, vagy megbíz vele valakit, ami persze nem kis anyagi ráfordítást igényel havi szinten. Rengeteg eladót pontosan ezek ösztönöznek az eladásra, sok vásárlót viszont éppen ezek a tények késztetik várakozásra. A téli hónapokban tehát csökken az érdeklődés  a családi házak iránt, ezért az eladók jóval kisebb összegért kénytelenek kínálni őket. 

Tavasz, nyár – mosolygós családi ingatlanok

Summa summárum…….

Én azt ajánlom, mérlegelve a fentieket hogy most még, kora tavasszal érdemes megejteni a vásárlást, amíg az amúgy is horror ingatlanárak nem emelkednek az égig a jó idő megérkezésével. Hiszen értelemszerűen újra megnő a télihez képesti árhalmaz, ismét megváltozik életvitelünk és vele együtt a természetközelség igénye is újra szárnyra kap. 

Tanács a „másik oldalnak”

Kitartás, jön a nyár, ami az eladók malmára hajtja a vizet. Ha télen nem kelt el alacsonyabb áron sem, akkor most már érdemes várni egy picit.

A jó idő katalizátor, attól függően persze, hogy kinek a szemüvegén keresztül vizsgáljuk az előnyöket és a hátrányokat.

Az ingatlanpiac már csak ilyen.

Ha bővebben is érdeklődik az téma iránt, számos hasznos információt olvashat nemrégiben megjelent könyveimben, akár eladni, akár vásárolni szeretne.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8314835026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.