Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Messze még a plafon – avagy a magyar lakásárak „belmagassága” lassacskán a legnagyobb

2019. március 24. - Az értékbecslő

A lakásárakról már lassan többet hallunk, mint az időjárásról. Vajon mi ennek az oka?
Nos, talán az, hogy ténnyé vált a horror emelkedés és nem látjuk előre – vagy mégis? -, lehet-e ezt még fokozni. 

emelkedo_lakasarak.jpg

A fővárosban átlagosan (OTP statisztikai adat) egy lakás négyzetméterenkénti ára már most is hétszázötvenezer forint, már ami az új építésű ingatlanokat érinti. A jóslatok szerint ez a közeljövőben nem kevesebb, mint nyolcszázötvenezer forintra is nőhet.

Persze vannak Budapesten olyan helyek is, ahol ez a négyzetméterár jóval magasabb, hiszen fentebb átlagárakat említettem. Ami azt illeti egyes kerületekben a négyzetméterre eső ár nem, hogy eléri de meg is haladja az egymillió forintot. Például egyes budai kerületek, illetve az ötödik kerület. Az OTP-s felmérések említik a hatodik, a hetedik kerületeket, valamint Angyalföldet is (a teljesség igénye nélkül) azok között a régiók között, melyeknek lakásonkénti négyzetméter ára valószínűleg szintén az egekbe fog szökni a közeljövőben.

Méghozzá millió fölé. Persze ezek jóslatok, de azért szakértelem és realitás is áll ezen számok mögött.

 

A XIII. kerület – ahogy a budapestiek nyilván érzékelik is – szinte az egyik legnépszerűbb hely, méghozzá a beruházók körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a tavalyi évben az összes fővárosban átadott lakás (új építésű ingatlanok) közül nem kevesebb, mint húsz százaléka ebben a kerületben volt, s mindezek folytatásaként több, mint 13 ezer lakás átadása várható még idén, szintén Angyalföldön.

Tavaly év vége előtt, kormányunk úgy döntött, hogy azokat a lakásokat, melyek megszerezték az építési engedélyt még november elseje előtt, továbbra is 5 százalékos áfa-val lehet értékesíteni, mégpedig egészen 2023 év végéig.

Az MTI szerint, valamint az OTP Bank vezető elemzőjének véleménye alapján a következő időszakban – míg megmarad az öt, illetve a huszonhét százalékos áfa-szint is - érdekes dolog történhet. Míg az öt százalékos áfa-val értékesítendő lakások árát nagy valószínűséggel megemelik majd, a magasabb áfával terhelt ingatlanok nettó árát minden bizonnyal csökkentik.

Ez pedig azt jelenti, hogy további emelkedéssel lehet számolni a jelenlegihez képest.

Mint ingatlanos értékbecslő, sokat elmélkedem azon, mennyi olyan dolog van, amivel nem számolunk, ami viszont nem várt mértékben, mondhatni jelentősen befolyásolhatja szinte minden pillanatban a lakásárakat.

Ember tervez………mindenki ismeri a folytatást.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9014713587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása