Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Horror számlák helyett - avagy Mivel fűtsek?

2019. március 03. - Az értékbecslő

Javában tart a fűtési szezon, lassan már azt várjuk, hogy mikor fejeződik be, remélhetőleg már nem sokáig kell kitartanunk. Ami viszont igaz, hogy soha sem késő korszerűsíteni, váltani, s az anno még jó megoldásnak tűnő, mára pénztárcagyilkos fűtési rendszerünket lecserélni egy megfelelőbbre….olcsóbbra….jobbra….hatékonyabbra.
futes.png

Nézzük meg!Vissza a gyökerekhez – a fa, mint gazdaságos tüzelőanyag?
Egyes szakértők szerint a fa - még a mai napig az egyik legolcsóbb fűtési megoldás, a köztudottan magas fűtőértéke miatt.Ám nem csak a hagyományos (hasáb a tűzre) módon használhatjuk, hanem például a „fapellet” kivitelben is.A fapellet egy megújult energiaforrás (ilyen és ehhez hasonló témában írtam korábban).Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy maga a fűtőanyag fűrészporból készül.

A rendkívül takarékos fapellet égési terméke ráadásul nem károsítja a környezetet, hiszen égése alatt oxigénnel semlegesíti az esetlegesen képződő káros anyagokat – méghozzá azonnal. (írják a szakértők)

Ennek okán aztán sajnos meg kell említeni, hogy a faanyag ára némiképp változott, persze nem csökkent. Az viszont tény, hogy nem csak a fa drágult, tehát ennek a fűtési módnak még mindig szinte a legalacsonyabb az ára.

A fával való tüzelés nem csak családi házakban kivitelezhető, amennyiben tökéletesen működőképes (rendszeresen ellenőrzött) kéménnyel rendelkezünk. Ebben az esetben egy kandalló, és/vagy a manapság ismét közkedvelt és szép cserépkályha beépítésével már élvezhetjük is vizuális és testérzeti előnyeit.

Fontos, hogy a lakásokban meglegyen a hőfok egyenletesen tartása, hiszen azzal rengeteg energiát spórolhatunk, nem beszélve ennek az egészségre gyakorolt jótékony hatásával.

Villany mindig van!

Ezért aztán kézenfekvő, hogy ezzel az energiaforrással is fűthetünk. Mégpedig nem is a legdrágább módszer, fűtési hatékonyságáról nem is beszélve.

Egyetlen hőtárolós kályha – még azok is, melyek a békebeli időkből származnak – képes befűteni egy negyven négyzetméteres területet, sőt a nagyobbak még ennél tágasabb teret is hatékonyan befűtenek. Egy átlagos, kétszobás lakás fűtése november-márciusi viszonylatban körülbelül havi negyvenezer és negyvenötezer forintra jön ki a hőtárkályhás megoldással, ahogy egy barátomtól hallom. Ráadásul náluk ebben még a villanybojler fogyasztása és a többi áramfelvevő (tv,mikró,mosó-mosogatógép) is enne van. A lakásukban – ott ahol a kályha üzemel – 24, míg a többi helyiségben kb. 22 fok a hőmérséklet.

A villanyfűtés rendkívül tiszta megoldás. Nem kell gázszivárgásra, vagy füstveszélyre számítanunk, s a kívánt hőfokot meg is tarthatjuk egy termosztát segítségével. Áramkimaradás esetén pedig nincs mitől tartanunk, hiszen ezek a hő-tárolós készülékek képesek akár egy napon keresztül is tartani a meleget. 

A villanyfűtés egyébként rásegítés lehet a hidegebb időszakokban a légkondicionáló berendezések fűtés-beüzemelésével is. Ennek költsége is töredéke az egyéb fűtési módoknak – még ha sokan ellenkeznek is vagy idegenkednek tőle.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1914663987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása