Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Te kicsit vagy nagyot tudsz bevállalni? II rész

Honnan tudod, hogy túl nagy vagy túl drága ingatlant vennél?

2017. december 12. - Az értékbecslő

Én azt ajánlom, nézz körül ismerősök, barátok – vagy azok ismerősei – körében, óvatosan és nyilván diszkréten. Hasznos információkhoz juthatsz, hogy ne a saját károdon kelljen megtanulnod az ésszerű döntés fontosságát.

Amikor a következőket látod környezetben:

  • Nem tudják fizetni a havi törlesztő részletet, illetve már komoly gondot okoz kigazdálkodni a kötelezően fizetendő hitelt.

A másik tipikus hiba, hogy egy, de néha több kihasználatlan – így aztán használaton kívüli – helyiség van a lakásban, házban. 

  • Ha van olyan ismerősöd, akinek ingatlanában több helyiség is lakatlan és/vagy egyáltalán nincs funkciója – még tároló-helyiségnek sem kell – akkor sokkal nagyobb ingatlant vásárolt, mint amire valójában szüksége van. Sokszor hallani – a gyerekek már külön élnek, de, ha hazajönnek néha, legyen egy szoba, ahol eltölthetnek egy-két éjszakát. Nos, ez valóban kedves, ám nem túl okos és kifizetődő megoldás azoknak, akik pusztán havi egy alkalmas használatra tartanak fent az ingatlanban egy-egy helyiséget. Különösen akkor, ha anyagi helyzetük nem éppen engedi meg, hogy egy jóval nagyobb házban éljenek, mint amekkorát könnyebben fent tudnának tartani. Természetesen itt nem csak arra gondolok, hogy a nagyobb hitelt nehezebb is törleszteni, hanem arra is, hogy a nagyobb házat/lakást sokkal többe kerül fenntartani, és fizetni a fűtésszámlát pl.

lakas_vetel.jpg

  • A következő, méghozzá igen látványos dolog, melyből arra következtetünk, hogy nagy fába vágták a fejszét, hogy tornyosulnak az elintézetlen teendő a ház körül. A javításra váró dolgok látványnak sem éppen szépek, ráadásul a ház amortizációja – mely az elodázott munkálatok miatt egyre súlyosbodik – miatt az ingatlan végül az enyészet martalékává válhat, eladhatatlan lesz. Egy tetőjavítás – vagy épp csere – nem olcsó mulatság. Ha azt látod, hogy a tulaj elhanyagolja az ingatlanát, annak nagy valószínűséggel az az oka, hogy nincsen (nem maradt) pénze a karbantartásra, felújításra. Ebből is sokat tanulhatsz – méghozzá előrelátást.

Ha körbenéztél és látsz egy-két olyan jelet, melynek hatására megfontolt döntésre szánod el magad, akkor is jó, ha szem előtt tartod a következőket, saját nyugodt éjszakáid fenntartása érdekében:

Nem mindig jó motiváló erő például az, hogy azt mondod magadnak:  -

„Muszáj lakás lakást vennem. Mindenkinek van. Nekem saját lakás kell, mások is mondják…..”

Csak azért nem kell feltétlenül lakást, főleg családi házat vásárolnod, mert mások szerint ezt kellene tenned, vagy, hogy mások szerint jobb lesz ez, mint albérletben laknod. A saját életviteled, élethelyzeted legyen az irányadó arra vonatkozóan, hogyan kellene élned, és soha ne mások véleménye. Ha azzal foglalkozol, ki-mit és hogyan lát, akkor ki éli a Te életed?

„Kell egy lakás, mert majd egyszer férjhez megyek/megnősülök, s akkor MAJD szükségem lesz rá.”

Ez sem kifejezetten jó motiváló erő, különösen akkor, ha a lakás megvásárlása jelenlegi helyzetedben komoly anyagi megterhelést róna a pénztárcádra. A jövőben nem tudhatod, milyen feltételekkel vehetnél majd ingatlant, lehetséges, hogy jóval előnyösebb ajánlatok születnek, mint amelyek a mai napon rendelkezésre állnak. Előre gondolkodni jó, de ésszerű határokon belül maradni a legkifizetődőbb megoldás az élet minden területén, főképp milliós beruházások esetén. Itt megjegyzem: Ha megfelelő anyagi fedezettel rendelkezel, ami lehetővé teszi könnyedén egy ingatlan megvásárlását, akkor viszont ne habozz! Az ingatlan még mindig a legjobb befektetés – bátran tervezhetsz vele, ráadásul havonta még pénzt is hoz! (Erről bővebben írtam már korábban, s nemrégiben megjelent két könyvemben is részletesen szólok róla.)

Ha azonban nem befektetési célra vásárolod, hanem saját otthonod biztosítása céljából, akkor fontos, hogy MINDEN téren megfeleljen az elvárásaidnak. S, tovább megyek….az elkövetkezendő öt-tíz évre nézve is meg kell, hogy feleljen Neked, és akkor még nem is mondtam nagy időt. Egy lakást, házat nagy átlagban egy életre vásárolunk, ha otthonunknak akarjuk hívni. Így aztán légy körültekintő az ingatlan méretére, helyére és környezetére nézve is. Legyen a közelben óvoda, iskola? Legyen közel a bevásárlóközpont, vagy inkább parkos, zöldövezet a szimpatikus? Van autód, vagy fontos a tömegközlekedés, a megállók közelsége? Hány éves vagy? Jól jönne egy lift öt év múlva, vagy a legjobb lenne földszinten lakni?

Nos….ugye, mennyi kérdés…és mennyi megfontolni való….és mennyi minden van, amire nem is gondolunk, ezeken kívül is.

Könyveimben mindenre választ kaphatsz, ajánlom szeretettel mindkettőt, ha szeretnél valóban „otthon lenni” – ebben a témában (is).

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6113472099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2017.12.13. 12:19:45

Az enyém tipikusan túl nagy. Sajnos eredetileg közös tulajdonom volt a helyi önkormányzattal, és a másik tulajdonostárs teljesen elhanyagolta a saját részét, úgyhogy kénytelen voltam kivásárolni belőle, mert miatta az enyém is értéktelen/forgalomképtelen volt. A közös eladás reménytelen lett volna, mert egy önkormányzatról van szó, és nem hiszem, hogy találtam volna olyan bolondot, akinek kedve lett volna üzletelni velük. Ragaszkodtak a saját ügyvédhez, de arra nem voltak képesek, hogy az adataimat és a lakásra vonatkozó feltételeket beleírják (többször küldték meg nekem a másét, értelmetlen mondatok voltak benne, szóval lehet fel kellett volna nyomnom az ügyvédjüket a kamaránál). Végül sajátot fogadtam, aki lebokszolta velük a hibákat.

Nekiálltunk a felújtásnak, de munka mellett időt találni rá, lakáshitel mellett pénzt szánni rá, hát szép kihívás, valljuk be. Azóta is ott van egy csomó félbehagyott projekt. Az önkormányzat néhai bérlői által kiégetett helyiség, stb stb.

El fogjuk adni, költözünk majd kisebbe, de az még odébb van. Nincs nagy kedvünk újra kijárni a lakásvásárlási procedúrákat, megtűzdelve a lakáseladással, ráadásul a kettőt egybe kell időzíteni.

Fodor Balázs 2017.12.13. 14:17:48

"az elkövetkezendő öt-tíz évre nézve is meg kell, hogy feleljen Neked, és akkor még nem is mondtam nagy időt"

Ez pont ellentmond a poszt más részeinek.

Fodor Balázs 2017.12.13. 14:18:10

Pedig egyszerű: akkor vegyél lakást, amikor megteheted, de akkor mindenképp. Azok, akik pl. 2012 környékén nem vettek lakást, mert hogy épp minek, azok jelentős része már nem is nagyon fog tudni venni egy-két évtizedig.
süti beállítások módosítása