Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az eladni kívánt ingatlan is érték!

A halogatás anyagi veszteséget eredményezhet

2017. január 26. - Az értékbecslő

Néha a nemtörődömség vagy, a több pénz reménye súlyos anyagi veszteséggel jár egy ingatlan meghirdetésekor.

Van olyan eset is, amikor egy tulajdonos sem kiadni, sem eladni nem kívánja ingatlanát, az pedig évekig lakatlanul áll. Kiadni talán azért nem akarja, mert rengeteg rossz tapasztalatot hall a bérlőkkel való problémák miatt.

Van megoldás erre is, mert pusztán egy megfelelő lakásbérleti szerződéssel kivédhetjük a problémákat, és bebiztosíthatjuk magunkat.

54044313_l.jpg

Azt tapasztalom, hogy a halogatás leginkább a potenciális vevők által megajánlott ár, egyáltalán nem felel meg az eladóknak. Ebből következik, hogy igen sokat várnak, töprengenek, mit tehetnének, reménykednek, hogy idővel talán valaki majd a számukra kedvező árat is megfizeti. Addig nem adják el, csak ülnek babérjaikon és várakoznak. Sajnos ennek igen sokszor az anyagi veszteség lesz egyenes úton a következménye.

Nagyon jó megoldás van egyébként arra, hogy biztosak legyünk a valós, reális ár tényében. Ehhez nem kell mást tennünk, mint tapasztalt értékbecslőt megbízni az irányár megállapítására. Ő nem fog tévedni és mi is nyugodtan aludhatunk, hiszen tudni fogjuk, hogy ennyi – nem több, nem kevesebb.

Egészen biztosan nem fogjuk elkótyavetyélni a lakást, ha szakemberre hagyatkozunk, s megbízunk benne. Megfelelő referenciával rendelkező értékbecslő közreműködésével tudni fogjuk, hogy reális az összeg amit kérünk, s érdemes várakoznunk, még ha nem is két napon belül találunk vevőre. Az is egészen bizonyos, hogy így nem lesz az enyészeté az ingatlan, mert egy tényleg korrekt és reális áron kínált ingatlan valóban hamar gazdára talál.

Ha egy ingatlan hosszú ideig parlagon hever, annak tényleg csak negatív következményei lehetnek.

Ha egy családi házban nem lakik sem tulajdonos, sem bérlő, akkor is el kell végezni a szükséges feladatokat. Feladatok ugyanis vannak! Kerti munkák, fűnyírás, levelek összegyűjtése, parlagfű-mentesítés, télen hólapátolás.

Meg tudjuk oldani? Van rá időnk és kapacitásunk, erőnk és energiánk? Netán kilométerekre lakunk az adott háztól, és a benzinköltség napi szinten igen csak megterhelő lenne?

Esetleg abban is gondolkodunk, hogy valakit megbízunk a szükséges munkálatok elvégzésével? Nos, ez viszont pénzbe kerül, ez plusz költség lesz, az amúgy is fizetendő rezsi és fenntartási költségek mellett. Ráadásul egy házzal, kerttel majdhogynem napi szinten foglalkozni kell, gondoljunk a hulló levelek eltakarításra, vagy például a hólapátolásra. Ami azt illeti a családi háznál például télen, a fűtésre is fokozott mértékben ügyelni kell, illetve a vízvezeték biztonságára fagyok idején. A kertes háznál mindig van és kell is, mit csinálni ahhoz, hogy a gyors amortizációt elkerüljük

Fontos dolgok ezek, hiszen, ha nem tesszük meg a szükséges munkálatokat, akkor sok esetben még büntetésre is számíthatunk. Egy élő példa erre a ház előtt lévő járda megtisztítása a falevelektől, vagy épp a hólapátolás, jégmentesítés. Ez nem az önkormányzat hatásköre, a tévhittel ellentétben. Ha házunk előtt lévő járdán valaki – ne legyen ilyen soha – lábát töri az eltakarítatlan hó miatt, akkor a felelősség és az ezzel járó anyagi kártérítés is kizárólag bennünket terhel! Nyáron pedig az esetleg fel-felbukkanó parlagfű kiirtása is „kutya kötelességünk”, ellenkező esetben jönnek a százezres büntetések. Úgy gondolom, nem éri meg.

Ott van aztán a fent már említett amortizáció. Az ingatlan igen hamar válhat az enyészet martalékává, ha nincsen megfelelően gondozva, karbantartva. A villanyhálózat, a vízvezeték rendszer, a falazat, a tető szinte állandó odafigyelést igényel. Az egész ház folyamatosan „leélődik” az évek során, és a hiedelemmel ellentétben akkor is, ha azt nem használják! Sőt, fűteni télen egy házat akkor is muszáj, ha nem lakunk ott, ezt mindenki tudja.

Lakás esetében is vannak költségek, ne gondoljuk, hogy megússzuk! Még, ha villany-gáz nem is fogy oly mértékben, mintha ott élnénk, viszont a rendelkezésre állás díjai, vagy éppen a közös költség, egészen biztosan megjelennek majd kiadásként.

Aztán a következő igen csak említésre méltó helyzet, amikor az ingatlant a kötelező havi költségek mellett, még hitel is terheli. Ez lesz a másik plusz teher, amit egészen az eladásig magunkénak tudhatunk! Sokan azt gondolják, hogy majd megtérülnek a kiadások, ha eladják az ingatlant. Ez azonban nagy tévedés!

Részlet az eladóknak szóló könyvemből:

„Amikor egy ingatlant több évig használaton kívül hagyjuk – tehát bérlőnk sincsen – a hitelt természetesen akkor is fizetni kell, mint a katonatiszt! Ellenkező esetben búcsút is mondhatunk neki, hiszen igen gyorsan végrehajtási ügy tárgya lehet, hamarabb, mint azt gondolnánk!  A tévedéssel ellentétben, ezek a költségek gyakorlatilag sohasem fognak megtérülni. A lakáshitel törlesztés semmiképp sem számít befektetésnek!  Akkora mértékben sohasem emelkednek az ingatlan árak, hogy a havonta kifizetett súlyos forintokat – kamatokkal – valaha is „visszakapnánk” az eladási árral. Ha kiszámoljuk, hogy mekkora költség merül fel egy év alatt egy használaton kívüli ingatlan fenntartására, plusz még hozzászámoljuk a hiteltörlesztést is, azonnal látjuk:

A parlagon heverő családi házunk, vagy lakásunk egy valóságos pénznyelő, a forintokat, amit rá költünk, gyakorlatilag az ablakon dobáljuk ki, óriási marokkal.

Minél tovább halogatjuk az eladást, annál nagyobb veszteségre számíthatunk, hiszen az amortizáció miatt lerobban ház ára nem, hogy emelkedne, de éppenséggel csökkenni fog, méghozzá nem is kicsit. Aki házat kíván vásárolni, az nem egy tönkrement ingatlanban gondolkodik, ezt jó, ha tudomásul vesszük. Nem düledező házat akar venni senki, amire súlyos milliókat kell költeni, (toldozás, foldozás, rejtett hibák miatti kétségbeesés, plusz milliós költségek, stb.) vagy leginkább elbontani. Az ilyen házak már szinte csak telekárban értékesíthetőek, vagy még annyiért sem fognak elkelni, hiszen az elbontás költsége is súrolhatja a milliós határokat. Akkor már inkább egy telek, hiszen ott legalább a romeltakarítás terhétől megmenekül a vásárló.

 

Fontoljuk meg, s kérjünk segítséget tapasztalt ingatlanszakértőtől, ha nehezen szánjuk rá magunkat a döntésre. A nagyobb anyagi bevétel reménye, sokszor kárunkra válik, különösen igaz ez ingatlan esetében. Az okafogyott halogatás sosem vezet jóra, az álomvevő csak nem érkezik, közben pedig rájövünk – amikor már késő – hogy jobb lett volna eladni akkor, amikor még elfogadható értéket képviselt.”

Véget ért csoportos kisiskolánk, és nagyon bízom benne, hogy sokaknak hasznos információkkal szolgálhattam, ami még segítségükre lesz hosszú évekig. Nagyon megtisztelő volt a figyelem, továbbra is számíthatnak rám, várom a hozzászólásokat, észrevételeket!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7212135437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása